Rusija grabi Arktik, nervoza u NATO savezu

0
1724

arktik

Procenjuje se da se na Arktiku nalazi 30 odsto svetskih neotkrivenih rezervi gasa i 13 odsto nafte. Rusija reaktivira baze iz doba SSSR, raspoređena 52 borbena aviona i 122 helikoptera, otvara 14 aerodroma

Na Arktiku je razmeštena takva ruska vojna sila, koja je potpuno spremna za rukovođenje svetskim ratom!

Dok kriza u Ukrajini fokusira pažnju na zapadne granice Rusije, Moskva želi da se izbori za mnogo unosniji dobitak na severu, u Arktičkom krugu, ukazuje američka obaveštajna i izdavačka kompanija Stratfor, uz konstataciju da je topljenje leda otkrilo do sada nepristupačne naftne i mineralne rezerve.

arktik-mapa-_origh

Pošto je suočena sa ozbiljnim ekonomskim teškoćama, za Moskvu je obezbeđivanje novih energetskih rezervi i dalje osnovni prioritet.

Prema oceni Stratfora, u toku je militarizacija Arktika, za šta su ove godine osigurana sredstva, pošto je rusko Ministarstvo odbrane jedino kojem nije smanjen budžet.

Od osam članica Arktičkog saveta, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda, pet su članice NATO.

Mada su sukobi Moskve sa Ukrajinom i Zapadom ostavili u senci vojno jačanje Rusije na Arktiku, ruske ambicije izazivaju nervozu arktičkih zemalja, posebno Norveške.

Procenjuje se da se na Arktiku nalazi 30 odsto svetskih neotkrivenih rezervi gasa i 13 odsto nafte.

Pomorski put od Istočne Azije do Evrope, preko Severnog ledenog okeana, predstavlja još jednu priliku za razvoj ekonomske infrastrukture na severu Rusije, navodi Stratfor.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravu mora uređuje vlasništvo na Arktiku i predviđa da se isključive ekonomske zone protežu 200 milja od kopna, a još dalje, ako se podvodni resursi nalaze na kontinentalnoj ploči.

Stratfor ocenjuje da će od ove godine militarizacija Arktika biti ključni imperativ ruske vojske, uz modernizaciju armije i jačanje snaga na Krimu i u enklavi Kalinjingradu.

Da Vas podsetimo:  Pekarski krompir

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, arktičke baze iz doba Sovjetskog Saveza se reaktiviraju.

Kako bi mogla da primi moderne avione, obnavlja se aerodromska pista u arhipelagu Nova Zemlja, gde će biti raspoređen deo Severne flote, koja predstavlja dve trećine cele ruske mornarice, jedine na svetu u čijem su sastavu i atomski ledolomci.

Moskva je najavila formiranje novih snaga na severu, jačine 6.000 vojnika, sastavlenih od dve motorizovane pešadijske brigade, na području Murmaksa. Procenjuje se da Rusija na Arktiku ima 56 aviona i 122 helikoptera, prenosi Stratfor.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da će do kraja godine Rusija imati na Arktiku 14 vojnih aerodroma, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da se očekuje da će do 2019. na tom području biti oko 50 modernizovanih aviona Mig-31 BM.

Uprkos ekonomskim problemima Rusije, Ministarsvo odbrane ne samo da je uspelo da izbegne drastično smanjenje budžeta kakvo je pogodilo druga ministarstva, već su izdvajanja za odbranu povećana za 20 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je krajem decembra potpisao novu vojnu doktrinu, u kojoj je Arktik po prvi put zvanično uvršten među ruske sfere uticaja.

Slično se dogodilo i sa pomorskom doktrinom Rusije, čija su dva glavna geopolitička imperativa napredak ka Crnom moru i dominacija na Arktiku.

Pojava dominantnog aktera na Arktiku će uticati na odnose Rusije sa zemljama sa severa Evrope, ali i sa Kinom.

Arktik je pola veka bio područje sukoba između SAD i SSSR i brojnih incidenata koji su mogli dovesti do sukoba.

Sada bi se ponovo mogao pretvoriti u zonu zamrznutog konflikta, ocenjuje Strafor.

FoNet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime