Španska publika od niškog orkestra tražila i do sedam biseva

0
616

niski orkestar

Kraljevski teatar u Sevilji i Servantesovo pozorište u Malagi neke su od impozantnih sala u kojima je Niški simfonijski orkestar oduševljavao publiku na tronedeljnoj turneji po Španiji i Portugaliji.

Svaki od 13 koncerata u decembru i januaru završavan je aplauzima i bisevima, a neki od 47 niških umetnika šansu da nastupe pred oko 3.000 ljudi dobili su prvi put.

2015-01-24_055028Već na prvom koncertu koji su u sali iz XVI veka održali sa baletom iz Slovačke doživeli su ono što nije bilo moguće na koncertima u Skoplju, Nišu ili na Kolarcu – imali su 7 biseva.

Niko nas do sada nije pozdravljao kao temperamentna španska publika. Za bis smo uvek ostavljali „Na lepom plavom Dunavu“ i svaki put dobijali ovacije. Onda bismo izveli špansku nacionalnu pesmu koju je solistkinja Katarina Simonović Ivanković pevala zajedno sa publikom – kaže direktorka orkestra Vesna Bratić.

Katarinino visoko „C“ u arijama, kaže Bratićeva, publiku je dovodilo do delirijuma, a dirigent Svilen Simeonov u nekim situacijama je, umesto orkestru, dirigovao publici. Osim publike, nastupe su hvalili i novinari.

Meni kao solisti je bilo neverovatno zadovoljstvo da tamo nastupam. Svaki put kad završim ariju, dobijem veliki aplauz, time i novu energiju – kaže sopran Katarina Simonović Ivanković.

Iako su koncerti trajali duže od onih koje izvode u Nišu, svi su podjednako uživali u izvođenju Štrausovih valcera, dela Gunoa, Verdija, Deliba. Publika u Barseloni i Madridu imala je priliku da u izvođenju Nišlija čuje baroknu muziku, Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ i Bahove kompozicije.

Gromoglasni aplauzi dali su nam snagu da sviramo i po tri sata. Sada smo svesni koliko vredimo i šta sve možemo – priča Bratićeva.

2015-01-24_055108Dodaje da nije bilo lako odgovoriti na sve zadatke. Gradovi su bili udaljeni i po nekoliko stotina kilometara, članovi orkestra bili su prinuđeni da često menjaju hotele, iz autobusa se nekad zbog nedostatka vremena moralo pravo na probu, a jednom se na koncert otišlo i bez probe.

Sve ovo je pomoglo, kažu članovi orkestra, da uvide svoje sposobnosti, izdržljivost, ali i vrednost.

Da Vas podsetimo:  Petodnevni planinarski izazov tokom juna na Staroj planini

Put i sve troškove na turneji finansirao je producent koji je preko dirigenta Simeonova angažovao orkestar.

Kako kaže direktorka Bratić, postoji šansa da u aprilu ili julu orkestar ode na dvonedeljnu turneju, ovog puta u Italiju odakle je stigao poziv.

Neke od kompozicija koje je čula publika u 13 gradova Španije i Portugalije niška publika moći će da čuje na večerašnoj reprizi Novogodišnjeg koncerta. Na programu će biti dela, Štrausa, Verdija i Gunoa.

S. J.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime