Sindikati traže ostavku Radulovića

0
734

dru-sindiikati_620x0-620x330Beograd – Ministar privrede Saša Radulović je obećao ostavku ukoliko Zakon o radu ne bude usvojen. Nacrt je povučen na doradu i sada je ministar na potezu. Mi sa njim nećemo i ne želimo da pregovaramo. Očekujemo da će naći trunku morala i povući se.

Dva srpska reprezentativna sindikata, SSSS i GS „Nezavisnost“, saglasni su da šef resora privrede mora da napusti Nemanjinu 11. Oni naglašavaju da samovoljom pojedinaca ne mogu da se preskaču demokratske procedure i da povlačenje seta ekonomskih zakona ne treba posmatrati kao ličnu pobedu ili poraz, već kao pobedu socijalnog dijaloga. Sindikalni lideri pozivaju nadležne da im najpre odgovore na pitanje ko je predlagač Zakona o radu – Ministarstvo privrede ili Ministarstvo rada.

Branislav Čanak, predsednik Granskog sindikata „Nezavisnost“ objašnjava da kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta nema moć da odlučuje o propisima, pa je dogovoreno da se sednica ovog tela održi prvih dana februara.

„Tada ćemo predložiti Vladi da povuče sve trenutno aktuelne ekonomske zakone – o radu, stečaju i privatizaciji“, kaže Čanak.

Oba sindikata smatraju da se treba vratiti na početak i zakon o radu pisati iznova. Za svaku odredbu traže obrazloženje i to je jedini način da pojedine stavke „prežive“.

„Ukoliko nas ubede da će novi propisi doneti veću zaposlenost u Srbiji, prihvatićemo. Ali to je matematički neverovatno pošto je sve urađeno na štetu radnika“, kaže Čanak.

U javnosti se spekuliše da je vlast vraćanjem dokumenta na doradu učinila ustupak sindikatima pred predstojeće izbore. Oni, pak, naglašavaju da je tužno ukoliko je vlast ovim potezom imala takvu nameru i smatraju da napad na zaposlene ne može biti ustupak.

„Neulazak Nacrta zakona o radu u proceduru usvajanja u Skupštini je deo predizborne kampanje za beogradske i parlamentarne izbore“, kaže i prof. dr Nada Novaković, naučni saradnik Instituta društvenih nauka.

Da Vas podsetimo:  Ombudsman kontroliše rad inspekcije zbog situacije u "Juri" u Leskovcu i Nišu

„To je predah u kom se oživljava skoro mrtav Socijalno-ekonomski savet i socijalni dijalog. Ovo je demonstracija moći najjačih ljudi u Vladi i bačena rukavica u lice sindikatima. Neće biti ozbiljnih ukora ili ostavke ministara rada i privrede. Mala je šansa da će novi zakon o radu biti više demokratski, naklonjen radnicima i sindikatima.“

Naprotiv, smatra ona, propisi će i u drugoj proceduri najviše zaštititi interese kapitalista i vladajuće političke elite. Odlaganje usvajanja ovog i drugih zakona neće bitnije umanjiti štete koje donose većini zaposlenih, ocenjuje Novakovićeva.

Unija poslodavaca Srbije: Sunovrat privrede

Izostanak promene četiri ekonomska zakona dovešće do daljeg sunovrata privrede u Srbiji i povećanja sive zone. Izgubili smo gotovo 300.000 radnih mesta od 2008. godine.

„Poslovanje u Srbiji mora da se oslobodi suvišnih administrativnih procedura, nameta i troškova“, smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

„Svi oni koji smatraju da je bez ovih promena moguće obezbediti održiv ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta, snosiće direktnu odgovornost za dalje zatvaranje firmi u Srbiji.“

Umesto ostavke, od ministra Radulovića očekuju da ne posustane i da nastavi sa reformama.

J. Ž. Skenderija / Novosti / Vaseljenska

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime