Šef VOA brukao vojsku i državu

0
2254

Ukazom predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa čelnih funkcija Vojno-bezbednosne i Vojno-obaveštajne službe smenjeni su generali Svetko Kovač i Dragan Vladisavljević. U srpskoj javnosti ove smene su predstavljene kao „redovna aktivnost“.

385449_fotomon_f
Svetko Kovač i Dragan Vladisavljević

Međutim, redakciji „Vesti“ se tokom vikenda obratilo više pripadnika VOA koji tvrde da je u slučaju smene u ovoj Službi država odlučila da spreči „potpuni kolaps“ u funkcionisanju vojnog kontraobaveštajnog sistema na koji su poslednjih nekoliko godina bezuspešno ukazivali.

Ko su v.d. šefovi

Odlukom Vlade Srbije, na dužnost zamenika direktora Vojno-obaveštajne agencije postavljen je pukovnik Slavoljub Dabić i na dužnost zamenika direktora Vojno-bezbednosne agencije postavljen je pukovnik Petar Cvetković.
Takođe, na istoj sednici je na dužnost pomoćnika ministra za ljudske resurse postavljen Miloš Janković, a na dužnost generalnog inspektora službi Milan Letić.

– Pozdravljamo od srca odluku Nikolića, ali upozoravamo da je potrebno što hitnije sprovesti kompletnu, zvaničnu istragu o svemu što se događalo u jednoj od najznačajnijih bezbednosnih službi Srbije. Vojno-obaveštajna agencija je u ovom trenutku u takvom haosu i raspadu u kakvom nije bila srpska služba ni kada su narod i vojska izbegli iz zemlje i utočište potražili u Grčkoj tokom Prvog svetskog rata – kažu oficiri VOA za naš list.
Oni ističu da istraga o dešavanjima u VOA mora biti otvorena kako bi se rasvetlila najpre uloga brigadnog generala Dragana Vladisavljevića u njenom uništavanju, ali i svih njegovih neposrednih saradnika i saučesnika.
– On je doveo službu na takav nivo da je bilo malo verovatno da može ispuniti svoju osnovnu ulogu u odbrani zemlje i srpskog naroda – dramatično poručuju oficiri VOA.
Naši sagovornici taksativno navode čitav niz, kako tvrde, lako dokazivih optužbi po kojima je dosadašnji vrh VOA bio umešan u kriminal, ali i servis vladajućim partijama.
– U poslednje dve godine penzionisano je najmanje 20, a isto toliko odličnih obaveštajaca je pomereno sa svojih dužnosti. Umesto da osigura bezbednost zemlje, Služba se u jednom trenutku isključivo bavila procenom bezbednosti ministra Šutanovca na koncertu svog tasta u Sarajevu. Pri tom, zbog grubog kršenja zakona u najmanje dva navrata je reagovao i zaštitnik građana Saša Janković, a o svemu je bio upoznat i Odbor za bezbednost Skupštine Srbije – kažu pripadnici VOA koji su se obratili našem listu uz obrazloženje da smo do sada uvek „objektivno prenosili“ događaje u Vojsci Srbije, a posebno u bezbednosnim službama.
Oni tvrde da je desetak aktivnih i penzionisanih pripadnika VOA direktno ili indirektno umešano u čitav niza afera uključujući čak i ljubavne afere sa ženama iz stranih oružanih snaga, ali i pokušajima krađe više desetina hiljada evra.

srbin.info / Vesti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime