Kajl Skot: Osiromašeni uranijum nije opasan

2
1018
Kajl Skot/ Foto: printskrin Youtube

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot rekao je da su mnogi stručnjaci zaključili da nema zdravstvene opasnosti u Srbiji ili bilo gdje u svijetu gdje je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom i da slično tvrde i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, prenosi Fonet.

Ova izjava dolazi u vrijeme kada je u Skupštini Srbije iznijet Predlog odluke o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija ozbiljno da istraži posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, ocenivši da se radi o zločinu bez presedana.

Američki ambasador uspio je da u jednoj rečenici da potvrdnu izjavu i demantuje sebe:

Spremni smo da sarađujemo u svakom ozbiljnom naučnom istraživanju o tome. SZO je ukazala da osiromašeni uranijum ne predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik„, rekao je Skot.

Napominje da je program UN za zaštitu životne sredine 2001. sproveo istraživanje i zaključio da mjesta sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje.

„Nekoliko srpskih naučnika, epidemiologa i radiologa je sprovelo nezavisna istraživanja, koja nisu pronašla dokaze da osiromašeni uranijum izaziva zdravstvene probleme u Srbiji“, naveo je Skot, ali nije naveo i njihova imena.

On je naglasio da je municija sa osiromašenim uranijumom korišćena gotovo isključivo na Kosovu i u manjoj meri na području Preševa i Bujanovca.

„Iako je nekome možda od političke koristi da rast nivoa oboljena od raka u Srbiji pripiše upotrebi osiromašenog uranijuma, nije mi poznat naučni dokaz koji bi to potkrijepio“, izjavio je američki ambasador.

Ocijenio je da bi podjednako prihvatljiva objašnjenja za viši nivo oboljenja od raka mogla biti pronađena u sve starijem stanovništvu Srbije, genetici, velikom broju osoba koje puše ili se na neki drugi način ne ponašaju zdravo ili u velikom broj neregulisanih otpada sa opasnim i kancerogenim materijama, otkrivenim u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Nije život jedna stranka

„Podaci koje sam vidio ukazuju da je nivo dijagnostikovanog kancera u Srbiji srazmeran drugim evropskim zemljama.

Podsjetimo ipak da je Istražna komisija italijanskog parlamenta objavila početkom februara ove godine zaključak u kojem se navodi da postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolijevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosmetu, u BiH, Iraku i Avganistanu. Do danas je umrlo čak 300 italijanskih vojnika dok se od raka liječi njih 4000.

Upravo će njihovi slučajevi pomoći Srbima u podizanju tužbi protiv članica NATO.

in4s.net

2 KOMENTARA

  1. Anbasadora placa americki narod, stoga on prica sta njima odgovara….Sta se cudimo. Jedino sto moze a to je barem da ne laze, odnosno da cuti. Medjutim, on se osilio a nije mu jaca strana diplomatija. Petorazredni nivo kvaliteta u njihovom rangiranju sposobnosti i znacaja u ambasadorskom poslu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime