Šolja u Ujedinjenim nacijama

1
1546

Na vratima moga stana pojavi se direktor zgrade u pratnji devetnaest uniformisanih i do zuba naoružanih lica i saopšti odluku Skupštine stanara da mi se oduzima 15% teritorije stana, drugim rečima celo kupatilo sa sve VC šoljom, i daje na nezavisnu upravu prvom komšiji

Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku/ Foto: stanjestvari.com

Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku

Abdulah Sidran je, prilikom gostovanja u Beogradu, u Kolarcu rekao da oni, Bošnjaci, nemaju ništa protiv Velike Srbije, ali da je Srbi grade na sprat. Kolarac je, po Sidranovom svedočenju, eksplodirao od smeha. Eno, i danas se, posle eksplozije, po komšiluku razvlače fotelje, umetničke slike i razni muzički instrumenti kao da je Kolarčeva zadužbina tamo neka Skupština.

Kako bi ta Srbija na sprat izgledala, najbolje sam lično osetio u mom soliteru na dvadeset spratova sa po četiri stana na svakom spratu.

Ne prođe nedelja dana a da se na vratima lifta ne pojavi pismeno obaveštenje u kome se susedi mole za strpljenje zbog građevinskih radova koji će trajati sledećih mesec dana. Cenjene komšije, odnosno mi, se umoljavaju za razumevanje i zbog buke, koja će se, ničim izazvana, pojaviti kao seme komšijskog razdora.

Buka je takve prirode da se ništa ne može razumeti o čemu se priča u TV dnevniku, niti šta se narodu obećava; na Slagalici slova toliko poigravaju da se ne može sastaviti reč ni od četiri slova, osim SSSS; Đoković, zbog nervoze, sve češće gubi mečeve koje je nekad dobijao i sa jednom rukom a samo ponekad dvoručnim bekhendom; a pesma engleskih navijača, kada njihov klub postigne gol, potpuno je disharmonična i vređa normalno uho kao što su nekad zvona sa hrišćanskih bogomolja vređale turske uši, nenaviknute na takvu vrstu muzike.

Da Vas podsetimo:  Nišlija ide na Kulinarsku Olimpijadu u Štutgartu

U znak legitimne odbrane i ja sam na vratima lifta okačio sledeće obaveštenje:

„U sledećih deset godina u kuhinji ću upotrebljavati traktor guseničar za pokretanje mašine za pranje sudova, a u dnevnoj sobi, parni vibro valjak za trešenje tepiha. Za građevinske radove, pre svega rasturanje betonskih zidova i armature, biće angažovana NATO avijacija. (Molim komšije da ne strahuju jer su im rakete pametne). U slučaju da se neko ipak pobuni, može računati da će naići na ruski odbrambeni sistem S-400.

Zahvaljujem na razumevanju i unapred hvala!“

Ali, ne lezi vraže, na vratima moga stana pojavi se direktor zgrade u pratnji devetnaest uniformisanih i do zuba naoružanih lica i saopšti odluku Skupštine stanara, Ujedinjenih nacija naše zajedničke kuće, da mi se oduzima 15% teritorije stana, drugim rečima celo kupatilo sa sve VC šoljom, i daje na nezavisnu upravu prvom komšiji. Precizirane su i druge obaveze kao što su pristanak da komšija ima svoju, odnosno, moju šolju u Ujedinjenim nacijama zgrade; davanje autonomije špajzu sve sa sjeničkim sirom i prvoklasnim sudžukom, uvođenje policije i sudstva na terasi sa divnim pogledom na Evropu gde su mi uskladišteni pšenica, kukuruz, suncokret i šećerna repa za ne daj Bože, zbog čega ništa nije plaćeno. Izričito se zahteva da rođaku republikancu, koji živi u zajedničkom stanu sa federalcima, okrenem leđa i kod njega više ne odlazim na jutarnju kafu gde se svašta priča i kuju najpodmukliji planovi o zajedničkoj srećnoj sutrašnjici.

U slučaju neprihvatanja izdiktiranih uslova, ukinuće mi struju, vodu i zabraniti upotrebu liftova. Doduše, ne mogu da grešim dušu, dozvolili su mi da povremeno mogu da koristim lift u zgradi preko puta.

Pored toga, više se na javnim skupovima pučanstvu ne smem obraćati sa uobičajenom i u praksi prihvaćenom frazom: „Braćo Srbi i sestre Srpkinje – pomaže Bog“! Ubuduće će se moći koristiti isto to, samo u blažoj formi i glasiće: „Braćo Srbije i sestre Srbije – Mirdita, dobar dan“!

Da Vas podsetimo:  Tako je govorio veliki Meša Selimović: Srbin sam, pripadam srpskoj književnosti i znam i zašto

Nekako u isto vreme počela su da stižu neka pisma iz daleke zemlje Amerike koja oni nisu priznavali za papir i u kojima su, takođe, tražili primenu novogovora. Tako se najtoplije preporučuje da se ubuduće, umesto klasičnog: „mož‘ da bidne, al‘ mora da znači“, upotrebljava izraz NON PEJPER; a umesto: „mož‘ da znači i mora da bidne, jer mi to tražimo“ – JES PEJPER, dok bi za njihova nesebična i iskrena obećanja da će se svim srcem zalagati i učiniti sve što je u njihovoj moći da me sutra srećnog vide u Evropi, upotrebljava provereni izraz VC PEJPER.

Poslednje pismo u vidu paketa za rešavanje odnosa sa susedima koji ne prestaju sa radovima rekonstrukcije, kako u svojim, tako i u mom stanu, pošto je dara prevršila meru, odbio sam sa gnušanjem uz obrazloženje: „Nekada su nam Amerikanci slali pakete u kojima su bila Trumanova jaja u prahu, a vi nam danas šaljete paket u kome je samo ono što ide uz jaja. I to u čvrstom stanju. Zadržite to za sebe.“

Hvala na razumevanju!

Dragoslav Pakić

stanjestvari.com

1 KOMENTAR

  1. Duhovit i nadahnut opis situacije u Srbiji. Treba imati snage da se pise na taj duhovit nacin. Mi se svaki dan suocavamo sa apsurdnom primenom unakazene ,,demokratije,, na delu i primenom duplih standarda na kriminalan nacin, uz cinican osmeh tih istih belosvetskih karikatura, koji su bezecovani samo za nas region (inace Zapad te iste cuva i prikazuje za samo takve prilike). Zasto se to nama desava? Valjda je razlog u tome sto se prvi petlovi (citaj prema politickom zargonu zaba) obavezno i po pravilu odmah nadju skuvani u loncu. Posto smo mi Srbi zilavi i tvrdoglavi, po tom receptu, prvo nas smeksaju bombama pa posle kuvaju na tihoj vatri.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime