Sa 17. dodele nagrade ‘Braća Karić’

0
789

Saopštenje za medije povodom 17. dodele Nagrade Braća Karić

karic1Karić Fondacija, koja se već više od 30 godina bavi humanitarnim radom, po 17-ti put dodelila je prestižne Nagrade „Braća Karić“. Svečanost je održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, a i ove godine laureati su najeminentnije ličnosti, koje su svojim radom, inovacijama i ličnim zalaganjem, ostavile veliki pečat, ne samo u domaćoj, već i u svetskoj javnosti.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su:

– Za humanost, jačanje demokratije, mira, saradnje i prijateljstva među narodima – predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin

nagrada-putin

“Izuzetna mi je čast da primim ovu nagradu koja predstavlja priznanje uzajamnog poštovanja ruskog i srpskog naroda bez linija razdvajanja. Nagrada je kao nikad stigla u pravo vreme! Ja je doživljavam kao osećaj simpatije srpskog naroda prema Rusiji i ruskom narodu“, izjavio je Nj. E. ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin koji je na svečanoj ceremoniji primio Nagradu „Braća Karić“ umesto predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina. Čepurin je prisutne podsetio da će ruski predsednik stići u Beograd 16. oktobra, kada počinje proslava obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja srpske prestonice. To će biti prilika, kako je rekao ruski ambasador, da najviši državni vrh Srbije, održi sastanke sa predsednikom Ruske Federacije, koji će osim produbljivanja tradicionalno dobrih odnosa dva naroda, pospešiti i ekonomsku saradnju Rusije i Srbije.

– Za jačanje prijateljskih i bratskih veza između Srbije i Azerbejdžana – potpredsednik Vlade Azerbejdžana Eljčin Iljjas Efendijev

“Poštovana porodice Karić, ponosim se što danas nastupam pred Vama kao dobitnik ove prestižne nagrade. Postoje hiljade kilometara između Srbije i Azerbejdžana i ako je jedan od azerbejdžanskih pisaca udostojen nagrade u Srbiji, onda ta činjenica briše pomenute razdaljine, a takođe i podseća na razumevanje i osećanja dva naroda. Književnost je uvek, od svog postanka, bila saveznica dobra u borbi sa zlom, tako da ako se dela jednog azerbejdžanskog pisca prevode na srpski jezik i čitaju, a njemu se u Srbiji i dodeljuje visoko priznanje, onda to govori i o jednakim duhovnim vrednostima dva naroda“, rekao je Efendijev prilikom uručenja nagrade.

karic2

– U oblasti publicistike i izdavaštva – za jačanje kulturnih i duhovnih veza između dva bratska slovenska naroda – Akademik Ivan Aleksievič Čarota

”Ja sam Belorus, ali težim da me priznate kao “Belosrbina”! Zahvaljujem se prvo Bogu za sve, pa zatim braći Karić kao osnivačima Fondacije i dobrotvorima, a posebno počasnom konzulu Belorusije u Srbiji Dragomiru J. Kariću. Zahvaljujem i Nj.E. ambasadoru Čuševu koji je obratio pažnju na moju malenkost. Bogu bih se obratio i sa molbom da srpskom narodu podari sve ono što će im omogućiti izlaz iz ove krizne situacije. Neka blagoslov božji siđe na svakoga i neka se svi ljudi dobre volje slože, umnože i obože. Živela Srbija!”, nadahnuto je govorio Čarota tokom ceremonije.

– U oblasti ekonomije i privrede, za izvanredna dostignuća u medijskoj sferi, televizijskoj i filmskoj produkciji u čitavoj Evropi – Željko Mitrović

”Posebno mi je drago što ova nagrada dolazi iz fondacije čiji su osnivači začetnici svega ovoga čime se ja danas bavim. Drago mi je zbog ove nagrade, ali bilo bi mi još draže da je Bogoljub Karić ovde sa nama, jer on je, za koga mogu da kažem posle 20 godina bavljenja ovim poslom, neko ko je imao bolju televiziju od mene, neko ko je u mnogim kategorijama bio bolji. Nadam se da ću neku drugu nagradu u budućnosti dobiti u njegovom prisustvu”, rekao je Mitrović, uz želju da se što pre svi vidimo sa osnivačem BK televizije Bogoljubom Karićem.

karic4

– Za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, u oblasti kulture i umetnosti – Dragan Bjelogrlić

“Osećam se večeras veoma lepo, ali i pomalo zbunjeno, jer ja se do sada u svom životu nisam osvrtao na svoj profesionalni rad. Očigledno, to je učinio neko drugi. Dajući mi ovu nagradu imam osećaj kao da ste mi posali poruku da sva dela koja se vezuju za mene nemaju samo vrednost u mojoj profesiji nego jednu širu, u mom narodu. I zbog toga sam Vam od srca zahvalan, kao i zbog toga što me ovom nagradom svrstavate u impresivno društvo umetnika, koji su ovo priznanje dobili pre mene”, istakao je Bjelogrlić.

– Za izuzetne rezultate u svetskom sportu – Dejan Petković Rambo

“Mogu da kažem da sam veoma srećan da pored priznanja koje sam dobio u Brazilu, danas primim ovako prestižnu nagradu u svojoj zemlji, što znači da budem priznat od sopstvenog naroda. Imao sam čast da prenesem našu kulturu, vaspitanje i istoriju u daleki Brazil. A danas, biti u društvu laureata svih dosadašnjih i ovih večeras, emotivno doživaljavam ovo priznanje na kome se zahvaljujem porodici Karić koja je prepoznala moje zasluge“, naveo je u obraćanju prisutnima Dejan Petković Rambo.

Beogradu, 30. septembra 2014.godine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime