SANU nagradila publikaciju sa mapom Kosova odvojenog od Srbije

1
1345
Foto: printscreen

Nagrada Etnografskog instituta SANU za rezultate u etnološkim i antropološkim istraživanjima u dvogodišnjem periodu (2018/19), dodeljena je dr Sanji Zlatanović za knjigu „Etnička identifikacija na posleratnom području: srpska zajednica jugoistočnog Kosova“ (EI SANU)

U nagrađenoj publikaciji na str. 17 prikazuje se karta regiona Kosova koje se graniči sa Srbijom i drugim državama. Kako je moguće južnu srpsku pokrajinu predstaviti kao nešto odvojeno od Srbije?

Da ovo nije slučajno potvrđuje nam tekst na str. 94 gde se kaže: „Područje jugoistočnog Kosova graniči se na istoku sa Republikom Srbijom, a na jugu sa Republikom Makedonijom.”

I čak ni sve to ne bi bilo toliko sporno da izdavač knjige nije Etnografski institut SANU, a štampanje omogućeno zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ako je pod okriljem zvaničnih institucija Republike Srbije moguće štampati ovakve stvari, i pritom još biti nagrađen, šta tek onda očekivati od raznih prozapadnih nevladinih organizacija i njihovih izdavačkih poduhvata?

Link ka celoj knjizi OVDE.

Autor je profesor istorije u Tehničkoj školi u Negotinu

Darko Adamov
Izvor: stanjestvari.com

1 KOMENTAR

  1. Izgleda da dr Sanja Zlatanović ne shvata da Kosovo nesme da se predstavlja kao zaokruzena samostalna celina.
    I opet imamo da nam SANU i intelektualci dele drzavu i narod, pa sta onda da zamerimo dusmanima kad smo sami sebi najvece zlo.
    Ne mozete u nedogled Srbe delti po teritorijama i drzavama; srbijanski Srbi, kosovski Srbi, crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hercegovacki Srbi, dalmatinski Srbi, hrvatski Srbi, zadnjih 600 godina imamo i slovenacke Srbe, madarske, rumunske, imamo mi i Srbe u Turskoj i Albaniji, tamo zivimo vekovima, duze od turaka i albanaca.
    Sve sam vise razocarana srpskom politickom, naucnom i intelektualnom elitom, ako se uopste moze govoriti o eliti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime