Sav besmisao Vučićeve kampanje „Budućnost Srbije“ u jednoj slici

1
2148

Kampanja „Budućnost Srbije“, u okviru koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi zemlju, obećava bolje sutra i pozira za selfije sa ljudima, ovih dana je glavna tema pojedinih medija koji kao da se utrkuju ko će brže, jače i bolje da izvesti o tome kako predsednik „kao običan svet“ jede pasulj, kupuje jabuke ili pravi malu pauzu uz kafu. Međutim, svi tekstovi i besmisleni naslovi ovog sveta ne bi uspeli da opišu poentu ove kampanje onako dobro kako je to uspela da uradi jedna jedina fotografija.

Slika, koja već dva dana kruži mrežama kao neverovatan podsetnik na to kakvu „budućnost Srbije“ zaista možemo da očekujemo, nastala je u petak u selu Radovnica u opštini Trgovište. Vučić je posetio ovu opštinu, inače poznatu po tome što je godinama unazad jedna od najsiromašnijih u zemlji, i tom prilikom je nastala slika koja zaslužuje zvanje umetničkog dela:

Fotka ruinirane kućice sa grafitom „Vučić srpski junak“ upotpunjena je prisustvom stanovnika najsiromašnijeg dela zemlje koji dočekuju predsednika i teško da bi mogla da bude savršeniji prikaz današnje Srbije – ali i te neke budućnosti koju predsednik obećava. Naravno, ovo umetničko delo je postalo viral dana na Twitteru, ali se odmah javio pozamašan broj takozvanih botova koji su tvrdili da je u pitanju fotomontaža – tačnije, da na kući uopšte ne piše „Vučić srpski junak“, već da je to sve izrežirala opozicija.

Budući da postoje slike iste kuće sa istim rečima, ali iz drugog ugla, i da su te iste slike već obavljene na sajtovima medija bliskih vlasti, ta teorija je ubrzo pala u vodu, ali se ispostavilo da na kući do nedavno zaista nije pisalo „Vučić srpski junak“, već je ovaj oljušteni, ostareli zid krasila nešto drugačija, a opet veoma slična poruka.

Da Vas podsetimo:  Mile Milošević: Društvo nepovezanih činjenica – prvi deo

„Šešelj srpski junak“

Naime, na Twitteru se pojavio skrinšot sa Google mapa iz 2014. godine, na kojem se jasno vidi da je Šešelja zamenio Vučić na istom tom zidu. Da se ne radi o montaži, već su Googleove kamere zaista zabeležile ovaj prizor, možete videti klikom ovde, budući da se ta slika i dalje nalazi na zvaničnoj mapi.

Sve u svemu, izgleda da selo Radovnica sada zaista ima novog junaka, ali nije baš najjasnije po čemu se to stari i novi junak konkretno razlikuju. Još je manje jasno kakave je zaista budućnost Srbije ako su nam Šešelj i Vučić – junaci.

Ljubica Krstić
Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. Moguće „dijagnoze“ mentalnog stanja dela srpske nacije 2019. godine:

    „Zarobljeni um“.
    „Da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj“.
    „Neki problemi je najbolje rešavaju, tako što se uopšte ne rešavaju“.

    Ono što nisu mogli Turci da ostvare za 500 godina, uspela su „deca komunizma“ za nešto više od 70 godina….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime