„Senke nad Balkanom 2“: Da li je moglo i bolje?

2
2120
Foto: YouTube Screenshot

Na televiziji „NOVA“ počela je da se emituje druga sezona serije „Senke nad Balkanom“. Glumačka ekipa je manje više ista, mesto dešavanja takođe, a isti je i recept za uspeh serije. Glavna stavka u tom receptu je natrpati u scenario što više tajnih društava, misterije, špijunaže, spletke i intrige, drogu i naravno razvrat i seks, a sve to začiniti najvulgarnijim psovkama u što većim količinama.

U principu, ideja za „Senke nad Balkanom“ je odlična, to vreme je filmski i dalje nedovoljno iskorišćeno i sigurno će u budućnosti biti još serija i filmova koji će se baviti vremenom između dva rata, kraljem Aleksandrom, političkim dešavanjima i spletkama iz tog perioda. Problem je što je u Bjelogrlićevoj seriji nedostaju samo vanzemaljci i leteći tanjiri! 

Beograd je predstavljen kao mesto u kome se ukrštaju interesi svetskih političkih sila, mesto totalnog bezakonja, korupcije, mesto prepuno kriminala i ubistava, mesto koje je središte trgovine drogom koja se doprema iz Makedonije a zatim dalje u Evropu i Ameriku, u saradnji sa Al Kaponeom. Ili, kako je jedan hrvatski kritičar napisao: „Beograd je predstavljen kao grad vojne i finansijske moći, banaka, ministara i generala, kocke, opijuma i alkohola, ali i grad terorista i političkih urotnika“ Malo preterano, zar ne? 

U prvoj sezoni su od tajnih društava bili prisutni ruska belogardejska kozačka vojska generala Vrangela, sovjetska tajna policija NKVD, srpsko tajno vojno društvo Crna ruka, bugarska teroristička organizacija VMRO, jugoslovenski komunisti, masoni, beogradsko podzemlje, nemačko tajno okultističko Društvo Tule. I to je malo preterano, zar ne?  Ko će sve mešetariti po Beogradu i Srbiji u nastavku serije tek ostaje da se vidi.

Foto: YouTube Screenshot

Autori serije uvek mogu da izvuku nepobitni argument, da je u pitanju umetnička fikcija i da događaji ne moraju biti istiniti. Ali činjenica je da je i taj umetnički utisak znatno pokvaren tim spajanjem baba i žaba i bespotrebnim preterivanjem.

Kritičari su uglavnom hvalili prvu sezonu serije i verovatno će tako biti i sa drugom sezonom. Činjenica je da je produkcija na znatno višem nivou od srpskog uobičajenog proseka, glumci su standardno dobri (Kičić i Jezdić odlični), serija uspeva da drži pažnju gledalaca ali količina psovki i prostakluka je prosto nesnosna. Opšte je poznato da Srbi psuju, sigurno ni tada nije bilo drugačije ali čini se da dobar deo psovki jednostavno nije u funkciji radnje, da su tu sebe radi i radi podilaženja lošeg ukusa većine. Tako su se nekad reklamirali filmovi: izdvoje se delovi sa golotinjom i psovkama i to je bila (na žalost, izgleda  da je još uvek) najefektnija pozivnica za bioskop. 

I na kraju, da spomenemo neverovatni promašaj sa muzikom koja prati seriju „Senke nad Balkanom“. Zvuci električne gitare koji reprezentuju epohu između dva svetska rata su toliko neprimereni da prosto bodu uši.

Sve u svemu, serija će sigurno biti gledana, neke lestvice je sigurno podigla, pre svega u produkcijskom smislu, ali verovatno će publika biti podeljena u oceni kvaliteta. Ja spadam u grupu onih koji misle da je moglo i bolje.

Goca Savković

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime