Novak Đoković i „Ruka tvoje Vojvodine“

0
657

Niko ko je zdrave pameti nema ništa protiv humanitarnih aktivnosti. Ukoliko neko želi da pomogne drugima, deci, bolesnima, beskućnicima i slično, neka to slobodno činii – to treba pozdraviti. Naravno, u Srbiji nikada čovek ne može da bude načisto da li je neka humanitarna organizacija uistinu ono što se predstavlja u javnosti, odnosno, da li se takva NVO iskreno bori da pomogne nevoljnicima i unesrećenima ili su joj motivi sasvim druge prirode. Znamo da je dosta afera bilo oko sličnih „humanitarnih“ organizacija i aktivnosti, a novac je često završavao u privatnim džepovima. Zbog onih pohlepnika, kojima je padalo na pamet da osnuju nekakav humanitarni fond samo zato da bi lično profitirali, pomoć nikada nije stizala do onih kojima je takva pomoć bila najpotrebnija.

2017-01-01_045921Da ne idemo dalje, već samo da pomenemo Fondaciju „Dragica Nikolić“, supruge predsednika države, u kojoj se uopšte ne zna odakle dolazi novac predsednikovoj supruzi, niti kuda najveći deo takvih tajnih donacija odlazi. Da li se iz novca te Fondacije gradi crkva u dvorištu Tomislava Nikolića? Ili se tim parama, koje stiže odnekuda (niko ne zna tačno odakle) opremaju bespravno podignute porodične vikendice Nikolića na obali Save (i to na zaštićenom području)? U svakom slučaju, pretpostavka je da Nikolići veliki deo novca, koji dobijaju kroz Fondaciju predsednikove supruge, koriste za lična zadovoljstva. Na sajtu www.supruga.predsednik.rs poslednje ažuriranje obavljeno je pre tri godine. Dakle, tri godine je prošlo kako supruga-predsednik ne polaže račune javnosti kakvim se to „humanitarnim“ radom bavi.

2017-01-01_050113Nije mi namera da posebno (pogotovo ne unapred) ističem lopovluk koji je evidentan u mnogim sferama života u Srbiji, pa i u ovim „humanitarnim“, niti da se bez dokaza napadne i ova humanitarna akcija, oganizacija (šta li je?) o kojoj je reč u ovom video prilogu. Možda oni uistinu rade pošteno, ali nedovoljno transparentno da svaki zainteresresovani građanin može da vidi priliv i odliv novca. To što iza projekta „Ruka tvoje Vojvodine“ stoji RTV, javni servis severne srpske pokrajine, daje svemu dodatni značaj u smislu zloupotrebe humanitarnih aktivnosti. Čudno je da je sa „Rukom tvoje Vojvodine“, rame uz rame stala i Fondacija „Novak Đoković“.

Da Vas podsetimo:  Vučića sa vlasti mogu oterati zaverenici i duge cevi?!

U slučaju humanitarnog rada RTV-a nije sporno samo to na koji način se takva humanitarna aktivnost (da li jednokratna) finansira. Ovde je daleko veći i porazniji problem sam naziv ovakvog projekta, „Ruka tvoje Vojvodine“. Možda to nekome izgleda nevino, ali teško je pretpostaviti da je takav naziv izabran slučajno. On u sebi sadrži veliku dozu emotivnog naboja i ljubavi prema Vojvodini. U svakom slučaju, ovakvom sintagmom, takva „humanitarna“ aktivnost ulazi u svest kao „državotvorni“ nacrt, jer se agresivno implicira da je Vojvodina „tvoja“, a ono dalje (Srbija) možda i nije.

nem_2154Zašto je Novak Đoković pristao da bude izmanipulisan u delu oko naziva „humanitarnog“ projekta RTV-a? Verovatno, on o posledicama takvog pristupa građanima (pretežno deci severne pokrajine) uopšte nije razmišljao. Naravno, ovo nije direktna zamerka Đokoviću, pošto on, verovatno, nije lično učestvovao u ovakvoj propagandnoj „vojvođanerskoj“ presiji na male i nevine dečje glavice.

Najpre, treba da se zna, da Vojvodina nikada u istoriji, pre Drugog svetskog rata, nije postojala kao bilo kakav geografski ili (društveno)politički pojam. Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat ili Srpska Vojvodovina nemaju nikakve veze sa izmišljenom (kompartijskom) Vojvodinom. Ovakvim „ljubavnim“ porukama kakva je „Ruka tvoje Vojvodine“ u dečjim glavama će se formirati stereotip da im je zaista nešto poklonila nekakva „država“ Vojvodina i da takva „država“ pazi na to da deca izmišljene Vojvodne budu srećna.

D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime