Simbolika novog imidža policije

0
1998

2015-06-21_072026Tendencija je sve više srozavati ,,imidž,, čuvara zakona u marionetskim državama.

Tako i ove uniforme, koje kobajagi radi ,,funkcionalnosti,, treba da liče na neke uniforme obezbeđenja i ulične tabadžije. Iako je u nekim (dosta čestim prilikama) sasvim u redu da nose i standardne (šapka, košulja, kravata, bluza i sl.) koje će se moći u pojedinim prilikama koristiti i kao svečane uz neke detalje ( rukavice, posebni opasači – ešarpe i sl.).

Okruglaste polo-kapice i one fluoroscentne lente, kao za đubretare su ,,vrh,, smejurije.

Naravno, tu su i nove oznake sa ,,papagajem,, , novostilizovanim orlom sa skljokanim kljunom, potkresanih pera i ,,krunom,, koja liči na lonac nabijen na glavu istog .

Svakako, policajke ne treba da imaju nijedan ženstven element, i da po uzoru na zapadne liče što više na muškarce (iako u službi to nije uvek potrebno).

Ovom simbolikom, može se reći da okupator pazi na svaki ,,detalj,, .

Na ,,sitnicama,, i po nekim izjavama vidi se pravac kretanja stvari . Kako će, koga i dokle ,,reformisati,,.

Uloga policijsko – bezbedonosnog aparata u normalnoj Srbiji bila bi čak i važnija od vojske, ugrožavanja i forme istih nam to apsolutno daju za pravo, skoro ni komentar nije potreban . Kao vojni čovek  ne negiram armiju, ali vojska stiže kada je kasno za druge ,,oblike borbe,,.

Jasno, Srbija nit je normalna nit je država. Kakva vlast, takva i policija i ,,imidž,,.

vestPrethodno rešenje, po pravilniku iz 2002- godine se držalo toga, funkcionalnosti, navika i cene koštanja uz načelo dopune i promenljivosti. R.R nazovimo je redovno- radna uniforma, se uz neke dopune pretvarala u svečanu. A, uz druge dopune i način nošenja se mogla koristiti na fizički  ,,zahtevnijim,, zadacima, koje policijska taktika postavlja pred izvršiocima. Svakako, postojao je u više varijanti za svakog službenika policije i čisto interventni komplet uniforme.

Da Vas podsetimo:  Vučić, Šešelj i Sadam: Posao vredan 18 miliona dolara

Mogli bismo pisati puno i o starim uniformama, koje, ako su kvalitetno izrađivane i u dovoljnom broju bile i sasvim estetske i funkcionalne.  Razume se, da je pri tom postojala i redovna i interventna uniforma, što je bilo svrsishodno. A, za određene poslove i jedinice i sasvim pogodni posebni  kompleti i uniforme i pripadajućih delova (žandarmi, specijalne jedinice, graničari i sl. ).

Koliko je STRANI ,,reformator,, ovde umešan, vidljivo je i po kroju kape, okruglasti polo stil, što nit je funkcionalno nit izgleda lepo. Pogoto ne stoji ,,dostojanstveno,, na pojavi prosečnog Srbina. Takve kape su uglavnom dopunske u velikoj većini evropskih policija, a većina ih i nemaju .

Ako smo već hteli (i SMELI, što naravno apsolutna marioneta ne sme) uradili bimo kao i većina polu-slobodnih. Kopirali bi neku evropsku ili svetsku državu. Nešto prilagoditi sa našim ,,fora – detaljima,, i bilo bi odlično . Recimo, uniforme švedske policije, ili francuske interventne žandarmerije ili nemačke zelene dosadašnje.

Autor : VANDAL

anti-censura.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime