Skupština Srbije – 28. juli 2009.

1
821

Vesna Pešić: Ja sam htela da postavim pitanje Vladi da da odgovor Narodnoj skupštini povodom pisanja lista „Borba“, o tome da Vlada Srbije, putem skrivenih ugovora, plaća određene lobi firme u SAD i iznosi prilično velike, inače kada bi iznosi bili mali, možda ne bih ni reagovala, ali taj iznos je oko 2,5 miliona dolara novca srpskih poreznika. Reč je o tome da se do tih informacija može doći preko dokumentacije Ministarstva pravde SAD, koje je u stvari i potvrdilo – da su ugovori napravljeni sa dve glavne filijale za ovaj posao. Jedna se zove „Edvans praktika Solušn ELELSI“, ilinoiskog lobiste Milana Petrovića, odnosno interesantno je da se svi ti lobisti vrte oko onoga Roja Blagojevića iz DS, koji je već optužen tamo za određene mahinacije i druga firma je 30 ili „Trtipoints stratedžis ELENSI“, koje zajedno Srbiju koštaju 145 hiljada dolara svakog meseca ili milion i 740 hiljada dolara godišnje. Takođe je veoma zanimljivo da je ugovor sa ovom prvom firmom „APSLLS“ potpisala Tamara Stojčić, generalni sekretar Vlade ove godine 30. aprila, u stvari istog onog dana kada je sam taj zaključak Vlada usvojila. Tada je ona po naređenju šefa takav jedan ugovor za nas potpisala.

Drugi ugovor, sa drugom firmom koju sam navela, ono „30 Poinst stratedžis LNS“ potpisao je Mirko Stefanović generalni sekretar MIP Srbije. Ugovor je na snazi od oktobra prošle godine i vredan je 42 hiljade evra mesečno ili 59.600 dolara, ako se ovi evri prebace u dolare.

Postavlja se pitanje: kako poreznici mogu da kontrolišu ovakve ugovore? Šta su zadaci ovakvih lobista? Koji je kvalitet ovakvog lobiranja i šta Srbija treba da postigne da se ovakvi veliki novci i ovako velika sredstva izdvajaju za neko lobiranje, za koje mi ne znamo kakvog će uspeha imati, da li je to potrebno, a pogotovu da javnost o tome ništa ne zna?  Ako su to neki uobičajeni poslovi koje normalno Vlada treba da finansira, onda bi bilo dobro da je i ovaSkupština bila obaveštena i da je i javnost srpska bila obaveštena na šta se pare bacaju, kada je reč o krizi i kada će možda doći do povećanja poreza ili do smanjenja penzija i plata, a s druge strane, kao što vidimo, pare ste teško razbacuju.

Da Vas podsetimo:  Što se bore misli moje

Takođe postoji i vest, da je SIEPA, Vladina organizacija za promociju izvoza takođe sklapala u SAD izuzetno teške i nepovoljne ugovore, gde se oko 460 hiljada dolara takođe daju nekim opskurnim organizacijama i nekim firmama za koje se ne zna šta će biti rezultat takvih ulaganja, koja pravi tajno Vlada.

Ja molim da Skupština bude obaveštena o ovako velikim iznosima i na koji način može generalni sekretar Vlade ovakve sume novca i generalni sekretar ministarstva, a da to javnost ne zna i da ne zna Skupština Srbije? Da nije ovakva kriza, pa znate, da im pogledamo kroz prste, ali u ovakvoj krizi, kada ljudi nemaju posla, kada se veoma teško živi, kada se ne zna šta će biti, ovako vidimo da se na neke opskurne, trećerazredne političare, možda bez ikakvog uticaja, bez ikakvog znanja o rezultatima tih trećerazrednih ljudi, da se ovako bacaju na tajanstven način pare naših poreskih obveznika. Molim vas da nam se što pre dostavi odgovor na ovo pitanje koje sam postavila.

28. juli 2009.

1 KOMENTAR

  1. Mene sinoc u Balkanskoj ulici izbaci iz takta najlavivanje na Tasovca da prica o svom uspehu. Covek nece, kaze nije primereno kad je kriza sa svih strana, a Dedicka ce otprilike ovako: sto si skroman, pa kad mogu neki glupi uspesi da pune naslovne strane, sto ne bi i ti, Tasovac opet nece. Objasnjava joj nepojmljivo. Kad ona ce: daj mi ekskluzivu (!!!) kao sta sad s tim ima taj neki covek koji je procerdao 20 godina zivota u nekoj fabrici i nije primao platu pa sad sebi sece prste, pricaj bre. Tasovac osta pri svome. Ja se nesto mislim, i taj covek (sto je seko prste) placa pretplatu. E jbg zamalo sam prepricala celu emisiju. Za sve pare.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime