SAMO U SRBIJI: Cena radnog sata niža od cene kilograma paradajza

1
860

Iz sindikata “Sloga” ocenjuju da najavljeni Zakon o radu ide na ruku samo poslodavcima i ozakonjuje neizvesnost radnog mesta i da ne može biti dobar za radnike ma koliko se političari upinjali da nas u to ubede.

– Njegovim usvajanjem dobićemo još jedan u nizu eksperimenta nad radnicima, jer poruke koje dobijamo od političara na to jasno ukazuju. Odakle uopšte ideja da smo lenj narod, da srpski radnik mnogo kuka, malo radi i da traži da bude plaćen za ono šta nije zaradio?, upitao je Željko Veselinović, predsednik Sindikata “Sloga”, a prenosi agencija Beta.
Paradajz skuplji od radnika

Veselinović je zapitao da li političari znaju da je cena radnog sata u Srbiji niža od cene kilograma paradajza, da mnogo radnika radi a ne prima platu, da im zarada kasni po nekoliko meseci ili godina i da mnogi i u petoj deceniji života rade preko omladinskih zadruga.

Minimalna cena rada u Srbije je 115 dinara.

– Čemu onda toliko ironije, citata poznatih ličnosti i državnika, priča o samospaljivanju i o filmu Majkla Džordana iz koga treba izvući nekakvu pouku? Nemamo mi vremena da gledamo filmove i da analiziramo citate poznatih ljudi i državnika, ali imamo vremena da dodjemo na javnu raspravu i da im postavimo sva ova pitanja i ujedno kažemo da nemaju prava da nam uvode zakone na našu štetu i pretvore državu u zemlju siromaštva i jeftine radne snage, naveo je on za agenciju Beta.

Zašto se predložene izmene i dopune Zakona o radu kriju od očiju javnosti? Kao da je reč o državnoj tajni, a ne o zakonu koji se tiče svih građana.

U istinskim demokratskim državama, kakva Srbija nije, javna rasprava o ovako bitnom zakonu bi bila održana. Podsećamo da je javna rasprava o prvom predlogu Zakona o radu od prošle godine bila najvljena, ali je sve stopirano zbog izbora.

Da Vas podsetimo:  Na pančevačkoj deponiji odlaže se medicinski otpad (opasan otpad!!!) protivno Zakonu

Čak su izmene i dopune “Radulovićevog Zakona o radu” bile dostupne javnosti. Zašto to nije slučaj i sa novim izmenama?

Umesto da se građanima omogući javna rasprava o izmenama i dopunama zakona, političari se svim silama trude da nas ubede da to nije potrebno.

Koliko je poguban novi Zakon o radu svedoči i izjava Ivice Dačića za B92: “može da se spali na Terazijama, ali zakon će biti usvojen”. Zašto bi uopšte postojala potreba za takvim rečnikom ako je novi Zakon o radu na strani radnika?

Ako sadistički Zakon o radu, smanjenje plata i penzija, prodaja Telekoma i EPS-a ne sruše Vučićevu vladu, ne znamo onda koja sila će biti dovoljno snažna da zaustavi sunovrat u koji nas njegova vlast gura.

Građani Srbije su poznati po tome da imaju visoku granicu tolerancije prema pogubnim državnim politikama, ali samo ne diraj penzionere i radnike. Sve ostalo, nažalost, možemo da podnesemo.

www.infozurnal.net

1 KOMENTAR

  1. Trba svaki dan u svakom mogucem mediju da se prica i pise o tome kako Srbija ima najnizu cenu rada u evropi i kako smo postali moderni robovi kapitalizma sve dok se ovaj narod ne probudi, ako uopste vise i ima sanse za to.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime