Ruka svetog Jovana Krstitelja i Malteški Red – Pozadina tragičnih događaja u Crnoj Gori

0
2541
Ruka Svetog Jovana Krstitelja / Foto: ruskline

Svedoci smo velikih pritisaka na srpski narod u Crnoj Gori, ali često nismo svesni prave pozadine takvih pritisaka. Da li je u pozadini donošenja „Zakona o slobodi veroispovesti“ u Crnoj Gori i priprema za otimanje najvećih svetinja hrišćanskog sveta, koje se nalaze u mitropoliji Crnogorsko-primorskoj – Ruke svetog Jovana Krstitelja, Čestice Časnoga Krsta i Filermoske ikone Majke Božje, koju je, prema legendi, načinio apostol Luka? Svetinje koje su preko Reda malteških vitezova dospele u Rusiju, nakon oktobarske revolucije prebačene su u Beograd, po izbijanju drugog svetskog rata u Cetinjski manastir, da bi ih 1951. jugoslovenski oficiri za bezbednost prebacili u trezor Istorijskog muzeja na Cetinju. Prenosimo tekst Valerija Nikolajeviča Novoskolceva koji pokazuje da Vatikan i Red malteških vitezova imaju interes da se jedan ovakav zakon u Crnoj Gori donese.

Odlučna „ofanziva“ crnogorskih vlasti na Crnogorsko-primorsku mitropoliju Srpske pravoslavne crkve neminovno nam daje povod za razmišljanje: ko stoji iza bivših komunista i ateista?

I tu se moramo prisetiti priče prvog predsednika Crne Gore (1990-1998) Momira Bulatovića o tome kako mu je Malteški red ponudio 100 (!) miliona dolara za povratak velikih hrišćanskih svetinja u Rim (Ruka svetog Jovana Krstitelja, čestica drveta Životvornog Krsta i Filermoska ikona Majke Božje, koju je, prema legendi, načinio apostol Luka).

Momir Bulatović, prema sopstvenim rečima, u to vreme nije znao kakve svetinje celog hrišćanskog sveta ima Srpska pravoslavna crkva.

Podsetimo se da su ove velike svetinje hrišćanskog sveta bile u Rimskom carstvu pre zauzimanja Carigrada od strane krstaških katolika 1204. godine. Zatim su ih prevozili krstaši, prvo na Krit, a potom na Maltu, gde je smešten Malteški red.

1798. godine Napoleon je zauzeo Maltu, a Malteški vitezovi su zatražili zaštitu od ruskog cara Pavla Petroviča, koji je pristao da prihvati titulu velikog majstora Malteškog reda. Car je planirao da pretvori Maltu u provinciju Ruskog carstva i stvori mornaričku bazu na ostrvu kako bi osigurao ruske interese na Mediteranu.

Da Vas podsetimo:  "Za našu decu"

Romanovi su od Malteškog reda 1799. dobili desnicu svetoga Jovana Krstitelja kao i ikonu Bogorodice, Odigitriju (putevoditeljku) Filermska i delić Časnoga krsta… Danas se nalaze u Crnoj Gori. Malteški red, kako se saznaje, nikada nije imao nameru da ih traži nazad. Poklonjene su davno, a sada se nalaze „na dobrom mestu“… Prema informacijama samoga Malteškog reda, on je 1993. prisutan na našim prostorima. Osnovao je „Maltešku dobrotvornu organizaciju Jugoslavije“ (MDOJ) koja deluje u Zrenjaninu. U međuvremenu, ima ispostave u vojvođanskim mestima Odžaci, Kikinda, Novi Bečej, Torda. 1

1799. godine velike hrišćanske svetinje prenete su u Rusiju, a 12. oktobra 1799. svečano su donesene u crkvu Palate Gatčina. Potom su prebačene iz Gatčine u St. Petersburg, gde su smeštene na dvoru Velike crkve Zimskog dvora.

U znak sećanja na ovaj događaj, godinu dana nakon prenosa svetinja, Sveti Sinod ruske Crkve je 12. oktobra 1800. godine ustanovio godišnju proslavu prenosa iz Malte u Gatčinu dela drveta Svetog krsta Gospodnjeg, Filemerove ikone Majke Božje i desne ruke Jovana Krstitelja. Ovaj praznik Ruska pravoslavna crkva svečano proslavlja 25. oktobra (12. oktobra po Julijanskom kalendaru).

U januaru 2006. pred referendum o nezavisnosti u Crne Gore, predsednik Filip Vujanović posetio je Vatikan, a prijem kod pape obezbedio je Suvereni red malteških vitezova, koji već vekovima tragaju za najvrednijim svetinjama u hrišćanstvu – ikonom bogorodice Filermoske, česticom Časnog krsta i rukom Jovana Krstitelja. Jedan od zaveta ovog reda, izuzetno uticajnog u Vatikanu, je da svoju zaštitnicu, ikonu Filermose i druge relikvije izgubljene pre osam vekova na Malti preuzmu. Postavilo se pitanje šta bi Vatikan i Malteški red mogli od crnogorskih vlasti da traže zauzvrat? 2

Nakon ubistva cara Pavla, njegov sin, car Aleksandar I, koji se popeo na presto, da bi se izmirio sa Britanijom, odrekao se titule velikog majstora Malteškog reda i naredio da se malteški krst ukloni iz ruskog grba.

Od 1852. do revolucije, po nalogu cara Nikolaja Prvog svetinje su prevožene jednom godišnje (na dan praznika) iz Zimskog dvora prestonice u Gatčinu do Palačke crkve. Odatle se odvijao mnogoljudni Krstni hod do katedrale Pavlovskog u Gatčini, gde su svetinje bile izložene 10 dana kako bi im se poklonio pravoslavni narod. Zatim su se mošti vraćale u Sankt Peterburg u carsku zimsku palatu.

Da Vas podsetimo:  Ah, ta Venecija

Nakon revolucije, od oktobra 1917. godine, svetinje su ostale u Gačini. Oktobra 1919. godine, zbog napredovanja Crvenih, pod vodstvom rektora katedrale Gatčina Pavlovskog protojereja Jovana Bogojavlenskog i generala N.N. Judeniča, svetinje su odvežene u Revel, a potom ih je general Judenič prevezao kroz Švedsku u Dansku, gde ih je predao Velikoj kneginji Olgi Aleksandrovnoj. Velika kneginja Olga Aleksandrarovna iz Danske je svetinje prevezla u Beograd.

U oktobru 2013. godine u Crnoj Gori je oformljen Red malteških vitezova, nakon što je na ceremoniji u crkvi Svetoj Jovana, na Njegušima, u taj Red primljeno sedam Crnogoraca. Inauguraciju su uz sveštenike kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve obavili malteški vitezovi iz Holandije i sa Malte. Malteški red priznao je Crnu Goru odmah nakon referenduma 2006. i iste godine su uspostavljeni diplomatski odnosi, a sledeće godine ambasador Reda je predao akreditivna pisma predsedniku Crne Gore, a crnogorski ambasador Velikom meštru. Formiranje Reda malteških vitezova u Crnoj Gori ponovo podgreva pitanje da li se malteški vitezovi i na ovaj način približavaju svojoj zaštitnici – ikoni Filermosi koja se čuva na Cetinju, a koja je, kako se tvrdi, pripadala njihovom Redu. Red malteških vitezova ima kontinuitet od polovine 11. veka do danas. Reč je o specifičnoj međunarodnoj organizaciji – jedinoj državi na svetu koja nema svoju teritoriju, ali održava diplomatske odnose sa 105 zemalja, između ostalih i sa Crnom Gorom. 3

Mitropolit Antonije (Krapovicki), predsedavajući Sinoda vladika Ruske pravoslavne crkve van Rusije, privremeno je predao Svetinje kralju Jugoslavije Aleksandru I Karađorđeviću. 1951. jugoslovenski oficiri za bezbednost rekvizovali su desnu ruku Jovana Krstitelja i druge svetinje u trezoru Državnog istorijskog muzeja na Cetinju. Sve do 1993. godine, svetinje su se smatrale zauvek izgubljenima. Našli su ih u cetinjskom manastiru Crne Gore. 4

Da Vas podsetimo:  Startup je gubljenje vremena. Ne izmišljajte, već kopirajte.

Bilo kako bilo, trenutne crnogorske vlasti nemaju nikakve veze sa Svetinjama.

„U Crnoj Gori se ne osniva Red malteških vitezova, odnosno nikakva njegova podružnica, kako su ovih dana javili mediji. Svako može da osnuje neki red kao nevladinu organizaciju, ali to nema nikakve veze sa autentičnim Redom malteških vitezova, čiji smo jedini članovi iz Crne Gore princ Nikola Petrović i ja, kazao je za Portal Analitika dr Antun Sbutega, vitez Malteškog reda i bivši ambasador Crne Gore u Vatikanu.“ 5

I nesumnjivo, čim crnogorske vlasti započnu „eksproprijaciju“ svetinja Crnogorsko-primorske metropolije, Malteški red će odmah zatražiti povratak svetinja koja mu pripadaju po ruskom zakonu. A pojačavanje ovog zahteva, sopstvenim finansijskim sredstvima, biće više nego ubedljivo.

Mala Crna Gora je vijekovima bila u seni moćne Italije, sa kojom bliske veze nisu oslabile ni pod jednim političkim režimom. Primorski gradovi Kotor i Bar oduvek su bili središta uticaja Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Vlasnici tri hrišćanske svetinje koje se čuvaju na Cetinju, i to Filermosa, čestica Svetog krsta i desna ruka Jovana Krstitelja nijesu ni država Crna Gora, niti je to hrišćanski svijet, već Mitropolija crnogorsko primorska, kaže u intervjuu za CdM protojerej-stavrofor Velibor Džomić, i koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske. 6

Dakle, iz prve ruke svedočimo „pripremi za prodaju“ u Crnoj Gori, obuhvaćenoj lažnim zakonom o religiji.

Valerij Nikolajevič Novoskolcev, izvršni direktor Međunarodne hrišćanske fondacije za ruku svetog Jovana Krstitelja (Beograd, Srbija)

Za Rasen preveo: Mirko Stefanović

Izvor: Desnica svjatogo Ioanna Krestitelja i Malь__FIXME__tijskij orden

 


Napomene:

  1. Devet vekova Malteškog reda
  2. O ulozi Malteškog reda za prijem Filipa Vujanovića kod pape pred referendum za nezavisnost Crne Gore.
  3. O formiranju reda malteških vitezova u Crnoj Gori
  4. Kako sam otkrio Filermosu!
  5. Reagovanje dr Antuna Sbutege povodom formiranja Malteškog reda u Crnoj Gori
  6. Protojerej-stavrofor Velibor Džomić o hrišćanskim svetinjama na Cetinju

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime