RTB Bor: Novi pokušaj privatizacije rudnika dugova

0
529

rtb-borRTB Bor jedini je proizvođač bakra u Srbiji i jedan od najvećih gubitaša. Nakon tri pokušaja privatizacije ovog giganta u protekloj deceniji, ponovo se pominje mogući strateški partner, ovoga puta kineska kompanija.

Pitanje rešavanja problema RTB-a Bor nedavno je ponovo pokrenuo premijer Srbije Aleksandar Vučić , koji je nakon razgovora s predstavnicima MMF-a rekao da Srbija ima veliki problem s RTB-om Bor, da se Bor izdržava iz budžeta i da ima problema u rukovođenju.

S MMF-om je dogovoreno da problem RTB-a mora da se reši u narednih šest meseci.

Premijer je rekao i da je nezadovoljan jer nije imao uvid u sve poslovne podatke ovog preduzeća, zbog čega je hitno pozvao dugogodišnjeg generalnog direktora RTB-a Blagoja Spaskovskog da se vrati sa službenog puta kako bi mu dostavio sve podatke.

Nakon sastanka u Rigi, Vučić je izjavio da je zamolio kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko-topioničarskog basena Bor na sličan način kako je to urađeno sa Železarom Smederevo.

Odmah nakon ovih najava, predstavnici Sindikata rudara Srbije za Večerenje novosti rekli su da su kineski partneri postavili dva uslova za preuzimanje rudarsko-topioničarskog basena – da iz basena ode dosadašnji direktor Blagoje Spaskovski i da bude otpušteno 1.800 radnika.

Ime kineske kompanije još se ne otkriva zvanično, a dnevni list Blic pisao je da je reč o kompaniji Liten. Ova kineska državna rudarska kompanija, koja u toj zemlji ima nekoliko rudnika bakra, zlata, olova i cinka, još u februaru je poslala pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo s Rudarsko-topioničarskim basenom Bor.

Tri neuspela pokušaja privatizacije

Pokušaj privatizacije RTB-a Bor nije uspeo iz čak tri puta. Prva dva pokušaja privatizacije propala su jer kompanije koje su kupile RTB Bor nisu uplatile predviđeni novac, a za treći pokušaj prodaje RTB-a se niko nije ni prijavio. Nakon toga, 2009, država je ušla u RTB Bor i otpisala dugove teške gotovo milijardu evra. Izgrađena je i nova topionica vredna 250 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  "Monstruozni cenovnik dečijeg života šamar Srbiji"

Višemesečno istraživanje Insajdera iz 2013. pokazalo je na koji način su se gomilali dugovi u RTB-u Bor. U serijalu Rudnik dugova emitovanom krajem 2012. otkriveno je da su na stotine miliona evra novih kredita, za koje je u najvećoj meri garancije dala država, povlačene bez realnih planova i analize koja bi pokazala kako jedno od najzaduženijih preduzeća može te dugove da vrati.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime