Slučaj diskriminacije nad devojčicom u pirotskoj školi…

0
768
Ilustracija / Foto: pixabay.com

Psiholog u pirotskoj školi „Mladost“ Jelena Jocić tvrdi da joj od prvog dana školske godine nije produžen ugovor o radu jer je štitila romsku učenicu koja je po naredbi nastavnice morala da se drži za „stub srama“, što je poverenica ocenila kao diskriminaciju. Direktorka ne želi da govori, a načelnik Školske uprave za psihologa ima sve pohvale, ali kaže da direktorka ima autonomiju i Jocićevu upućuje na pokretanje upravnog spora.

Nekoliko dana pred početak školske godine, 30. avgusta, 14 radnika Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ koji su bili zaposleni na određeno vreme, potpisali su dokument o prestanku ugovora, ali su se svi nadali da će, kao i svake godine, biti produženi. I jesu za njih 13, ali samo ne i za Jelenu Jocić, školskog psihologa.

Direktorka škole Vesna Todorović je rekla da ugovori mogu da budu produženi i prvog dana školske godine. Kada sam došla na posao 2. septembra, dočekala me je na vratima rečima “Jelena, ti više ne radiš ovde, napusti školu, uzmi svoje stvari i ostavi ključeve” – priča Jocićeva.

Uznemirena je otišla u svoju kancelariju kako bi počela da sakuplja svoje stvari, ali je tu dočekala još jedna neprijatnost – na vrata su zakucali policajci koji su rekli da imaju dojavu da ne želi da napusti školu.

Kad se i ne produžava ugovor, ljudski je da se na vreme obavesti, da mogu da tražim novi posao. Ovo je početak školske godine, nema načina da nađem posao u drugoj školi. Sve je bilo smišljeno, perfidno i bezobrazno – smatra psiholog Jelena Jocić.

A sve je počelo, tvrdi, još 2016. godine kada je 2 učenice ove škole nastavnica kaznila tako što su za vreme odmora, dok su druga deca užinala u dvorištu, morale da se drže za betonske stubove u holu škole, zbog navodne krađe užine drugom učeniku.

Da Vas podsetimo:  Dvolična humanost firme „Maksima“ iz Lučana

Od momenta kada sam rekla da je bilo nasilja, direktorka je tražila način da me izbaci sa posla. Prvi način je bio da mi nezakonito promeni ugovor o radu u sred školske godine. Žalila sam se Ministarstvu i vraćen mi je stari ugovor – objašnjava ona.

Nakon toga, kaže, krenule su i druge muke, poput uskraćivanja informacija, pristupa službenom mejlu ili nedozvoljavanja da radi svoj posao.

Stala sam na stranu istine i doživela pravu odmazdu. Da sam poput nje zataškavala stvari i iznosila neistinu – bila bih dobra i ostala bih na poslu. Nastavnice koje su učestvovale u kažnjavanju učenica su nagrađene, napredovale su, a ja sam dobila otkaz – kaže Jocićeva.

Sa 15 godina rada u prosveti, od toga 4 godine u školi „Mladost“, Jelena Jocić našla se na tržištu rada, ali kaže da ne može da nađe posao, jer je počela školska godina i svi nastavnici su raspoređeni.


Direktorka bez komentara, načelnik Školske uprave kaže da ona sama bira saradnike

Zašto nije produžila ugovor Jocićevoj, umesto koje je zaposlila psihologa koji nije tehnološki višak i koji nema iskustva, novinar Južnih vesti nije mogao da sazna od direktorke Vesne Todorović, jer nije želela da odgovori.

Načelnik Školske uprave Niš zadužene i za Pirotski okrug Dragan Gejo kaže da je upoznat sa slučajem, a za psihologa Jelenu Jocić ima samo reči hvale.

Jelena je puna energije, nemam nikakve zamerke na njen rad, ali očigledno da direktorka ima. Jelena može da pokrene Upravni spor i da tu zatraži pravdu – kaže Gejo.

On ističe da direktori škole po Zakonu o školstvu imaju autonomiju u biranju saradnika.

Svake godine sa ljudima koje rade u školi direktor potpisuje ugovore. Ona ima ovlašćenja da svake godine izabere saradnika koji radi na određeno vreme. Ima potpuno zakonsko pravo na to – kaže načelnik.

Da Vas podsetimo:  Nebojša uzvraća udarac

On je upoznat sa dešavanjima od 2016. godine kada je, kako kaže, bilo takozvanog nasilja nad učenicom u školi, ali ne zna da li je to razlog da ugovor ne bude produžen.

Podsetimo, 10-godišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Mladost“ bila je kažnjena u školi tako što je zajedno sa vršnjakinjom morala da se u školskom holu rukama drži za stub, a škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnost, u tom slučaju počinila diskriminaciju dece.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime