SPS

Na izbornoj proveri

0
683

dacicNa vlasti 17 godina

Pred predstojeće prevremene izbore u Srbiji, koji se još nisu raspisali, ali ih je premijer najavio, SPS i njen lider Ivica Dačić, biće pred dilemom da li će ponovo biti partner SNS u vršenju vlasti i formiranju vlade, ili će SPS otići u parlamentarnu opoziciju. Na ovo pitanje trenutno SPS nema odgovor, kao što ga nema ni vrh SNS-a, ali je izvesno da postoje različiti pristupi i oscilacije u međusobnim odnosima političkog vrha obe stranke. Da podsetimo da je SPS vlast u Srbiji od 1990-2000. godine i od 2008. do danas, i da je od svih partija najduže na vlasti, sa stabilnom mrežom organizacije i ujednačenim biračkim telom.

Dačić između Scile i Haribde

SPS je izbegao raskol kao što su ga imale DS, SPO, SRS i DSS. Dačić je uspeo da ujedini različite političke struje i interese u SPS-u radi održavanja na političkoj sceni i vlasti. On je od 2008. godine bio potpredsednik vlade i ministar policije, a na izborima 2012. godine postaje premijer i zadržava resor policije do 2014. godine. Na izborima 2014. godine, Dačić zadržava status zamenika premijera i postaje ministar spoljnih poslova. Dosta relaksirano vrši svoje funkcije uz izvesni šarm političara koji svojom jednostavnošću omekšava strane diplomate, ali ume i da podigne političku temperaturu svojim izjavama na račun političara iz regiona, posebno iz BiH, Hrvatske, „Kosova“. Lider SPS-a je pokazao da je vešt političar koji ume da politički trguje i da se nametne i Zapadu i Istoku, odnosno da uspostavi politički nekonvencionalne odnose i sa Hilari Klinton, dok je bila državni sekretar, a sada je kandidat za predsednika SAD, i sa Ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Uspešno je predsedavao OEBS-om i vešto balansirao oko ukrajinske i sirijske krize. Sve u svemu, Ivica Dačić je vešt političar koji ima političku budućnost ili kao vlast ili kao pozicija. Dačić nije ubeđeni evrofanatik, već umereni evrorealista sa crtama evroskeptika.

Da Vas podsetimo:  Vučić ponovo u Brisel k`o grlom u jagode

Dačić – srpski crveni kardinal Rišelje

Ivica Dačić je pokazao da je od politički racionalnog portparola SPS-a, neprikosnovenog autoriteta Slobodana Miloševića, stasao u blagu opoziciju Miloševiću pri njegovom političkom padu. Kao potpredsednik SPS-a uspeo je da urazumi različite struje u stranci i da za kratko vreme, od 2001. do 2004. godine održi SPS u sedlu, a onda je bio podrška iz senke vladi dr Vojislava Koštunice, da bi nakon njegovog pada odigrao ulogu Trojanca i SPS uvukao u prozapadnu vladu DS-a. Pokazao se kao vispreni ministar policije i potpredsednik vlade Mirka Cvetkovića, koji je jačao svoj ugled i moć SPS-a u državnom aparatu, ali je širio i svoje međunarodne kontakte u SAD i EU, pre svega u komunikaciji sa FBI i CIA i moćnim ministrima evropskih vlada, ali i Ruskoj Federaciji. Kao premijer, Ivica Dačić je bio neposredan i nije naporno osećao pritisak Aleksandra Vučića, kao zamenika premijera sa većinskom snagom unutar vlade i poslaničke većine. Učestvovao je u dijalogu sa EU i prištinskom vlašću znatno fleksibilnije i racionalnije, nego Aleksandar Vučić. Dačić je u odnosu na Vučića sam sebe izgradio već 2003. godine kao lider SPS-a, dok je Vučićevo liderstvo u SNS-u proizišlo kada mu je vlast u partiji 2012. godine predao Tomislav Nikolić, koji je tada postao predsednik Srbije.

Dačić je postao autentični politički lider stranke, dok je Vučić prvo delegiran od predsednika Srbije, a onda je dobio 2014. godine plebiscitarnu podršku unutar SNS-a. Lider SPS-a je političar koji ume i da se suzdrži i žustro da odgovori, ali nije političar koji je zlopamtilo, niti sebe vidi kao drugog Miloševića. Naučio je da dobro politički pliva i da procenjuje situaciju. Treba znati da je on „čuvar kovčega“ državnih i političkih tajni umreženih i u međunarodne interese, i da je njegova informisanost dubinska, zavidnog nivoa, i da zbog toga teško može biti radikalno politički poražen ili marginalizovan. Po nekim izvorima, Dačić ima i međunarodnu zaštitu struktura i iz SAD i iz Rusije i predstavlja politički značajnu ličnost od poverenja u Srbiji i na Balkanu.

Da Vas podsetimo:  U toku je najbolnija faza umiranja od NATO bombi u Srbiji

Klackalica interesa SPS-a i SNS-a

Odnosi SPS-a i SNS-a su na klackalici. SNS teži većem jedinstvu vlade i svoje uže i šire koalicije oko puta Srbije ka EU, reformskim zahvatima i političkoj stabilnosti Srbije. SPS je odbio mogućnost da SNS i SPS imaju jedinstvenu listu za izbore, čime je postignuta namera očuvanja identiteta SPS-a i njegovog biračkog tela. SPS nije sam. Oko njega je koalicija PUPS i JS. Ova koalicija je bila i u vladajućem savezu sa DS-om do 2012. godine. Istini za volju, PUPS je jednim okom sa SPS-om, a drugim želi da bude i sa SNS-om u narednim izborima. SPS sebe vidi kao vodeću stranku u svojoj koaliciji i treba očekivati izvesne izmene u rangiranju uticaja PUPS-a i JS-a u koaliciji. Ivica Dačić ima izvesnih problema u vrhu svoje partije zbog neposlušnosti pojedinih funkcionera prema radu sadašnje vlade i premijeru Srbije.

SNS pokazuje otpor prema pojedinim funkcionerima SPS-a, koji vređaju političku ličnost premijera Vučića. Međutim, SPS je još uvek i tihi monopolista državne politike prema Rusiji, pre svega u sferi energetike i to SNS želi da revidira i da više utiče. Dačić i SPS mogu biti ponovo deo vlasti, ali se mogu preseliti i kao ugodna opozicija za neko vreme. Jasno je da od političke volje Aleksandra Vučića zavisi da li će SPS i Dačić biti ponovo koalicioni partneri, da li će biti opozicija ili će kao opozicija, po strateškim potrebama podržavati ili negirati politiku SNS-a.

U poslednje vreme Pokret socijalista Aleksandra Vulina se u Vučićevoj vladi nameće kao prava levica, preuzevši resor PUPS-a i trudeći se da preuzima odbore SPS-a i šireg biračkog tela koalicije oko Ivice Dačića. Ali Dačić je dobro ispekao politički zanat i dobro će se zamisliti koja će biti uloga SPS-a nakon narednih prevremenih i drugih izbora u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Preti li nam "Zakon o prenosu ovlašćenja" (Ermächtigungsgesetz)?

Tomislav Kresović

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime