Samo sloga Srbina spasava

2
1371
Umorni smo od svega ali… Foto: Profimedia

Protest zbog poskupljenja goriva pretvorio se u verbalni rat. S jedne strane su oni koji ga podržavaju i učestvuju u njemu, a s druge su neki besni ljudi jer im bagra blokira put.

Na čijoj ste vi strani? Sigurni smo da imate mišljenje i da ste zauzeli nečiju stranu čak i ako ste ovih dana učestalo koristili veznik „ali“. „I meni je dosta svega, ALI niko nema pravo da mi blokira put dok vozim dete na pregled“, „Skupo gorivo, ALI imaš gradski, idi peške“, „Treba protest, ALI zar nije jednostavnije na nekoliko dana stopirati kupovinu goriva na pumpama?“ I tako unedogled…Mnogo je nezadovoljnih, ALI svako ima ALI.

Srbija je prepuna onih koji se kunu u krilaticu „Samo sloga Srbina spasava“, ALI nekako im je jako teško da se slože. I nije važno da li je u pitanju ovaj protest ili se polemiše o tome da li su bolje zrele ili zelene banane, da li treba uvesti seksualno obrazovanje u škole, da li je Meha Omerovića priteralo il’ je krao u djuti-fri šopu,…slobodno dodajte još neku temu koja će nas spasti.

Na primer, videla sam komentar čoveka koji kaže da bi on izvadio oružje i pucao u protestante i sve ih pobio kada ne bi mogao zbog blokade da doveze dete na zakazani pregled, jer šta je njemu svetije od deteta? Nije ni meni ništa svetije od mog, ALI mi ni kad potpuno popizdim ne pada na pamet da bih pucala u ljude. Nadam se da ćemo se složiti makar u tome.

Srbi se ipak slažu u jednom – većina živi loše. I bez obzira koja vlast vas sprečava da udahnete vazduh i osetite se kao normalno ljudsko biće, nekako već decenijama vrtimo isti krug degradacije. Kada dođemo do dna, nalazimo način da se posvađamo, udarimo jedni na druge. Od sitnih komšijskih kavgi do protesta u kojima čovek čoveku postaje vuk, izvinjavam se Srbin Srbinu postaje vuk.

Da Vas podsetimo:  Ljubav u doba korone

Sve dok kidišemo jedni na druge, neće nam biti bolje – ni u zgradi, ni u parku, bolnici, školi, birou, ulici, poslu, kući, šalteru. Neki tamo koji nas vode su to odavno ukapirali, razvili su potpuno fascinantnu sposobnost da bace varnicu tačno gde treba. Onda sednu i s osmehom gledaju koliko su genijalni jer im scenario baš svaki put izrodi blokbaster. Nije nam niko kriv za to. Sami smo krivi.

Prestanite da se dičite s ta četiri S, grbom, nacionalnim obeležjima, prestanite da se hvalite bogatom srpskom istorijom. Ti velikani koji su je stvarali ne bi danas imali čime da se diče. Verujem da su Srbiju ipak zamišljali kao bolje mesto. Verujem da bi svakoj umešanosti sila sa strane doskočili s integritetom, planom, hrabrošću.

Uvek nam je neko drugi kriv, a najčešće je to čovek do nas, onaj koji ne misli kao mi. I sve dok bude tako – laku noć Srbijo, pomoći nam nema.

Ivana Stojanov

Noizz.rs

2 KOMENTARA

  1. Само Слога Србе Спашава!
    Добронамерне мисли, које су корисне и утицајне изговорене у САДАШЊЕМ ВРЕМЕНУ: СРБЕ СЛОГА СПАСИЛА!!!
    Зашто је горег писано битно, значајно и спасоносно? Непобитна је чињеница да је човечанство живело, живи и живеће увек у САДАШЊЕМ ВРЕМЕНУ! Што значи да прошлост и будућност не постоје, што постоји је јучерашња и сутрашња садашњост! Зашто? Јуче, пре годину, десет година била је садашњост, сутра, за годину, десет година биће опет садашњост, што значи да увек у њој се рађамо, растемо, живимо, умиремо!
    Молба свим посетиоцима веб портала КОРЕНИ: изговсрајте ујутру и увече три пута горе написане речи: СРБЕ
    СЛОГА СПАСИЛА!!!

  2. Da se ja pitam, lako bi se novonastala situacija rešila, tako da svi dobiju ono što hoće, ovi što podržavajuu proteste jevtino gorivo, ovi što ih ne podržavaju, za toliko skulje gorivo. Vuci siti ovce na broju 🙂 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime