Recept za seljački hleb

0
591

Sastojci:
400 grama mekog brašna
300 ml vode
5 grama svežeg kvasca (1/8 kocke od 40 g)
2 ravne kašičice soli

Priprema:
Kvasac rastopiti sa malo vode.
U vanglu stavite prosejano brašno, so, vodu i rastopljen kvasac. Promešajte varjačom koliko da se sve sjedini. Pokrite plasičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Premesite testo varjačom, u par pokreta, bez velikog mešenja. Malo pospite brašnom, kako bi se varjačom odlepilo testo od zidova suda.
Pokrite plasičnom folijom, ostavite još 8 sati na sobnoj temperaturi. Ponovo premesite testo.

Drugu vanglu pospite brašnom, pa prebacite testo u nju.
I odozgo malo pospite brašnom, pa ponovo pokrite i ostavite još dva sata na sobnoj temperaturi.

Rernu ugrejati na maksimum, zajedno sa blago nauljenom keramičkom ili drugom vatrostalnom posudom za pečenje koja ima poklopac.
Kad su vrele i rerna i posuda, malo pospite brašnom dno posude pa prebacite testo u nju pazeći da se testo ne ispumpa. Idealno bi bilo da se samo lagano prevrne vangla, i testo sklizne u pekač. Ako se malo lepi, pomoćiće nam brašnjava varjača, kojom ćemo ovlaš odvajati testo od ivice vangle, nikako da ga bušimo po sredini.
Nakon prebacivanja u pekač posuti gornju površinu testa još malo brašnom.
Pecite poklopljeno oko pola sata, pa otklopljeno još petnaestak minuta, na jačoj temperaturi od recimo 200-220°C.
Pečen hleb stavite na rešetku da se ohladi.

Napomena:

Ako testo umesite uveče, prvi put premesite ujutru, drugi put popodne kad dođete sa posla, imaćete fore da ga ostavite još 2 sata za treće kvasanje i završite ga za večeru.

Izvor: Magazin Stil

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime