Šekiz on d roud agen

0
627

seselj-2-620x330Rečenica koju je poslednjeg dana marta u sudnici 1 Haškog tribunala izgovorio sudija Žan Klod Antoneti (Vojislav Šešelj je slobodan čovek), šokirala je apsolutno sve, pa i samog Šešelja.

U Hrvatskoj i u Federaciji BiH došlo je do očaja, ogorčenja, besa, neverice. Mediji su zanemeli telegrafski prenoseći odluku pretresnog veća, uglavnom uživo. Zato su se društvene mreže usijale, kao i uvek kada Hag nešto „odlučuje“. U Srbiji i Republici Srpskoj emocije su bile podeljene. Neko je bio egzaltiran, a neko šokiran.

karl-biltU šoku su oni koji su bili (pravi) protivnici ideji Velike Srbije, kao i pripadnici NVO sektora. Bio je šokiran i Master Toma Bajčetinski, koji je već spremio planove da ostane još barem pet godina u predsedničkom kabinetu na Andrićevom vencu. O šoku Nataše Kandić koja je medije preplavila komentarom kako „presuda neće moći da se održi u žalbenom postupku“ da ne govorimo. Ipak, mislim da je Vojislav Šešelj bolje upoznat sa pravom nego li gospođa Kandić, ili recimo, Karl Bilt koji je takođe na twitteru komentarisao oslobađajuću presudu.

Egzaltirani su, naravno, bili najviše vatrene pristalice Srpske napr… oprostite, Srpske radikalne stranke. Kratkovido.

Rečenicom koju je izgovorio sudija Žan Klod Antoneti su – verovali ili ne – zapravo najviše oštećeni srpski političari, desničarska javnost (otelotvorena u Srpskoj napr… oprostite, Srpskoj radikalnoj stranci) i sam – Vojislav Šešelj.

Srpski političari desne orijentacije (a boga mi i oni koji imitiraju levicu) neće posle današnje presude moći da govore kako je Haški tribunal napravljen kako bi se u njemu za sve i svašta osuđivali samo Srbi.

Vojislav Šešelj je takođe u problemu: Dve nedelje uoči izricanja presude on je izjavio kako ga ne zanima presuda na koju će uložiti žalbu „kakva god presuda bila“. Tada je rekao i da ima saznanja da će mu biti izrečena kazna od 25 godina zatvora. Dobro je poznata i Šešeljeva izjava da će „ideja Velike Srbije biti utoliko jača ukoliko ga osude na višegodišnju robiju“. Šta će sad?

Da Vas podsetimo:  I moj šure valjao je gudru

rogozinSam Vojislav Šešelj izjavio je na konferenciji za medije da je za njega Hag gotova priča i da je pobedio sa 10:0, kao i da će „uskoro zvanično posetiti Kolindu“. Vojislav Šešelj bi zasigurno bio srećniji da može sad da pokrene tužbu protiv Haga, kako bi naplatio 11 godina „hlađenja“. Ovako – ostaje mu za utehu pozdrav koji je preko twittera dobio od Dmitrija Rogozina (to je onaj što je Velikom Vođi poklonio maketu S-300).

U problemu je i Tužilaštvo Haškog tribunala koje je više od 11 godina razvlačilo proces protiv lidera SRS. U suštini, sudsko veće Žana Kloda Antonetija optužilo je Tužilaštvo za lošu optužnicu. Oborili su ih na ispitu.

Postoji i duhovita strana: Možda se sudija Antoneti uplašio da ne završi na koricama nove Šešeljeve knjige, sa nekim eksplicitnim naslovom? Ko će ga znati. Istina, verovatno bi recenzent u ovom slučaju morao da bude neki drugi istaknuti član SRS, a ne (kao nekad) Aleksandar Vučić…

Nego, kad smo kod Velikog Vođe… Mene lično ne bi čudilo da se vojvoda od Lisovića i njegov politički sin uskoro izljube i izmire, a da Master Toma Bajčetinski sa svojim pulenom dr Nenadom Popovićem (liderom SNP) proglasi otcepljenje od „svoje matične stranke“. Molim vas, nemojte govoriti kako je nemoguće: I veća su se čuda događala u Srbiji u poslednjih 16 godina. Socijalistička partija Srbije je najbolji dokaz za to.

Zapamtite: Ovakvom odlukom Sudsko veće Haškog tribunala otvorilo je Pandorinu kutiju nacionalizma u Srbiji. Ponovo.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime