Soros, Bžežinski i demontaža Balkana

1
1042

sorosPodloga demontaže Republike Srpske, Srbije i Makedonije sadrži brojne elemente hibridnog rata
Pošto su mediji Republike Srpske i regiona objavili dokument o finansijskim transferima Fonda za otvoreno društvo u korist opozicionih lidera, a u cilju organizovanja protesta u Banjoj Luci, za koji više medija [1] tvrde da je autentičan, a opozicionari da se radi o falsifikatu, američki milijarder Džordž Soros dospio je u žižu interesovanja. Opštepoznato je da Soros djeluje globalno, ali i da je veoma prisutan na Balkanu. Poznat je i njegov odnos prema Rusiji i pravoslavnim narodima, koje Soros smatra ruskim saveznicima.

Soros je preko think-tank organizacija koje finansira raznim odborima američkog Senata i nizu tijela Pentagona ukazivao da je Rusija glavna opasnost i izazov za SAD. Predlagao je da se Rusija udalji sa energentima bogatog Bliskog istoka da ne bi remetila planove sa projektovanim cjevovodima i sugerisao da bi u tu svrhu trebalo koristiti radikalne islamističke grupe, koje bi Rusiji bile konstantna bezbjednosna prijetnja. Soros je veoma aktivan u urušavanju svega što Rusija stvara, kao što su Evroazijski savez i BRIKS. Kao berzantski mešetar, lično je zainteresovan za onemogućavanje rada BRIKS. Često su analitičari u nedoumici da li Vašington više uvažava Bžežinskog ili Kisindžera, a upućeniji ukazuju da se u tom smislu u prvi plan nametnuo upravo Soros. U javnosti je prisutno sve više informacija i analiza koje kao glavne kreatore migrantskog toka sa Bliskog istoka u Evropu označavaju fondacije koje su osnovali Soros i Rokfeler. Zapadne obavještajne službe s kojima sarađuje dostavljaju Sorosu konstrukcije s poluistinama ili informacije o istinitim aferama koje „prepakuju“ Sorosevi tzv. „slobodni mediji“. Soroseve mete se demonizuju, etiketiraju, državnici koji se protive konceptu otvorenog društva i Sorosevim operacijama proglašavaju se nacionalistima i fašistima. Ti mediji su, kao jedna od komponenti hibridnog rata, odigrali značajnu ulogu u tzv. Arapskom proljeću. Tako je bilo u Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu, a sada na Balkanu.

Da Vas podsetimo:  Srbija diskriminiše svoje državljane koji žive na Kosovu?

VIRUS IDEOLOŠKE INFEKCIJE

Usmjeravanjem migranata u Evropu postaju ugrožene sve evropske vrijednosti, podstiče se haos, tako da se Balkan može smatrati za kolateralnu štetu hibridnog rata koji Soroš vodi protiv EU. Hibridni rat ima komponentu asimetričnog sukoba. On može biti prenesen sa političkog polja u sferu oružanih sukoba. Hibridni rat računa na konvencionalni sukob, na terorizam, a dio je koncepta „neograničenog rata“. Projekat sa migrantima može dovesti do građanskog rata u nekim zemljama EU, do pobune protiv vlada zbog tolerantnog odnosa prema talasima migranata. Sa druge strane, migrantski cunami podstiče jačanje političke desnice, nacionalizma, pa čak i fašizma, ali sve to Sorosu odgovara, jer se negativna energija i razarajuće sile mogu usmjeriti prema Rusiji, koja će se predstaviti kao glavni krivac za nastali haos u EU. Na Balkanu je stvar vrlo jednostavna – Srbi su cilj.

Srbe je Soros oduvijek smatrao za proruski opredijeljen narod, koji zbog neraskidive veze sa Rusima treba politički neutralisati. U tom smislu Soros je kupovao medije i uticaj u njima, kupovao ljude. Srbe je trebalo međusobno sukobiti, ekonomski i vojno onesposobiti. Soroseva strategija „neograničenog rata“ zasniva se na međusobnom suprotstavljanju političkih struja, čiji sukob se stvaranjem „ideološke infekcije“ dovede do kritične tačke. Potrebno je samo ubaciti „virus“. Tako dolazimo do poznate sintagme „kontrolisanog haosa“, koja podrazumijeva postizanje postkonfliktnog ili predkonfliktnog haosa u ekonomijama i društvima, od interesa za bankarski kartel i korporacije. Agenti haosa, uz pomoć domaćih aktera, proizvode preduslove za sukobe. U svim zemljama u kojima je Soroš uspio da svrgne vlade prethodno je onemogućen javni TV servis. Nakon toga se lako ulazilo u haos i transformaciju vlasti. Ideološke promjene se rade u cilju dominacije i globalizacije. To je recept za uspostavljanje novog svjetskog poretka.

Da Vas podsetimo:  Nova „meka moć“ Srbije: Strah od Brene u Zagrebu, dok riječki pankeri prže u Beogradu

ČETIRI ELEMENTA

Podloga demontaže Republike Srpske, Srbije i Makedonije sadrži sljedeće elemente hibridnog rata:

1. Indoktrinacija stanovništva novom ideologijom, kojom se nastoji izmijeniti društvena svijest. Iz javnog govora se tako ciljano potiskuju riječi kao što su otadžbina, rodoljublje, čast. Ko želi sačuvati tradicionalne vrijednosti on je desničar, fašistoidan, kriminalac, učesnik u korupciji. Podobni mediji neprekidnim „bombardovanjem“ žele kod građana stvoriti osjećaj kajanja što su glasali za aktuelnu vlast;

2. Novac se ubacuje u kooperativnu političku elitu. Prvobitni iznosi su do 100.000 dolara, a nakon prvih „uspjeha“ pretvaraju se u milionske sume;

Vlast se udaljava od finansijskih tokova. Cilj je pad likvidnosti i slom javnog sektora, uz uništavanje ekonomije;

4. „Spontani“ pokreti sa etničkim ili vjerskim predznakom. Na primjer, ukazivanje na diskriminaciju u školama zbog ignorisanja sintagme „bosanski jezik“ kao naziva za jezik Bošnjaka; ukazivanje na navodnu nesigurnost drugih naroda na području gdje su manjina.

RUSKI MOSTOBRAN BŽEŽINSKOG

Na krilima Sorosa „slobodni mediji“ veoma su prisutni u Makedoniji, BiH, u Srbiji. Kada se analiziraju efekti njihove aktivnosti uoči sukoba u Libiji, Libanu, Siriji ili Turskoj, uočava se zajednički imenitelj – radikalizacija situacije. U Makedoniji je opšti utisak da je afera snimak bila u režiji Sorosa, pri čemu se ističe da je nevažno da li su snimke obezbijedile zapadne obavještajne službe ili operativci Sorosevih NVO. Prema pisanju medija, Sorosev institut dao je više od 100 miliona dolara nevladinim organizacijama i političkim partijama od 1991. godine, kad je otvoren u Makedoniji. Kako bi pridobio široku podršku, Soros finansira i medije koji propagiraju navodne proevropske proteste.

Prema Bžežinskom, Evroazija predstavlja veliku šahovsku tablu na kojoj se nastavlja igra za svjetski primat. U tom kontekstu Bžežinski je citirao Halforda Makindera, ponukan njegovom formulacijom teorije o Heartland-u iz 1904. godine: Ko vlada Istočnom Evropom, taj vlada Heartland-om (srčana regija ili središnje područje). Makinder je pod nazivom Heartland označio područje Ukrajine, Zapadne Rusije i Srednje Europe. Za Bžežinskog Heartland je srce Evroazijskog Balkana. Važna napomena glasi da je za Bžežinskog Evroazijski Balkan, kojem je ime dao po „starom evropskom Balkanu, koji priziva slike etničkih konflikata i rivalstva velikih sila“ [2], smješten „unutar velikog pravougaonika koji označava zonu nestabilnosti a obuhvata dijelove jugoistočne Evrope, Centralnu Aziju s dijelovima južne Azije, Bliski istok i područje Persijskog zaliva“. Za Bžežinskog Evroazijski Balkan čini unutrašnje jezgro tog velikog pravougaonika, kojim SAD moraju ovladati.

Da Vas podsetimo:  Napuštena sela na Kosovu – mračno nasleđe rata

Kako Bžežinski danas posmatra centralni dio „starog evropskog Balkana“ (Republika Srpska, Srbija, Makedonija), odnosno Centralni Balkan? Za Bžežinskog to područje je ruski mostobran. Istim očima Centralni Balkan posmatra i Soros.

Predrag Ćeranić

Novi Standard

_________

[1] TV Pink, list Informer.

[2] Šire u Bžežinski, Zbignjev: Velika šahovska tabla, CID, Podgorica, 2001.

1 KOMENTAR

  1. To su samo par lica koje se vide. Iza njih je nesto mnogo vece, a to je veliki kapital transatlantske osovine, povampirena avet britanske imperije, kojoj je jedan od najvaznijih ciljeva bio da spreci sirenje ruskog uticaja u ostatak Evrope i, po mogucstvu, njeno slabljenje i podjarmljivanje. Nista se stvarno tu nije promenilo u poslednja tri veka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime