Skupština APKiM: Prekinuti pregovore!

0
636

SKUPŠTINA AUTONOMNE POKRAJINE
KOSOVA I METOHIJE

REPUBLIKA SRBIJA
VLADA
Predsedniku g-dinu Aleksandru Vučiću
Beograd, Nemanjina 11

apkim-527-2

Poštovani,

Poslanici i rukovodstvo Skupštine AP Kosova i Metohije žele i ovom prilikom da pred predstojeće pregovore zakazane za 23.06.2015. godine u Briselu, koje ćete voditi sa Isom Mustafom tzv. predsednikom vlade Kosova, iskažu zabrinutost i neslaganje sa politikom koju vodite prema Kosovu i Metohiji.

Vaše pozivanje na političko jedinstvo u Srbiji i konstataticaja da će pregovori sa prištinskom stranom biti teški, nije ništa drugo no priprema javnog mnjenja na nove ustupke koje ćete učiniti ka potpunoj predaji Kosova i Metohije.

Osećamo potrebu da Vam još jednom predočimo da su građani nosioci suverenosti i da niko, pa ni Vi koji ste se stavili iznad Ustava i zakona Republike Srbije, nema pravo da mimo njihove volje donosi odluke. Podsećamo Vas na rezultate referenduma koji je sproveden na severu Kosova i Metohije 2012. godine.

Razlog više da Vam se pred predstojeće pregovore obratimo, je i najnovija Odluka Ustavog suda br. IUo-224/2013 od 29.05.2015 kojom je utvrđeno da Uredba Vlade o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovu i Metohiji nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije, uz obrazloženje da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva, da sadržina Uredbe zadire i narušava osnovna ljudska prava garantovana Ustavom i da je njome stanovništvo na Kosovu i Metohiji dovedeno u neravnopravan položaj.

Umesto da postupite po ovoj Odluci, s obzirom da je Odluka Ustanog suda obavezujuća, i uklonite postojeće administrativne prelaze između centralnog dela Srbije i AP KiM, Vi ste sa prištinskom stranom dogovorili još dva nova prelaza. Nažalost, sve ovo radite u trenutku kada se između Albanije i Kosova uklanjaju granični prelazi i kada Vaš kolega i prijatelj Edi Rama, predsednik vlade Alabanije govori o stvaranju velike odnosno prirodne Alabanije.

Da Vas podsetimo:  SRBI U ŠTUTGARTU I KORONA VIRUS - Kako se naši ljudi čuvaju od opasnog virusa

Takođe Vam predočavamo da je Ustavni sud doneo odluke kojima je utvrdio da i Uredbe o katastru, matičnim knjigama i diplomama nisu u saglasnosti sa Ustavom, a da je Briselski sporazum politički a ne pravni akt i da kao takav ne može da proizvodi pravna dejstva.

Gospodine predsedniče, kada god Vi ili delegacija na tehničkom nivou postigne sa prištinskom stranom sporazum položaj i bezbednost Srba i nealbanaca je sve teža i neizvesnija. Kao posledica daljih pregovora sa prištinskom stranom uz posredovanje EU, nije samo predaja teritorije i bogatstava na Kosovu i Metohiji, već i iseljavanje Srba i ostalih nealbanaca koji nemaju poverenje u institucije tzv. Republike Kosovo.

S obzirom da su svi postignuti sporazumi sa prištinskom stranom u suprotonosti sa Ustavom, i da je Rezolucija SBUN 1244 na snazi, zahtevamo da prekinete dalje pregovore uz posredovanje EU i zatražite podršku iskrenih prijatelja Srbije i srpskog naroda (Rusije i Kine) radi nastavka pregovora u UN.

S poštovanjem,

Kos. Mitrovica
22.06.2015. godine

Skupština AP KiM
Potpredsednik Skupštine
Dobrosav Dobrić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime