Spasimo Gračanicu, spasimo sebe!

0
831

„Tebe slave angeli, i mi grešni na zemlji, Sveta majko Boga Hrista, Djevo prečista“ reči su pesme kojom slavimo Bogomajku koja je rodila Boga, Spasitelja duša naših, a kojom se otvara više kratki vapaj nego puki poziv, da sačuvamo svetinju koja je srpski rod sačuvala kroz najteže vreme stradanja i ropstva.

gracanica-valjevska
gracanica-valjevska

Arhangleske molitve, sila i vojska čuvale su nas, i kao što verujući znaju, nisu dozvolile da stradamo više od onoga što je sam Gospod dopustio a zbog naših grehova trajalo do tačno određenog časa i dana.

Sada živimo u vreme kada nam ni noge, ni ruke nisu svezane. Ropstvo ne može da bude izgovor, uostalom, izgovor za nebrigu o večnom životu svakako ne možemo ni imati.

Jedini će razlog biti naša hladna srca, naš spušteni pogled koji kalja obraz i ruke u džepovima da sami sebe svežemo u našem padu.

Možemo sačuvati Gračanicu ako to samo dopustimo sebi! Šta nas sprečava osim pogrešnih i smućenih misli? Strah? Čega se onda bojimo? Za sebe, za porodicu, položaj, zvanje, za posao? Koga i čega da se plašimo kada nastupamo u ime Onoga koji je i satanu svezao i ad pokorio, nama svoju pobedu nad svetom i slobodu darovao, i naučio nas:

„Ko voli oca ili majku više od mene nije mene dostojan, i ko voli sina ili ćerku više od mene nije mene dostojan, i koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan; ko čuva život svoj izgubiće ga, a ko izgubi život svoj mene radi, naći će ga“ (Mt 10:3739)

Zato, ako zaboraviš, ako se uplašiš bilo čega osim sile Božije, ako te ne zanima spasenje svetinje ne zanima te ni spasenje svoje duše. Ako uštediš i bogatstvo, a ne sačuvaš onaj gračanički kamen na kome se Nebo moli NJemu za tebe, seti se:

„Kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za dušu svoju“ (Mt 16:26). I dalje: „Ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; više se bojte onoga koji može i dušu i telo pogubiti u paklu“ (Mt 10:28).

Video je prosleđen našoj redakciji, bez potpisa i uvišnih podataka, sa kratkom porukom:

Da Vas podsetimo:  Na vlast su došli kao veliki Srbi, da li će s nje otići kao miševi?

-Bio sam slobodan da iskoristim dostupan materijal na internetu o stradanju Gračanice Valjevske i da napravim ovaj klip za koji sad zajedno moramo da se borimo da ga vidi što više ljudi…

Mnogo naše braće i sestara i ne zna kakva se strahota dešava u ovoj zemlji, a vremena je sve manje da se sačuvamo i preživimo…

Spasimo Gračanicu, spasimo sebe!


Neka se ne uplaši srce tvoje od veličine zla pred očima tvojim. Veličina Boga tvoga stoji iznad svake veličine. Pobedićeš sigurno, samo veruj u Boga i ljubi Boga.
Sveti Nikolaj Žički

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime