Rusija čeka reakciju EU i SAD na podatke o nesreći

0
738

9 Boeing-minoboroni (5)

22. jula Rusija je zvanično predala EU sve podatke sredstava objektivne kontrole o katastrofi malezijskog Boinga iznad Ukrajine. To se desilo 24 sata pošto je na brifingu u Moskvi ministarstvo odbrane Rusije objavilo podatke ruskih sredstava za praćenje. Ruska vojska je fiksirala situaciju nastalu na teritoriji Donjecke oblasti Ukrajine pred nesreću.

Ovi podaci su pokrenuli mnogo pitanja ruske vojske prema Kijevu. Između ostalog, čime je bila izazvana povećana aktivnost ukrajinskih radiolokacionih sredstava i na dan tragedije i komanda „gotovo“ posle nje? Šta su radile pored teritorije pod kontrolom ustanika baterije ukrajinskih protivavinskih raketnih kompleksa Buk pre katastrofe i zašto su one bile hitno odvezene odatle odmah posle nje? Zašto se jurišnik ratnog vadzuhoplovstva Ukrajine Su-25 približio Boingu na rastojanju od 3 do 5 kilometara nešto pre nesreće i zašto ovu činjenicu Kijev poriče?

Kijev na pitanja Moskve nije odgovorio. Načelnik glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga RF Andrej Kartapolov na brifingu u Moskvi postavio je i SAD principijalno važno pitanje za utvrđivanje okolnosti pada aviona:

Prema izjavi predstavnika SAD, oni poseduju snimke iz kosmosa koji potvrđuju da su lansiranje rakete u pravcu malezijskog aviona izveli ustanici. Ali ove snimke niko nije video. Ako američka strana ima snimske sa satelita, molim da ih prikaže međunarodnoj zajednici radi detaljnog proučavanja. Slučajno ili ne, ali vreme pada malezijskog Boinga i vreme posmatranja ukrajinske teritorije od strane američkog satelita se podudaraju.

Ameriknaci ove snimke nisu predali nikome – ni EU, ni Maleziji, ni Rusiji, mada su obećali da će to uraditi u utorak. Istog dana na brifingu u Vašingtonu predstavnici američke obaveštajne službe nisu mogli da pruže nikakve dokaze o umešanosti ustanika i Rusije u pad Boinga. Mada i Bela kuća, i Stejt department u isti glas su obećali da će upravo specijalne službe predstaviti ubedljive dokaze ko je oborio malezijski Boing. Ne znamo imena, ne znamo zvanja, i nismo sto posto uvereni u nacionalnost onog ko je pucao na boing, rekao je saradnik obaveštajne službe SAD.

Da Vas podsetimo:  Brza čokoladna torta

Na brifingu obaveštajci nisu predstavili ekskluzivne satelitske fotografije, već maloinformativne snimske iz kosmosa i podatke iz društvenih mreža. I na toj osnovi su izneli verziju prema kojoj su avion „verovatno“ oborili ustanici greškom. Između ostalog, specijalne službe SAD su priznale da ne mogu da potvrde autentičnost materijala iz Interneta koje je objavila ukrajinska vlada. Ranije čitav niz eksperata je ukazivao na očigledne tragove montaže u tim snimcima iz društvenih mreža, na koje se kao na dokaze pozivaju američki i ukrajinski činovnici.

Zamenik drektora Instituta za ZND Igora Šiškina ništa neočekivano u stavu SAD nije video:

Takav razvoj događaja mogao se očekivati. Ni pod kakvim uslovima, ma kakve dokaze Rusija da pruži o tom incidentu, SAD neće priznati. Ruske dokaze ono su zvanično proglasili propagandom. Oni će insistirati na svojoj verziji, ne pružajući nikakve dokaze. A njih očigledno jednostavno nema.

Predstavnik američke obaveštajne službe na brifingu je priznao da njegov resor ne raspolaže dokazima umešanosti Moskve u incident, ili dokazima da je Rusija tobože obučila ustanike da koriste protivavionske raketne komplekse Buk.

Raspala se i verzija koju su mnogo puta ponavljali na Zapadu o tome da su ove komplekse ustanicima prebacili iz Rusije. Predstavnik specijalnih službi je priznao da obaveštajna služba SAD nije fiksirala kretanje kompleksa Buk preko Rusko-ukrajinske granice.

Konstantin Garibov

serbian.ruvr.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime