(R)evolucija ćutologa

0
794

Kada se u Srbistanu u svitanje treće decenije trećeg milenijuma dotaknete teme bilo koje vrste društvenih promena, građanske ili sindikalne (ne)svesti i naš slučaj uporedite sa stanjem u normalnim državama, pitajući se šta nas sprečava da od Srbistana jednom za svagda napravimo Srbiju, objašnjenje se svodi na prostu rečenicu:

– Njima je trebalo 150 do 200 godina!!!

Ako i posle takvog objašnjenja smognete snage da zapitate zbog čega to Srbistanci od 1903. na ovamo stalno imaju potrebu da idu težim putem i ponavljaju tuđe greške suočićete se ili sa svim mogućim i nemogućim teorijama zavere ili sa gromoglasnim ćutanjem. U takvoj situaciji ne preostaje vam ništa drugo do da se setite besmrtnog Vladimira Majakovskog i njegovih Deset poruka o revoluciji, napisanih 1909. godine a zbog kojih je veliki ruski pesnik odležao 10 meseci u prdekani. Mesec dana za svaku poruku. Svaka od ovih deset poruka završava se rečenicom- a vi ćutite, građani-koja nepogrešivo ilustrujući pogubnost ćutanja i mirenja sa sudbinom, a što opet 110 godina kasnije nepogrešivo oslikava sve ovo što danas živimo i preživljavamo u Srbistanu gde je termin revolucija sve češće u opticaju.

A šta je to rekao Majakovski što savršeno daje uvid u kliničku sliku današeg Srbistana?

Između ostalog i to da revolucija počinje – kad moralni zakon ne postoji, a pisani zakoni se primenjuju samo na sirotinji! Da revolucija počinje – kad država ponižava stare, a hapsi ili proteruje mlade! Da revolucija počinje – kad posla i hleba ima samo za one koji cara slave i hvale! Da revolucija počinje – kad policija, vojska i službe bezbednosti nisu čuvari slobode, već okupatori sopstvenog naroda!

Nema sumnje da pomen termina revolucija izaziva sve veću paniku kod gospodara Vučića i njegove interesne družine čiji monolit se uveliko kruni, budući da mnogi dojučerašnji ljuti i beskompromisni naprednjaci, nisu baš radi da sutra snose svoj deo odgovornosti za blagostanje u koje su nas uvalili. Uostalom treba li bolje potvrde od poziva profesoru Jovu Bakiću na informativni razgovor u policiju jer se drznuo da javno, jasno i glasno izrekne stav da je krajnje apsurdno i iracionalno očekivati da jedan autokratski režim poput ovog Vučićevog može pasti na izborima.

To o čemu je pisao Majakovski, o čemu govori profesor Bakić, a o čemu ćuti najveći deo srbistanske “opozicije” svakom normalnom bi trebalo da bude jasno kao dan.

Ali slaba je vajda od toga. Od kako je kodža Miloš donoseći Sretenjski ustav, u vreme kada ustav nisu imali ni Austrija ni Rusija, počeo da od Srbistana stvara Srbiju prošla je svega 184 godine, što znači još 16 godina pa se možda završi srbistanski evolutivni put od raje do građana. Može biti da će valjda tada svima postati razumljivo to o čemu danas blagoglagolja profesor Bakić.

Aleksandar Arsenijević
Izvor: ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime