Samo jedna otvorena fabrika za vreme Vučićeve vlasti

5
1286

”Za vreme Vučićeve vlasti dobili smo samo jednu novu fabriku, za ovih 5 godina. Tačnije, jednu novu firmu koja je ovde došla. Sve ovo drugo što se kao otvara, slavodobitno, što gledamo po RTS-u i ružičastoj televiziji, sva ta fabrička postrojenja su reinvestiranje u ono što je urađeno do 2012. godine”.

N1, 18. avgust 2017. godine

Konstantin Samofalov
Portparol Socijaldemokratske stranke o uspesima dovođenja stranih investitora za vreme Vučićeve vlasti.

Kada se premijer Vučić u poslednjoj izbornoj kampanji pohvalio da je otvorio 55 fabrika za tri godine, timu Istinomera bilo je lako da dokaže da to nije tačno. Naime, prema podacima koje smo dobili od Ministarstva privrede za tri godine, od 1. januara 2014. do kraja 2016. potpisan je 41 ugovor sa stranim investitorima koje je država subvencionisala u iznosu nešto manjem od 200 miliona evra. Kada te podatke (broj stranih investitora sa kojima je potpisan ugovor o podsticajama) uporedimo sa podacima Agencije za privredne registre vidimo da je u istom periodu registrovano 20 novih fabrika što zapravo znači da su preostale subvencije dodeljene kompanijama koje su u Srbiju došle ranije.

Najbolji primer za to jeste američka kompanija NCR koja je u Beograd došla za vreme vlasti Borisa Tadića, a koja je u dva navrata dobila subvencije i od Vučićevih vlada.

Po istoj metodologiji, ocenjivali smo i izjavu portparola Socijaldemokratske stranke Konstantina Samofalova koji je u čitavoj politici subvencionisanja i poslovnog ambijenta video samo broj otvorenih fabrika. Ustvrdio je da su vlasti od 2012. državnom pomoći privukle samo jednu firmu. Međutim, kao što smo već pokazali iznad, to nije tačno, jer je od 2014. najmanje 20 novih firmi doslo u Srbiju, pa Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao ”neistinu”.

Država pomaže gubitaše

Da Vas podsetimo:  Vučićeve divizije

Kao što je Istinomer ranije pisao, od 41 kompanije sa kojima je država Srbija potpisala ugovore o podsticajima u periodu 2014 – 2016. godine najmanje 13 posluje sa gubicima, dok za 14 kompanija još uvek nije objavljen finansijski izveštaj. Još toliko kompanija posluje sa neto dobitkom.

Ukupni gubici ovih kompanija iznose oko 20 miliona evra, a najveće minuse u budžetu iskazale su kompanije ”Lear Corporation” iz Novog Sada sa 560.699.000 dinara, kompanija ”Hutchinson” iz Rume koja je ostvarila gubitak blizu šesto miliona dinara, kao i ”PKC Wiring Systems” iz Smedereva sa gubicima od 722.384.000 dinara.

Naslovna fotografija: FoNet / Božidar Petrović

istinomer.rs

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime