Slepi stočar među najboljima u kraju

0
961

GORNJI MILANOVAC – Dragan Gvozdenović iz suvoborskog sela Leušići, skoro slep, gaji stoku, obrađuje baštu i sve kućne poslove obavlja sam, razlikuje samo siluete, dan i noć.

Smetnje sa vidom, skoro 70 odsto, ima od rođenja, međutim to ga nije sprečilo da postane jedan od najboljih stočara u kraju i da svakog dana isporučuje Imleku i do 70 litara kravljeg mleka.

„Imam šest krava simentalske rase,  gajim ih  i ponašam se prema njima kao prema ljudima. Kupio sam muzilicu, a svako jutro i veče  ih muzem. Snalazim se, napipam vime, operem ga i nakačim muzilicu. Ukoliko neka ne prihvati mašinu pomuzem je ručno i nije mi teško “ kaže Dragan za Tanjug.

On navodi da je podigao kredit kako bi sredio štalu i renovirao kuću, a rata mu iznosi 18 hiljada dinara.

Ostalo mu je još dve godine da ga u celosti otplati.

Dragan ističe da je završio osam razreda škole, međutim, kada su roditelji hteli da ga upišu u specijalnu on je to odbio i došao da radi na selu, gde, kako kaže, može da radi i ostvari pristojnu zaradu.

„Ovde mi je najbolje. Imam komšija prijatelja, ono što ne stignem da uradim pozovem nekoga i  platim“ priča Dragan.

Za jesen tovi, kaže, dve svinje. Slavi dve slave i ima dvadesetak gostiju.

Ovaj vredni četrdesetvogodišnjak ima i sopstveni voćnjak koji obrađuje, od šljiva peče rakiju i jedini problem mu je da ih, kada zrenu, pokupi.

Ali za te poslove nađe radnike i plati ih.

Mlekadžija Dragiša Milenković, koji svako jutro dolazi da preuzme mleko od ovog vrednog seljaka navodi da Dragan sve drži uredno, a mleko njegovih krava je odličnog kvaliteta.

Da Vas podsetimo:  Slavica je jedina žena limar u Čačku, a verovatno i šire

„Vozim mleko od Miokovaca, Rakove pa sve do ovih suvoborskih sela.Ovako nešto nigde nisam video. Ne zna se da li je pošteniji, bolji domaćin ili radnik. Zimi nikad nisam došao da nije očišćen sneg i da ne ponudi kafu ili vruću rakiju. Ja mu dovezem šta treba od namirnica“, kaže on i ponavlja da ovako ne rade ni u domaćinstvima gde ih je po petoro u kući.

Inače, Dragan živi sam već nekoliko godina od kada su mu preminuli otac i majka.

U šali veli da bi se rado oženio jer nije lako biti sam, ali nijedna žena ga neće kada čuje da ima tolika goveda.

„Odmah znaju koliko se radi, a ja uzalud govorim da te poslove obavljaju mašine. I plaste, i oru i kopaju”,  priča on kroz smeh dok zaliva cveće na verandi od koga bi se postidela svaka domaćica.

Isto je u kući, čisto, sređeno, počev od dnevne sobe, preko velike slavske sale pa sve do novog kupatila …

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime