Smena kao odmena, ili da li Vučić nagrađuje Gašića

0
931

Srbijom je odjeknula vest: Vučić smenio Gašića!

525714_gasic03foto-v-lalic_fPodeljena Srbija, kao na svaku bombastičnu vest krenula je sa iznošenjem stavova. Dok su jedni pozitivno gledali premijera, drugi se čudili a neki čak i žalili, novinari su se „lomili“ oko toga ko će više pohvaliti ovaj potez. Jer ipak je ovo prvi slučaj u Srbiji kada je premijer dozvolio sedmoj sili da „smeni“ nekog ministra.

Trenutni ministar odbrane u smeni, Bratislav Gašić, poznatiji i kao Bata Santos, kruševački krijumčar koji u svom carstvu pored brojnih preduzeća poseduje i lokalnu televiziju ali i jednu crkvu pokajnicu.

Za vreme svog ministrovanja, koje je u najmanju ruku bilo tužno, obzirom da je nekada slavna srbska vojska čiji su velikani svojevremeno bili vojvoda Mišić, Putnik, major Gavrilović i mnogi drugi, dočekala da na na njenom čelu bude keramičar.

Ovaj bivši ministar nije se za to mesto odlikovao ni znanjem, ni veštinama, još manje hrabrošću, ono što ga je dovelo na tu poziciju isto je ono što ga je i spasilo – slepa poslušnost velikom vođu.

Za vreme njegovog mandata, sem što su vojnicima smanjene dnevnice, a kasarne preuređene za prihvat izbeglica, potpisan je i najpogubniji sporazum sa NATO paktom.

Naime, potpisivanje IPAP sporazuma Gašić je u ime vlade Srbije dao dozvolu da se NATO vojnici obučavaju u bazi “Jug” kod Bujanovca, pristanak na uništavanje viška naoružanja i usklađivanje propisa u oblasti odbrane sa EU, kao i razmenu podataka sa NATO i EU, i to su samo neke sitnice u odnosu na celokupan tekst sporazuma između NATO i navodno vojno neutralne Srbije.

Na pitanje novinara da prokomentariše sporazum, Gašić je dao vrlo galantan odgovor kao da je to nešto sasvim normalno:

IPAP predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredeljena za članstvo u NATO. Razvijamo saradnju sa Alijansom u okviru PzM i time doprinosimo dostizanju interoperabilnosti u Vojsci Srbije, izgradnji vojnih kapaciteta za doprinos međunarodnom miru i stabilnosti.

Da Vas podsetimo:  Kostolčani uplašeni za zdravlje, a zašto ne radi postrojenje za odsumporavanje?

Pored IPAP-a, poslednjih meseci Gašić je i glavni lobista za prijem srbske vojske u HELBROC. Za neupućene HELBROC je drugi naziv za borbenu grupu Balkana pri NATO alijansi. Reč je o vojnoj borbenoj grupi za brze odgovore koja je ustanovljena saradnjom NATO i Evropske Unije. Ovu grupu čine Grčka, Bugarska, Rumunija, Kipar i Ukrajina.

Gašić zvanično tražio da Srbija bude deo borbene grupe „HELBROC“

Ubrzo nakon stupanja na snagu ovog sporazuma, vojska Srbije naručila je i municiju po NATO standardima. I to otprilike u isto vreme kada je Vučić potegao pitanje naoružanja u Rusiji, pa ga brže bolje povukao uz obrazloženje da mi nemamo dovoljno novca za rusko oružje. Izgleda da novca ipak ima, a ovakva situacija u praksi nam ostavlja širok spektar za razmišljanje zašto srpska vojska naručuje oružje po NATO standardima i protiv koga mi to planiramo da se borimo u nadolazećim nemirima?!

Ovaj ministar svakako će ostati upamćen po tragičnom događaju iz marta ove godine, kada je stradalo sedam osoba. U svakoj drugoj zemlji sam ovaj čin bio bi dovoljan da jedan ministar bude smenjen, ali da tragedija bude veća za nesreću u pad helikoptera Vlada i ministar Gašić bili su složni da krivca ubiju i po drugi put, pa je tako heroj srbske vojske Omer Mehić poneo svu krivicu, a Gašić ostao ponosan na akciju spasavanja bebe.

O sukobu interese i aferama koje prate njegov (ne)rad maltene svakodevno se piše. Počev od nameštanja tendera pojedinim firmama. Između ostalog i kruševačkoj firmi Morava In za izgradnju hangara na vojnom aerodromu Batajnica za borbene avione Mig i transportni avion AN u vrednosti 2,2 miliona evra (1), u poslednje tri godine iz budžeta Kruševca na račun privatnih agencija (Agencije ADD Prodakšn i BNZ Higijenik) čiji je vlasnik Gašićeva supruga otišlo je čak 9.875.302, odnosno 2.162.000 dinara.. Na isti način se finansiraju i druge lokalne agenciji čiji su vlasnici iz SNS. (2)

Da Vas podsetimo:  Pobednici i gubitnici uoči Vidovdana

Kraj nepočinstava ove kreature od bivšeg ministra nije ni na vidiku, njegovo neznanje, bahatost, laspususi i nesposobnost da vodi jednu instituciju kao što je vojska Srbije uvek su bili u prvom planu. Ipak, ta ljigava lojalnost kojom se odlukuju najbliži članovi velikog vođe ih čini savršenim kandidatima za date funkcije.
Vučić smenio Gašića! (Video)

Ali u trenutku dok stanje unutar Srpske napredne stranke nije ni blizu sklada, potez predsednika Vlade Srbije čini se u najmanju ruku čudan.

Ipak, sa nekim predznanjem povodom dešavanja i vetrova koji duvaju među članstvom, ovaj potez se može tumačiti samo na dva načina.

S obzirom na pomenutu lojalnost bivšeg prvog čoveka vojske Srbije, njegove spekulativne poslove, očigledno čerupanje novca iz budžeta zarad ličnih interesa, stalnih sukoba interesa i okretanja glave nadležnih od toga – logično je da se zapitamo – da li su Gašićevi lični interesi samo njegovi ili možda i čoveka kome je toliko lojalan?!

Fakat je da Gašić nije „pao“ ni zbog tendera, ni zbog helikoptera, ni za vreme poplava, već zbog jedne šaljive rečenice upućene novinarki, gde je u prvi plan istinski izbilo lice ovog prostačkog keramičara.

Isto tako je jasno da Vučić niti poštuje slobodu mišljenja, niti dozvoljava da iko ko slobodno misli svojom glavom može nekažnjeno proći. A još manje je spreman da kazni nekog od svojih bliskih saradnika samo da bi zadovoljio novinare, iliti kako sam kaže „novinarski ološ“.

Kada je u padu helikoptera stradalo sedam osoba, i kada su javnost i novinari tražili krivca za nesreću, prvi je Vučić istupio ispred svojih ministara i kazao doslovno kazao: Ne dam vam Gašića!

Bez obzira koliko brzo naš narod zaboravljao, teško da će iko progutati mogućnost da će „šokirani“ Vučić zbog jedne opaske sada svima nama dati Gašića, da ga malo ispljujemo i valjda zaboravimo silne afere u kojima je učestvovao… Sve ovo više liči na uslugu, nego na potez uvređenog premijera, samo je pitanje da li će Gašić u datom trenutku znati da ceni skinuti teret?

Da Vas podsetimo:  Dobićemo bitku, za našu decu

Jedan Američki senator je svojim saradnicima dopuštao svakojake prljave radnje i štitio ih zbog po Vučićevskom sistemu, kada god bi nekoga od njih američka javnost opravdano napala, taj senator bi izlazio pred medije i pitao ih : da li hoće njegovu glavu.

Gašić: Što volim novinarke koje lako kleknu!

Kada bi svaki od njegovih pomoćnika dostigao limit u lopovluku smenjivao bi ih i dovodio druge na njihovo mesto, naravno ne zbog krađe već zbog potpuno banalnih stvari…

Jednog dana nakon dosta pokradenog novca taj senator je uhapšen, i to ne zbog krađe već zbog izdaje nacionalnih interesa – paragrafa koji ne postoji više u našem zakonu. Njegovi „saradnici“ za to vreme uživali su u njegovom novcu, daleko, van njegovog domašaja i mogućnosti osvete.

Ko li će i kakav biti sledeći ministar odbrane… posle raznih na tom mestu, čak i onih koji vojsku nisu služili, a kamo li imali kakve stručne odrednice za taj i takav odgovoran posao.

Vesna Veizović

veizovic

Vaseljenska.com

——————————————————

1.http://www.vaseljenska.com/vesti/kako-ministar-gasic-namesta-tendere-prijateljima/

2.http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/javna-preduzeca-finansirala-gasicevu-tv-nemaju-za-sapun-a-placaju-reklame/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime