Sistem školstva u Srbiji mora postati srpski

1
2295

Pustite decu i ne branite im da dolaze k meni,
jer takvih je Carstvo nebesko.
(Matej 19, 14)

U post-apokaliptičnom Beogradu postoji veliki broj stranih škola. Tu su britanska, američka, francuska, ruska, kineska, libijska, turska škola.. Neke od njih preferiraju samo državljani tih zemalja, dok su neke okrenute međunarodnom, moderno-nomadskom i drugosrbijanskom bloku korisnika, pa se nude i našoj djeci.

Prvenstveni cilj svakog sistema školstva nije da nekog naoruža činjenicama i znanjima, već da od djeteta tokom školovanja oblikuje određeni, politički i ideološki podoban tip osobe.

Imajući to u vidu, ako pogledamo naoko šarolik izbor škola u post-apokaliptičnoj Srbiji i njenom Babilonu – Beogradu, vidjećemo da ta ponuda, tematski nije uopšte šarolika. Ona se zapravo svodi na dva osnovna modela.

Ogromna većina stranih škola pripada modernom neoliberalističkom i materijalističkom ideološkom pravcu i prema tom modelu oblikuju i svoje učenike. Nazovimo taj tip „TIPOM 1“. To se odnosi na praktično sve strane škole iz zapadnih zemalja, kao i na tursku školu „Bejza“ koja se smatra ogrankom mreže Fethulaha Gulena.

Strane škole u Beogradu koje su van ove ideološke matrice (i koje možemo smatrati TIPOM 2) su – libijska (koja sprovodi arapski i islamski tip obrazovanja i vaspitanja – pa prema tome svoje učenike oblikuje kao Arape i muslimane), kineska (u skladu sa kineskom kulturnom matricom) i ruska (koja slijedi savremenu rusku politiku).

Pored njih, postoje i državne i privatne škole koje pripadaju obrazovnom i sistemu post-apokaliptične Srbije početka HHI vijeka. One slijede zvaničnu vrijednosnu i kulturnu politiku te i takve Srbije, a koja se praktično poklapa sa Tipom 1; drugim riječima – ovaj sistem školstva ne stvara dobre Srbe, već u manjoj ili većoj mjeri – APATRIDE, upodobljene modernom vremenu i njegovim antivrijednostima. Sve ono dobro što iz tog sistema izađe, zasluga je IZUZETAKA od tog sistema, a ne samog sistema.

Da Vas podsetimo:  Večnost koja prolazi

Međutim, jedna bitna, najbitnija karika nedostaje.
U Srbiji NEMA NIJEDNE SRPSKE škole. Nijedne pravoslavne škole.

Da li će se ovo promijeniti, to ostaje da se vidi. Nužnost za promjenom je POTPUNA. Nije bitno samo da nas ima (količinski), da se demografski obnovimo, već i da mi – BUDEMO ZAISTA MI. A to se dobija – u porodici, u društvu i veoma bitno – kroz sistem školstva. Da bi ova posljednja navedena stavka bila moguća, sistem školstva u Srbiji MORA POSTATI SRPSKI. Ne „neutralan“, ne „evropski“, ne „regionalan“, ne „u korak sa svetom“ – što su sve maske za ANTISRPSKI – već jednostavno – SRPSKI. To mora da bude sistem koji će stvarati dobre Srbe, i među njima odgajati buduću SRPSKU kulturnu, naučnu i duhovnu elitu.

Čekajući da joj to padne s neba (što se nikada neće desiti), post-apokaliptična Srbija i dalje spava.. Dotle, u zapadnom Srpstvu počinje da se nazire rješenje. I možda će spasonosna ideja baš odatle stići i u samu Srbiju i probuditi je iz mrtvog sna.

Naime, Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, objavio je da će u Brčkom uskoro biti otvorena prva PRAVOSLAVNA GIMNAZIJA! Zgrada je već određena, i neće proteći dugo vremena dok ova važna institucija počne da radi.

Nakon toga, postoje ideje da se Republika Srpska premreži sistemom ovakvih gimnazija, a možda u budućnosti i osnovnih škola. Jedino je bitno kroz njih omogućiti vrhunski nivo obrazovanja u svim oblastima, a da sve bude prožeto pravoslavnim i srpskim duhom.

Otvoriti ovakvu instituciju, koja će stvarati generacije i generacije SRBA u pravom smislu, i učiniti to prvo na najkritičnijoj tački zapadnog Srpstva – na spoju istočne i zapadne Republike Srpske, jeste STRATEŠKI POTEZ, koji potvrđuje da se na srpskom zapadu vodi jedna strateški promišljena politika.

Da Vas podsetimo:  O detinjstvu i rodoljublju

Daj Bože da se ova „zaraza zdravlja“ proširi i na srpski istok.

Romen Louis

facebookreporter.org

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm..zivim u Beogradu,do sada nisam znao da u Beogradu, nema srpskih skola, zavrsio sam,osnovnu,srednju,visu..pa moraju da se uvedu “ srbske nebeske skole“..?da li,vaze moja svedocanstva i diolome. ?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime