Slučaj Hercegovačka: Za godinu dana nije utvrđeno ko je „vrh Policije“

0
691

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a već godinu dana nije obavestio javnost po čijem nalogu je Policija u noći rušenja u Hercegovačkoj odbila da se odazove na pozive građana koji su prijavili da maskirane osobe ruše privatne objekte u centru grada, vezuju očevice i oduzimaju im mobilne telefone.

Foto: Srđan Ilić / Ruševine u Hercegovačkoj
Foto: Srđan Ilić / Ruševine u Hercegovačkoj

Do danas nije poznato da li je Unutrašnja kontrola uopšte sprovela istragu u slučaju Savamala kao ni da li je o rezultatima te istrage obavestila Tužilaštvo.
Nakon godinu dana od rušenja jedini zvaničan dokument o ovom slučaju je izveštaj zaštitnika građana, a u kome su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od „vrha Policije“ građane preusmere na Komunalnu policiju. Istraga o ovom slučaju još nije počela.

Istragom u Srbiji zvanično rukovodi Tužilaštvo, a slučaj Hercegovačka je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Prema istraživanju Insajdera i na osnovu brojnih dopisa i pitanja koja smo u poslednjih godinu dana poslali nadležnim institucijama i odgovora koje smo dobili, zaključak je da istraga stoji u mestu jer Policija ne dostavlja informacije i dokaze Tužilaštvu. Istovremeno, Tužilaštvo ne preduzima ništa da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima primora Policiju da sarađuje.

Tako do danas nije jasno da li je po nalogu Tužilaštva Sektor unutrašnje kontrole uopšte sproveo istragu o nepostupanju Policije u noći rušenja.

Saša Đorđević iz nevladine organizacije Beogradski centar za bezbednosnu politiku kaže za Insajder da bi istraga Unutrašnje kontrole trebalo da da odgovore na brojna pitanja.

Sve informacije o slučaju Hercegovačka do kojih je Insajder došao u toku ovih godinu dana pogledajte na TV N1 večeras od 21 h u emisiji Insajder bez ograničenja: „Komandom protiv zakona“

„Prvo bi trebalo da se utvrdi da li je bilo propusta u radu policijskih službenika u Policijskoj upravi za grad Beograd, a nakon toga da se utvrdi ko je taj vrh Policije“, rekao je Đorđević, ocenjujući da je nezavisna kontrola preduslov izgradnje integriteta jedne institucije, a da je Unutrašnja kontrola MUP-a na slučaju Hercegovačke pokazala da nije nezavisna.

Da Vas podsetimo:  Italija se OTVARA strancima 3. juna, NEMA ČAK ni karantina

Iako je po zakonu Sektor unutrašnje kontrole bio u obavezi da rezultate sprovedene kontrole u ovom slučaju dostavi i kancelariji zaštitnika građana, to se do danas nije desilo.

Odgovarajući na pitanje Insajdera zbog čega u skladu sa zakonom o istrazi Unutrašnje kontrole nije obavešten ombudsman, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je pre više od šest meseci rekao da će Unutrašnja kontrola izveštaje i nalaze istrage dostaviti samo Tužilaštvu. Nakon toga, novinari Insajdera su u nekoliko navrata pitali Stefanovića da li je Sektor unutrašnje kontrole dostavio Tužilaštvu tražene informacije, ali konkretan odgovor nikada nismo dobili.

Ministar Stefanović je na sva pitanja o ovom slučaju po pravilu odgovarao da institucije rade svoj posao, a da se on ne meša u istragu, pa tako za izveštaj o Savamali „nije ni pitao“.

Ko je naredio Policiji da se ne odazove na pozive građana morao bi biti prioritet ministra, a obaveza da ministar nadzire rad Sektora unutrašnje kontrole propisana je i Zakonom o Policiji.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi da se svi izveštaji koje Sektor unutrašnje kontrole izrađuje daju na uvid ministru unutrašnjih poslova i da bi on trebalo da ima odgovor na pitanje da li je izveštaj sačinjen i dostavljen Tužilaštvu.

„Ovde imamo jednu problematičnu situaciju zato što ovde i ministar po slovu zakona može da daje obavezne smernice Sektoru unutrašnje kontrole i time utiče na istragu. S druge strane, Sektor unutrašnje kontrole daje izveštaje ministru unutrašnjih poslova“, rekao je Đorđević.

Prema poslednjim zvaničnim informacijama, izveštaj o slučaju Savamala nije dostavljen Tužilaštvu, koje je još u maju prošle godine tražilo od Sektora unutrašnje kontrole da sprovede istragu.

Tužilaštvo je u oktobru navelo u odgovoru Insajderu da MUP ne odgovara na zahteve Tužilaštva. Do danas, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje da li je Tužilaštvo u skladu sa svojim ovlašćenjima pokrenulo postupak protiv odgovornih u MUP-u za kočenje istrage. Naša pitanja o tome Tužilaštvo je ocenilo nezakonitim.

Da Vas podsetimo:  Ministar smenio direktorku, ona se vratila na posao i opet se KANDIDUJE

Rušenje i Hercegovačkoj i odbijanje Policije da izađe na teren na pozive građana u noći rušenja u Hercegovačkoj ne bi moglo da se desi bez barem prećutne saglasnosti države.

Samo to može biti objašnjenje za zamene teza i ignorisanje činjenica u poslednjih godinu dana.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime