Samohrana majka: Hvala državo!

1
803

Na adresu sajta Zelena učionica stiglo je pismo jedne samohrane majke (Marijana Milić) koja ima školarca i koja je (s pravom) ogorčena i ljuta. Naime, kao samohrana majka, dobila je pomoć od države u iznosu od 4.000 dinara, za kupovinu udžbenika za dete. Ili je bar tako trebalo da bude…

besplatni-udzbenici_660x330-1000x666

Njeno pismo preneto je u celosti:

„HVALA, DRŽAVO!

Mislim da je ovo bio prvi, a znam sigurno da je poslednji put da pokušam da od ove države nesto zakonski dobijem. Kao razvedeni roditelj (staratelj) deteta predala sam papire u školi za besplatne udžbenike. Odgovor je bio da imam pravo na popust u visini od 4.000 dinara. U tom momentu komplet udžbenika koji se mogao naručiti preko škole (za one koji plaćaju punu cenu ) košato je 7.600 din.

Dobijam spisak sa cenama gde je napravljen izbor koji mi država plaća. Tačno 4.000 dinara. Zatim dobijam dve uplatnice od po 2.125 dinara, što je ukupno 4.250. Kad na to dodamo one 4.000 od držve, ispada da je moj komplet 8.250 dinara, a ne 7.600, koliko je bila ponuđena cena. Zbunjena, upitala sam o čemu se radi i zašto je komplet knjiga za moje dete sada skuplji, dobila sam i odgovor da oni koji su naručili (platili) ceo komplet bez pomoći države imaju popust 10%, a mi kojima država pomaže nemamo taj popust. Logično, zar ne? Progutala sam knedlu i pomislila – idemo dalje, ništa novo.

Došao i 1. septembar, došlo dete kući, nosi uplatnicu. Do sutra još 900 dinara. Zašto? Zato što su oni koji su platili ceo komplet dobili gratis Likovno i neke listiće za Prirodu i društvo, a mi nismo, jer država nam je već pomogla. Tako da je država meni pomogla zvanično sa 4.000, koje se pretvoriše u 2.450 po mojoj matematici. A sada još na kraju godine treba da im vratimo te knjige u vrednosti od 4.000 dinara.”

Da Vas podsetimo:  Srbi se dele u četiri velike grupe

Ako je računica baš ovakva, deluje da je država više pomogla onima kojima nije pomogla – oni će kupljene knjige po završetku školske godine sigurno moći da prodaju za više od 2.500 dinara, dok će ova majka te knjige morati da vrati.

Da li ste i vi imali slično iskustvo?

detinjarije.com

1 KOMENTAR

  1. Da, skoro identicna situacija i u Nisu, u O.S.,,Bubanjski heroji heroji,, Oni koji su platili knjige dobili su cele komplete, a nasa deca cele nedelje bez osnovnih knjiga kao sto je citanka i radni listovi…nisu dobili te knjige. Bruka i sramota drzave.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime