Škola „Nikola Tesla“ u Leposaviću, u kojoj se ne smanjuje broj đaka

0
880
Foto: pixabay.com

Godinama unazad, postoji nepisano ali potvrđeno pravilo o kvalitetu škola iz opštine Leposavić i vrednoći đaka u ovim krajevima. Posle obilaska muzičke i poljoprivredne škole, danas donosimo reportažu iz srednje škole „Nikola Tesla“.

Srednja tehnička škola u Leposaviću postoji već više od pola veka i broji 320 učenika. Osim svršenih osnovaca iz Leposavića, ovu školu upisuju i đaci iz Leška i Zvečana, a njeni đaci na studijama kasnije ostvaruju zapažene rezultate.

Ustanova u centru Leposavića se može pohvaliti dobrim uslovima za rad. Ima više obrazovnih stručnih profila u četiri područja rada. Pored elektrotehnike i mašinstva, po jedno je odeljenje i gimnazije, kao i ekonomije, za koje ujedno i vlada najveće interesovanje dece.

 „Veći broj učenika je raspoložen da upiše gimnaziju. Ove godine imamo interesovanje za elektrostruku, smer elektrotehnike, tačnije – smer elektrotehničar računara“, kazao je direktor škole Slađan Radović.

Sa druge strane, zainteresovanost za mašinstvo i obradu materijala je manje, kao što je trend i u drugim školama u Srbiji.

„Metalska industrija je sada slabija. Mali broj fabrika radi što se tiče mašinstva i obrade materijala. Najbitnije to što nam ne opada broj učenika. Koliko god je manji broj učenika u ostalim osnovnim školama na teritoriji opštine Leposavić, naš broj ide preko 300“, dodao je Radović.

Uprava škole takođe razmišlja i o promeni obrazovnih profila pre svega zbog novih zahteva na tržištu.

Đaci školu ocenjuju kao jednu od najjačih u ovom kraju, a njihov boravak u njoj vide i nastavak tradicije s obzirom na to da su u nju išli i njihovi roditelji i rođaci. Profesori đake ocenjuju kao dobro informisane i lepo vaspitane, iako priznaju da se danas manje čita.

Učenici srednje škole „Nikola Tesla“ upisaće potom fakultete u Kosovskoj Mitrovici, ali i u Kragujevcu i Beogradu. Najčešće su to tehničke studije, informacione tehnologije, a tu je i medicina.

Da Vas podsetimo:  Vučić čestitao pobedu HDZ!

Direktor Radović ipak naglašava da, prateći generacije iz godine u godinu, najveći broj svršenih srednjoškolaca se opredeljuje za beogradske fakultete. Tamo odlaze najbolji.

Sa ponosom spominje da su trenutno dva studenta generacije ove škole, sa prosecima 9,7 na Elektrotehničkom, odnosno 10 na hemijskom odseku PMF u Beogradu.

„Ali koliko je to dobro i ne valja, jer se naša deca ne vraćaju i to je veliki problem“, za kraj razgovora kaže Radović.

Školi Nikola Tesla u Leposaviću, uprkos dobrim uslovima za rad, koji uključuju kabinetsku nastavu, posvećenost i brigu uprave škole i profesora, ipak nedostaju ogledna nastavna sredstva, a jedno od glavnih nerešenih pitanja jeste grejanje.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime