Solidarnost kulturnih i novinarskih gromada…

6
1192

„Poziv na linč Nedima Sejdinovića“, http://www.autonomija.info/35702.html članak objavljen na portalu „Autonomija“ 11. jula 2013. počinje rečenicom: „Novinari iz celog regiona se solidarisali sa našim urednikom“. Hvala i uredniku Sejdinoviću i „Autonomiji“ da ne treba mi da objavljujemo činjenicu da je on urednik tog portala. On, Sejdinović, je opisivao i tumačio po svom nahođenju, po ličnoj i verovatno po nečijoj političkoj potrebi delove našeg teksta. Imao je razloga da mu „ne padne napamet“ da objavi ceo članak, za koji tvrdi da je poziv na linč, ili da da postavi uputnicu na tekst u Korenima. Ali koji je razlog da niko od solidarnih novinara iz zemalja u regionu nije to učinio, nego su osudili „poziv na linč“, koji zapravo ne postoji, na osnovu nekoliko iz celine selektivno izvučenih rečenica? Dakle o tome ćemo u nekom od narednih pisanja  a sada je primarno važno da naglasim da se moj tekst, i njemu napisano, ne odnosi na sve medije, sve urednike i sve novinare u Srbiji sa Vojvodinom, u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Dakle…:

U svojoj tradiciji da ne izvrće, da ne laže i ne prevrće, urednik Sejdinović Nedim je je objavio njegovu sliku, koja je zaista njegova slika. Napisao je i da „Portal Koreni je portal Srba u rasejanju, a glavni i odgovorni urednik je Nikola Janić…“ što je takođe tačan podatak. Ali, kao i uvek kada postoji „ali“, opisao je Nedim čitaocima i da na Korenima, citat:

„Tekst prate komentari koje su potpisale navodne Sejdinovićeve komšije, koji traže dodatne informacije o tome ‘gde živi poturčeni balija’.“

E, ovo je netačno, ali je  istovremeno neoboriv dokaz neprofesionalnosti i neobaveštenosti profesionalnog urednika portala „Autonomija“, Nedima Sejdinovića. Isto toliko je nepobitno da je to dokaz o svesnom, ili, postoji uvek mala mogućnost, nesvesnom plasiranju neistine? Na portalu www.koreni.rs taj komentar nikada nije objavljen, a sigurno je da takve i slične  komentare, bez obzira na koga se odnosili, ne objavljujemo. Za razliku od nas, na portalu „Autonomija“ su povodom spornog članka reagovali brojni novinari iz zemalja regiona, citat:

„Najoštrije osuđujemo bezočni napad na kolegu Nedima Sejdinovića, oličen u Petrovićevom huškačkom tekstu. Ovom prilikom poručujemo da su novinari cele bivše Jugoslavije i regiona ujedinjeni u osudi neprofesionalnosti, šovinizma i poziva na linč“, navode i u nastavku pišu:

„Novinari koji su potpisali saopštenje su zasad Bojan Tončić, Ladislav Tomičić, Dušan Komarčević, Hrvoje Šimičević, Žarka Radoja, Ana Benačić, Barbara Matejčić, Aleksandar Manasiev, Saška Cvetkovska, Boris Pavelić, Branislav Zekić, Miodrag Sovilj, Tamara Opačić, Ilko Ćimić, Mašenjka Bačić, Stojan DePrato, Tomislav Marković, Petar Vidov, Eldin Hadžović, Hrvoje Jurić, Danka Derifaj, Miroslav Edvin Habek, Melisa Skender, Samir Kajošević, Snežana Čongradin, Peđa Popović, Josip Jagić, Maša Jerin, Iva Martinović i Jelena Šimac…“

LSV, kakvo iznenađenje, takođe je osudio poziv na linč novinara i književnika Nedima Sejdinovića, mada mi nije jasno ko je i gde je, jer na Korenima nije, pozivao na njegov linč? Inače uvek za jednostranost orni Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je, kako piše na sajtu, „hitnu reakciju svih nadležnih institucija kako bi se najoštrije sankcionisao poziv na linč novosadskog novinara i književnika Nedima Sejdinovića“, koji je objavljen na portalu www.koreni.rs, a tekst je preneo i portal www.intermagazin.rs„.

Isto tako i NUNS smatra, piše Autonomija, „da ovaj sramni tekst u kome se Sejdinović naziva „muslimanskim vojvodom“ i „jednim od vodećih vojvođanskih separatista“, ne predstavlja ništa drugo nego direktan poziv na linč našeg kolege. NUNS očekuje reakciju nadležnih državnih organa čija je obaveza da sankcionišu govor mržnje koji je i u ovoj zemlji zabranjen Ustavom i zakonima. NUNS ide i dalje i „poziva kolege novinare i medije da osude ovaj tekst opasnih namera“, ističe se u saopštenju ovog udruženja.

Da Vas podsetimo:  Značajan bilans rada „Istorijskog projekta Srebrenica“ – 2009-2021.

Nisam znao da je nazivanje Nedima „vojvodom“ opasna namera portala čiji sam ja izdavač, ali je sigurno da ćemo uskoro na ovom portalu čitati i diskutovati o tome kakve su namere skrivene u mnogim objavljenim intervjuima i člancima novinara iz Vojvodine i okruženja. Interesantno je da čak i NUNS, čiji je predsednik gospodin Vukašin Obradović, prenosi sa portala Autonomije prepričan tekst sa tvrdnjom o navodnom pozivanju na linč kolege iz Vojvodine. Od NUNS-a, koji bi trebalo da zastupa prava slobodne reči, bilo je za očekivanje da su bar postavili uputnicu (link) na izvorni tekst u Korenima, što ovde činim:

(http://www.koreni.rs/srbija-i-vergangenheitsbewaltigung/

Inače moje lično mišljenje je suprotno mišljenju da je na „Korenima“ objavljeni tekst sraman. Naprotiv, smatram ga potrebnim i važnim za pokretanje diskusije o jednostranosti i cenzuri u medijima, odnosno uskraćivanju slobode misli i govora u Srbiji. Takođe se u potpunosti slažem sa mišljenjem gore pomenutih. Kao i oni i mi u „Korenima“ očekujemo reakciju nadležnih državnih organa, koji imaju obavezu da sankcionišu govor mržnje koji je u našoj zajedničkoj zemlji zabranjen Ustavom i zakonima. Razlika je samo u tome što nasuprot kolegama koji daju podršku Nedimu, ja sam mišljenja da kontinuiran, sraman i opasan govor mržnje često dolazi iz Vojvodine i da je bez stida upućen i ljudima koji ne mrze druge ljude i nacije, već iznose svoj stav i mišljenje o dešavanjima u Vojvodini. Ovaj „slučaj“ sa „vojvodom“ Sejdinovićem pokazuje da se dosta čini udruženo i proračunato sa određenim ciljem. Autor teksta koji je nazvao Nedima „vojvodom“ dao je pojašnjenje za one delove koje „novinari celog regiona“ nisu razumeli, neće da razumeju ili svesno modifikuju: http://www.koreni.rs/poziv-na-linc-ali-koga-1/

Državni organi i NUNS su propustili su da primete, pazbog tog slučajnog propusta (kobajagi) nisu reagovali ni okarakterisali govorom mržnje, uvredama i pozivima na linč, mnogo od objavljenog na njihovim medijima. Zbog toga nisu (kobajagi) ni napisali da je to sramno. Zato ih ovde solidarno podsećam na nekoliko, od brojnih objavljenih komentara, koje su Nedimove kolege poslale kao podršku. Veoma je važno da naglasim da ta i takva podrška i komentari  već pet dana ponosno stoje na portalu vojvođanske „Autonomije“.

Ali, prethodno da se osvrnem i na izjave Slaviše Grujića, potpredsednika Vlade Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje, koji je posetio Nezavisno društvo novinara Vojvodine i razgovarao sa predsednikom IO NDNV-a Nedimom Sejdinovićem i generalnom sekretarkom Majom Leđenac.

„Grujić je tom prilikom“, piše Autonomija, „najoštrije osudio poziv na linč Nedima Sejdinovića i rekao da taj napad treba shvatiti i kao napad na novinarstvo i slobodu izražavanja, ali i kao napad na one koji se drugačije zovu.“

Moje ime je Nikola, a zaista mi do ovog trenutka nije palo na pamet da su zbog mog imena, na portalu čiji je urednik Nedim, objavljeni onakvi komentari.

„Ovo nije prvi put, samo su akteri drugi. U poslednje vreme naše društvo konstantno ima potrebu da pronalazi ljude koji imaju ‘drugačija krvna zrnca’ i da im to nameće kao problem. Ovo je napad ne samo na ličnost i čoveka druge nacionalnosti, već i napad na novinarstvo“, rekao je Grujić.

Da Vas podsetimo:  Prosvetni rad učitelja u redovima Saveza Sokola

Možda je Grujić ipak shvatio da se istina o krvnim zrncima (inače nacistička tvorevina) nalazi u komentarima Nedimovih kolega iz zemalja u okruženju, urednika nedeljnika i njegovih (Nedimovih) pisanju o Srbima kao narodu?

Grujić je naglasio da ovakvi napadi postaju „proces“, jer se nadovezuju jedan na drugi i podsetio da su nedavno u sličnoj situaciji bili i novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine, kao i novinar Dinko Gruhonjić.

„Gde se završavaju ovakvi napisi u novinama? Ovo je nedopustivo. Ovo je nešto što je recidiv naše nedavne prošlosti sa kojom mi nismo ni na koji način raskrstili“, kazao je Grujić.

Dakle, to je rekao Grujić, što znači da se izjava o „krvnim zrncima“ nije odnosilo na smetnje pojedincima što se urednik „Korena“ zove Nikola i da je Srbin, a novinar Nedim Sejdinović se kulturno „zahvalio pokrajinskom sekretaru na podršci Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) i njegovim članovima koji su često na meti nacionalista i ekstremista“.

Reagovanje na tekst u „Korenima“ završeno je rečima Nedima Sejdinovića, da društvo treba da zaštiti novinare (da li samo pojedne?), uz „pouku“ da je, „sa druge strane, važno da i novinari i mediji izveštavaju odgovorno, uz poštovanje profesionalnih standarda i etičkog kodeksa.“

O čijem etičkom kodeksu je govorio urednik Sejdinović? Ispod ovako lepo osmišljenog teksta postoji i prostor za komentare, sa važnom napomenom da oni koji šalju komentare ne smeju da „…koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja“

Sa veliki žaljenjem konstatujem da redakcija Autonomije nije iskoristila „zadržano“ pravo!? Sa istim žaljenjem navešću samo nekoliko komentara, koji su, po shvatanju potpisnika tih komentara dokaz pameti, tolerancije i kulture, a ne čisti primer vređanja i poziva na linč jednog čoveka i jednog portala iz našeg rasejanja.

Nameće se razmišljanje o mogućnosti da NUNS, LSV, Slaviša Grujić i Nedim Sejdinović imaju neki poseban instrument kojim se ono što oni napišu, bez obzira šta su napisali, uvek merilo i meri kao vrhunac kulture, razumevanja i ljubav, a ne kao međunacionalna mržnja, ili mržnju prema svima koji imaju suprotno mišljenje. Takav instrument „Koreni“ ne poseduju, a nije mi poznato ni da takva moralno štetna mašina postoji u Švedskoj, gde se poštuju civilizacijske i evropske vrednosti.

Jedan broj komentara, u formi podrške koji su objavljeni na portalu „Autonomija“ (i tamo stoje danima), je otvoren poziv na linč novinara i urednika „Korena“. Dakle, na portalu, čiji je urednik glavom i bradom Nedim Sejdinović, nudistički se nudi njihov „profesionalni standard“ i njihova etička i intelektualna obnaženost:

Osoba koja sa potpisom Vreme Je Za Pravdu(redakcija zna ko je) napisao je:

„Fašistička stoka, kukavice, bednici, jadnici, ma ništa su…“ a taj komentar je 19 osoba ocenilo kao pozitivnim, a 2 negativnim.

Esad Kočan piše: „Pozdrav mom prijatelju Nedimu. Glavu gore. Nek se jebu ta fašistička gamad“.

Ovaj komentar Esada Kočana su 22 osobe ocenile kao pozitivan i dobar, a 3 kao negativan. Iznenađenje je bilo još veće kada sam na stranici NVO Gariwo pročitao da je ovaj visoko obrazovan i kulturan novinar (E. Kočan), predavač na Institutu za medije i glavni urednik nekog „nezavisnog“ časopisa, a biografski opisan rečima:

Da Vas podsetimo:  Kraj Montenegro erlajnsa

„Radio je kao novinar Pobjede, bio zamjenik odgovornog urednika političko-informativnog programa TV Crne Gore. Jedan je od osnivača Monitora i ratni odgovorni urednik crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor. Danas je glavni i odgovorni urednik crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor i predavač na Institutu za medije Crne Gore. Živi i radi u Podgorici“.

Komentar: „mogu da ti puse nedime, nedime,nedimeeeee….“ ocenilo je 17 osoba kao pozitivan a pet kao negativan. Da sam ironičan napisao bi da je ovaj komentar poslat od onih koji vole da puše. Ili da se u okruženju potpredsednika Vlade Vojvodine i sekretara za kulturu ovakav komentar smatra kulturnim… Onda bi me organi optužili za nacionalnu netrpeljivost i govor mržnje. Zato naglašavam da ovakve komentare prihvatam samo kao dokaz njihove inteligencije i njihove međusobne ljubavi.

U komentaru osobe koja se potpisuje sa Antidot piše:  „Ovo je napad na sve slobodoumne gradjane Vojvodine. Posle se pitaju zbog čega hoćemo da se ogradimo od gegulanskog civilizacijskog taloga“ i ocenjen je od 23 osobe kao dobar, a od 5 kao negativan.

„NE DIRAJTE NAM NEDIMA… MAMČE VAM U RUPČE!!!!!!!!!!
http://i.minus.com/jo453SqKrLxox.jpg  ps moj potpis imate, jer su mi se uvek gadili do povraćanja profili takvih jedinki!!!!!!!!

Putem priloženog linka u ovom komentaru otvarila se fotografija ove džukele sa iskeženim zubima:

Skarmklipp

„Korenje“ list rasejanih SrbaO njima je pisala „Slobodna Vojvodina“ pre izvesnog vremena. Šačica četnoidnih jajara…Obavestićemo Šveđane…“

Alo, ej! Organi, NUNS i UNS, članovi vlade Autonomne pokrajine u Republici Srbiji, čiji je i sekretar za kulturu… Zašto se godinama, a ni sada, ne oglašavate kada bi vi morali da znate da je korisno informisanje isključivo ono koje nije jednosmerno i jednostrano? Možda zato što je ovo objavljeno na sajtu „Autonomija“ za vas odavno poznata retorika, beznačajan i mikroskopski deo uvreda i prljavština?! Ali zar za sve vas to nikada nije bio osnov za vaše osude i vaše zakonom propisano reagovanje i sankcionisanje svakog i svačijeg govora mržnje i poziva na linč…Ili čekate da vam mi „korenje“ iz rasejanja na tanjiru, po ko zna koji put, serviramo sve đakonije koje su potekle iz kuhinje medija, urednika i novinara iz Vojvodine. Iste one poslastice koje su Srbiji i njenim poštenim građanima godinama zastajale u grlu…? Samo recite i častićemo vas ne tanjirom, nego poslužavnikom prepunim takvih „remek“ dela.

Ako imate trunke poštovanja za vašu zakonsku obavezu, trebalo bi da konačno učinite ono šta niste do sada. Zbog vašeg godinama pasivnog čitanja i slušanja, od vašeg nediranja pisaca i govornika, sve to danas toliko zaudara, da građanima u građanskoj Srbiji otežava disanje. Dok je u pripremi portal www.dostabre.eu provetravaćemo to na www.koreni.rs i drugim portalima. Možda uz dozvolu Šveđana, kojima ste javili o nama i, naravno, sa zvaničnim zelenim svetlom iz demokratskog i pravičnog Brisela. Krajnje je vreme i da taj Brisel izvrši kontrolu (a mi nadgledamo njihov rad) svakakvih pokvarenih „semafora“ u Srbiji.

Samo tako, ako uskladimo svetla na svim signalima, ubuduće se nećemo sudarati, prolaziti kroz crveno, ili dozvoliti da slobodom štampe i medijima upravljaju daltonisti, možda i zli, koji zbog njihovih interesa mešaju zeleno i crveno.

Nikola Janić,

Izdavač i odgovorni urednik Informativnog portala www.koreni.rs

6 KOMENTARA

 1. Ostavite Nikolu na miru. Ogromna većina poštenih predstavnika srpske dijaspore, izdajnika je tek šačica, stoji uz Nikolu Jnića. Do sada nije grešio, nije izdao, nije slagao nije ukrao, ispravno je govorio, na braniku srpstva stajao u natežim trenutcima,i pomagao srpstvu koliko god je bio kadar, a bio je. Koji bre Nedim? Koje on? Šta hoće?

 2. Evo kako odgovorna vlast reaguje na poređenje Srba sa nacistima, krivičnom prijavom. http://banjalukain.com/front/vlada-rs-a-pripremila-krivicnu-prijavu-protiv-emira-suljagica
  U Srbiji je postalo normalno da bilo ko može da iznosi laži i govori sa mržnjom o Srbima. Zašto država i institucije ne reaguju na takve stari koje su protivustane i protivzakonske? Srpski narod se uvek borio protiv agresora i u Prvom i u Drugom svetskom ratu je nastradao od nemačkih agresora. Zapad je svojom anti-srpskom propagandom uspeo da satanizuje Srbe, a sada pokušava da prekroji istoriju. Neka znaju svi koji rade na uništavanju Srbije i srpskog naroda da će doći dan kada će odgovarati za svoja dela.

 3. Kako je moguce da drzava Srbija nije prvo reagovala na reci urednika Nedima Sejdovica.Drugo neverovatno je da su samo neka nepoznata novinarska imena reagovala na reci doticnog urednika i podrzala ga.Gde su do sada ti novinari bili kada se trebalo pisati o Srbiji.Sve mi se cini da iza ovog napada na gospodina Janica stoji nesto drugo.Ocigledno da neke boli istina koje sa objavi na sajtu Koreni,mozda je cela ova buka pocela zato sto je nekima zasmetalo sto se sve vise pise o Vojvodini-kao drzavi u pripremi.

 4. Gospodine Spiridone, svaka vasa rec je na mestu i ovome sto ste napisali Vi i gospodin Dragan Popovic, nema sta da se doda osim da se i ja zahvalim gospodinu Nikoli sto i on i Koreni izdrzavaju sve pritiske. Neka ih Bog cuva!

 5. Začuđuje činjenica da nijedno udruženje novinara u Srbiji nikada nije pokušalo da analizira i osudi govor mržnje koji se u enormnim količinama svakodnevno produkuje na portalima kakvi su „Autonomija“, „E-novine“ i slični. Valjda, u Srbiji se pod slobodom govora podrazumeva da se prema pripadnicima većinskog naroda možete odnositi kako vam je volja i možete tu većinu nekažnjeno nazivati najpogrdnijim imenima i o njima širiti i najogavnije laži.
  Ali, ako s druge strane neko napiše bilo šta što miriše na bilo kakvu kritiku nekog predstavnika ili individue iz korpusa neke od nacionalnih manjina, tada je to zločin, rasizam, šovinizam i govor mržnje.
  Zamislimo jednog nemačkog novinara (Srbina koji živi i radi u Nemačkoj) koji telali po Nemačkoj da je ta zemlja i danas fašistička i da nemačka deca idu ka tome da „dovrše klanje koje su njihovi roditelji započeli“, te da nemačka nacija mora da se denacifikuje i slično. Može li se tako nešto iko da zamisli? Naravno da ne može. Takav novinar ne bi više mogao da piše ni u „kupusnom listu“, zar ne!
  Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić već godinama opljuvavaju Srbe otvoreno, a da niko nikada nije ni pomislio da takvom njihovom grđenju srpske države i srpskog naroda stane na put. Zašto? Ovde se zaista nameće pitanje, da li u Srbiji uopšte postoje patriotske snage, to jeste, oni rodoljubi koje svaka država mora da ima ukoliko želi da opstane kao država. Naime, izgleda da je patriotizam u svakoj demokratskoj državi na svetu poželjan, a samo je u Srbiji patriotizam proskribovan kao najveća pošast. U Srbiji je patriotizam izjednačen s šovinizmom, pa čak i sa fašizmom, što predstavlja svojevrstan nonsens. A patriotizam je samo ljubav prema otadžbini (zemlji u kojoj si rođen ili i kojoj živiš kao da si u njoj rođen, lat. patria) i ništa više ni manje od toga.
  Društvo u kojem se patriotizam označava kao društveno zlo, a antipatriotizam proglašava najvećom duhovnom vrednošću, sigurno je osuđeno na propast. Jasno je, svaka normalna i demokratski uređena država traži od svojih podanika (građana) da joj u najmanju ruku budu lojalni, pa i tada kada tu državu ne vole. Antipatriotizam je direktno okrenut ka uništenju države i svi oni koji ocrnjuju jednu zemlju i njene građane svugde su u svetu zakonski progonjeni i osuđuje se na ozbiljne kazne zatvora. A u Srbiji se dešava obrnuto, u zatvor idu patriote, a antipatriote dobijaju prostor da slobodno truju srpski medijski prostor i da oblikuju srpsko javno mnjenje po volji onih koji ne kriju nameru da potpuno unište srpske države na Balkanu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime