Ruski „Noćni vukovi“ na Gitarijadi

0
776

9RIAN_02269793.LR.ru

Foto: RIA Novosti

Još od nastanka rokenrola i početka održavanja velikih rok festivala u svetu i Srbiji, u jednom delu javnosti je, s pravom ili ne, neprestano postojala sumnja da se na takvim mestima šire poroci svih vrsta. Uglavnom se od kritičara moglo čuti da mnogi rok festivali u suštini propagiraju narkomaniju, satanizam, otuđenje od svojih korena i mnogo šta još. Međutim, čuvena Zaječarska gitarijada je demantovala sve te sumnje na jedinstven način – dovođenjem ruskog udruženja bajkera „Noćni vukovi“ u Zaječar.

Dakle, na najstarijem srpskom festivalu mladih rok bendova, na tradicionalnoj Gitarijadi, koja se ovih dana održava po 48. put, na kojoj učestvuju i najpoznatije rok grupe sa područja Balkana, od legendarne „Riblje Čorbe“, preko „Partibrejkersa“, pa do grupe „Atomsko sklonište“ – kao važni gosti su prisutni i motociklisti „Noćni vukovi“, čiji smisao postojanja ne čini samo ljubav prema četverotočkašima, nego isto tako i jačanje slovenstva, patriotizma, duhovnosti i zdravog načina života.

Naime, gradonačelnik Zaječara Saša Mirković je uoči otvaranja Gitarijade, svečano uručio „Noćnim vukovima“ gradske ključeve, a predsednik srpskog ogranka tog moto-kluba Saša Savić je tim povodom izjavio da mu je bila „velika čast da u ime „Noćnih vukova“ primi ključeve grada Zaječara,“ te dodao da je to „ujedno velika obaveza i odgovornost, da u duhu dobrih domaćina u narednih godinu dana promovišu Zaječar“. A najviše od svega, „Noćni vukovi“ su izrazili zadovoljstvo, kako su rekli, „zbog toga što su čelni ljudi grada i građani Zaječara prepoznali ciljeve njihove misije koju šire na svim svojim putevima“.

I na tom mestu bi se trebali podsetiti baš na pomenute ciljeve njihove misije, koji su dosta neuobičajeni za čvrste momke na motorima, jer nije nimalo karakteristično, barem za slične bajkere na Zapadu, da se zalažu za život bez ikakvih poroka, i štaviše – da vrše humanitarnu i prosvetiteljsku misiju.

Da Vas podsetimo:  Dušu ne damo!

Zato nije čudno što je čak i sam Patrijarh srpski Irinej ranije primio predstavnike tog ruskog udruženja motociklista, kada je pored ostalog rečeno da humanitarni rad „Noćnih vukova” razbija uobičajenu predstavu o bajkerima, jer oni propagiraju zdrav način života bez narkotika i negovanje tradicija, te aktivno pomažu deci bez roditelja. Takođe, u saopštenju srpske crkve je tada posebno istaknuta činjenica „da je ljubav prema srpskom narodu nebrojeno puta do sada dokazana na bajkerskim manifestacijama širom Rusije, kao i u brojnim medijskim nastupima vođe „Noćnih vukova“ doktora Zaldastanova“.

Prema tome, ovogodišnja Zaječarska gitarijada je donekle preuzela patriotske principe na kojima se temelji najveći rok festival u Rusiji, pod nazivom „Našestvije“, na kome su početkom jula, pored najpopularnijih ruskih grupa i 150.000 posetilaca, bili izloženi čak i tenkovi i drugo savremeno naoružanje, a posetioci rok festivala su u pauzama nastupa mogli da se penju na oklopna vozila i da se slikaju sa padobrancima, a to je objašnjeno time da se tema patriotizma tesno prepliće sa osnovnom idejom festivala – a to su muzika, atmosfera ujedinjenja i prijateljstva celog naroda, pa otuda vojska na rok festivalu, jer su oružane snage neodvojivi deo ruske države.

Naravno, „Noćni vukovi“ koji su počasni gosti Gitarijade ne poseduju nikakvo oružje, ali sigurno svuda sa sobom nose velike količine humanizma i patriotizma, što je i bio razlog da budu pozvani u Zaječar, zato što je to po rečima zaječarskog gradonačelnika – izraz poštovanja i podrške misiji koju sprovode „Noćni vukovi“’, čiji je najpoznatiji član predsednik Rusije Vladimir Putin.

Ratko Paić

serbian.ruvr.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime