RAZMNOŽAVAJU SE KAO VAŠKE: Svaka šuša ima svoj politički pokret

0
1067

Srbija nikada ranije nije imala toliko besmislenih interesnih političkih pokreta. Svaka šuša u Srbiji misli da može da ima svoj politički pokret. 

1

Politički pokreti osnivaju se kada jedna osoba odluči da osnuje sopstvenu stranku, ali nema dovoljno podrške među biračima da prikupi 10.000 potpisa za osnivanje zvanične stranke.

Političari koji osnivaju političke pokrete po pravilu su politički mediokriteti i otpadnici koji imaju samo jedan cilj – doći do budžetskog novca za predizbornu kampanju.

Politička praksa pokazuje da politički pokreti gotovo nikada ne prelaze cenzus, ali statistika i činjenice ne sprečavaju preambiciozne političke otpadnike željne budžetskog novac da se upuštaju u taj posao.

Kao se osnivaju politički pokreti?

Politički otpadnici osnivaju političke pokrete pod sledećim uslovima:

1) Politički pokreti nastaju kada jedan političar u okviru delovanja u matičnoj stranci dobije beznačajnu medijsku pažnju ili ukoliko se već nalazi na javnoj funkciji;

2) Politički pokreti nastaju kada jedan političar želi da se odvoji od matične stranke koja je u opoziciji kako bi se priklonio stranci na vlasti;

3) Politički pokreti nastaju kada jedan političar opljačka dovoljno novac iz budžeta ili nekog javnog preduzeća.

To su tri osnovna pravila po kojima se razmnožavaju politički pokreti u Srbiji. Izeuzetaka nema.

“Dosta je bilo” i Saša Radulović

2

Saša Radulović, bivši ministar privrede i kriminalni stečajni upravnik, osnovao je pokret “Dosta je bilo” kada je dobio medijsku pažnju kao Vučićev ministar.

Ovaj diplomirani elektroničar iz Sarajeva sa kriminalnim dosijeom danas javnosti prosipa lekcije iz ekonomije i finansija, dok izbegava da priča o kriminalu iz doba kada je bio stečajni upravnik.

Radulović planira da osnuje stranku, ali je izvesno da neće uspeti da prikupi 10.000 potpisa jer zvanična istraživanja pokazuju da on ima jedva dva odsto podrške birača.

Da Vas podsetimo:  Direktorke

Spekuliše se da “Dosta je bilo” finansira “International Republican Institute”, američka organizacija koja je finansirala osnivanje Dinkićevog G17+.

Pokret “Dosta je bilo” osnovan je po pravilu pod rednim brojem 1.

“Preokret” i Janko Veselinović

3

Narodni poslanik Janko Veselinović osnovao je pokret “Preokret” (ukrao slogan o Čedomira Jovanovića iz 2012. godine) kada je napustio Tadićevu Socijaldemokratsku stranku. Stranci nije vratio poslanički mandat, a pre SDS bio je u DS-u.

Veselinović je osuđen na izbornu propast. Ne može na izborima da pobedi neko ko lični na Mister Bina. Ne može.

Preokret je osnovan po pravilu pod rednim brojem 1.

“Za naš grad” i Aleksandar Šapić

4

Predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić, poznat po velikom znanju iz geografije (slučaj Nambija) i kupljenoj doktorskoj diplomi sa univerziteta “Union”, osnovao je udruženje “Za naš grad”, za koje tvrdi da je apolitično, iako deluje kao politički pokret, po pravilu broj 2.

Šapić se priklonio SNS-u kada je napustio DS i osnovao svoj politički pokret kako bi ostao ne mestu predsednika opštine Novi Beograd.

Osnovna politička delatnost političkog pokreta “Za naš grad” je prikupljanje potpisa za razne peticije.

“Jaka Srbija” i Saša Mirković

5

Zaječarski šerif i estradni menadžer Saša Mirković osnovao je pokret “Jaka Srbija” kada je napustio SNS i poslanički klub SNS-a.

Mirković se i dalje nalazi na čelu Skupštine Grada Zaječara. Ta funkcija bila mu je potrebna za izvlačenje novca iz budžeta. Kada je pokrao dovoljno novca, Mirković je napustio matičnu stranku i osnovao svoj politički pokret. Sve odbornike SNS-a prebacio je u svoj pokret.

U svom vlasništvu ima nekoliko televizija, novine, magazine, sajtove… Sve njegove medije finansirali su Zaječarci mimo zakona.

Da Vas podsetimo:  Basnoslovni skener vena kupili za jednog zaposlenog

Trenutno uživa medijsku podršku od Kurira sa kojim je sklopio ugovor oko osnivanja nove televizije “Kurir TV”.

Uprava kriminalističke policije trenutno češlja ugovore Skupštine Grada Zaječara. UKP se posebno fokusirala na ugovore sa Kurirom. Vlasnik Kurira reketaš Aleksandar Rodić smatra da je to pokušaj gušenja slobode medija.

Mirković je osnovao svoj politički pokret po pravilu broj 3.

“Srpska liga” i Aleksandar Đurđev

6

Aleksandar Đurđev bio je jedan od osnivača političkog kriminalnog pokreta “Treća Srbija” kada se pet odbornika sa liste Dveri u Novom Sadu priklonilo SNS-u u cilju svrgavanja DS-a sa vlasti.

Đurđev je bio direktor iz senke u JKP “Informatika” iz Novog Sada. Optuživan je za razne finansijske malverzacije i fizičke napada ne zaposlene.

Kada je opljačkao dovoljno novca, Đurđev je osnovao svoj politički pokret “Srpska liga” i Srbiju oblepio ogromnim plakatima sa svojom fotografijom. Razočarani građani uništili su farbom svaki bilbord.

Kriminalac Đurđev takođe uživa medijsku podršku od Kurira, baš kao i kriminalac Mirković. Zašto Kurir podržava kriminalca Đurđeva?

JKP “Informatika” je više miliona dinara uplaćivala na račun Kurira, iako to novosadsko preduzeće pruža usluge objedinjene naplate komunalnih usluga samo na teritoriji Novog Sada. Zauzvrat, Treća Srbija, a danas Đurđev i njegova “Srpska liga”, uživaju medijsku podršku od Kurira.

Đurđev je osnovao pokret po pravilu broj 3.

“Levica Srbije” i Borko Stefanović

7

FOTO: Blic

Narodni poslanik DS-a i potpredsednik DS-a Borko Stefanović uskoro će osnovati politički pokret “Levica Srbije”. Borko svoj pokret osniva po pravilu pod rednim brojem 1.

Borko je mesecima ispred DS-a vodio političku kampanju u korist sopstvene stranke, a ne u korist DS-a. Čak je u jednom trenutku pozvao Bojana Pajtića da podnese ostavku na mesto predsednika Pokrajinske vlade.

Da Vas podsetimo:  Radojičić: Interesna kasta je uzurpirala i kriminalizovala Dveri

Kriminalac sa Kosova, Zvonko Veselinović, uz Vučićev balogoslov finansira Borkove političke ambicije.

“Samostalni DSS” i Andreja Mladenović

8

FOTO: Tanjug

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, osnovao je pokret “Samostalni DSS” kako bi se priklonio SNS-u i gradonačelniku Beograda Siniši Malom.

Demokratska stranka Srbije zahtevala je od Mladenovića da napusti koaliciju sa SNS-om u Beogradu zbog Beograd na vodi.

Mladenović nije raskinuo koaliciju, već je osnovao politički pokret “Samostalni DSS” i priklonio se SNS-u kako bi ostao na mestu pomoćnika gradonačelnika Beograda.

Mladenović je pokušao na nelegitiman način da smeni predsednicu DSS-a Sandu Rašković Ivić.

“Samostalni DSS” osnovan je po pravilu broj 2.

Što više pokreta, to bolje za SNS

Naš izborni sistem je napravljen tako da uvek ide u korisit najvećih stranaka.

Opšte je poznato da politički pokreti ne prelaze cenzus. Takva postavka savršeno odgovara SNS-u. Što god se više glasova opozicije rasipa po mizernim političkim pokretima koji nikada ne prelaze cenzus, to je bolje za najveću stranku (SNS).

Glasovi koje su osvojili mali politički pokreti koji nisu prešli cenzus raspršuju se na stranke koje su ušle u parlament.

Tako funkciniše naš izborni sistem.

Inače, prema Registru političkih stranaka, u Srbiji trenutno ima 106 političkih stranaka!

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime