Sramna presuda Oliveru Ivanoviću

0
1060

KOSOVSKA MITROVICA – Euleksovo sudsko veće izreklo je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina počinjenih 1999. godine u tom gradu.

Ivanović će ostati u pritvoru do pravosnažnosti presude, odlučilo je Euleksovo sudsko veće.

Ostala četvorica optuženih Srba – bivši policijski pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić oslobođeni su optužbi.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala rumunka Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Sudija Komša navela je u presudi da su srpske snage tada organizovale akciju čišćenja Južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca, da su brojne albanske porodice silom izbačene iz svojih kuća i stanova i da su muškarci odvojeni od žena i dece.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca, nosio plavu uniformu i bio je naoružan, a pred devetoricom Albanaca na pitanje jednog člana srpske paravojne policije „Šta da rade sa njima (Albancima)“ Ivanović je odgovorio: „Što me pitaš, postupi po naređenju“.

Sudija je navela da je Ivanović bio svestan operacije proterivanja i ubijanja Albanaca civila i „da je voljno postupao znajući da će doći do ubistva“.

U presudi je navedeno takođe, da se nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je Ivanović, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Ivanović je oslobođen optužbi za krivična dela iz februara 2000. godine.

Vreme od skoro dve godine provedeno u pritvoru biće uračunato u zatvorsku kaznu, a dužan je da nadoknadi troškove suđenja u iznosu od 750 evra.

Da Vas podsetimo:  Očajni meštani vojvođanskih sela: „Bio sam na kolenima i molio za pomoć, ali sada ćemo se sami braniti“

U sudnici se začuo plač rodbine i negodovanje nakon što je Ivanoviću izrečena višegodišnja zatvorska kazna.

U Kosovskoj Mitrovici bilo je vidljivo pojačano prisustvo Kosovske policije. Obe kapije koje vode prema zgradi suda bile su zatvorene i kontrolisali su ih pripadnici Kosovske policije.

Pripadnici policije bili su raspoređeni u većem broju u krugu suda, kontrolisali su i prilazne ulice sudu a saobraćaj je bio zatvoren u par ulica koje vode prema zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici.

Događaj je izazvao i veliko interesovanje medija.

U sudnici su pored rodbine i prijatelja petorice Srba bili i oficir za vezu za Prištinom Vlade Srbije Dejan Pavićević i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Euleks je Ivanovića lišio slobode pre skoro dve godine 27. januara 2014. a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok, trajao je od 19. decembra 2015 godine.

Ivanović je zajedno sa Delibašićem izricanje presude dočekao u kućnom pritvoru dok su se ostala trojica Srba branili sa slobode.

Na presudu Ivanoviću reagovao je potpredsednik vlade Rasim Ljajić, koji je istakao da je presuda pre politički nego pravno motivisana.

„Optužiti Ivanovića za ove zločine je nepojmljivo sa onim što je on radio, s jedne strane za čitavo društvo, a sa druge na rešavanju problema Kosova…, to nikad nije bilo protivno demokratskim načelima rešsavanja tog pitanja“, rekao Ljajić novinarima u Parlametu.

Direktor vladine kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je da u ovakvoj atmosferi treba ozbiljno razmotriti da li treba nastaviti dijalog sa Prištinom.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da će se presuda Ivanoviću odraziti na političku stabilnost i bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

„Presuda će se odraziti na političku stabilnost na severu Kosova i Metohije, jer će mnogi Srbi imati osećaj da sud nije bio dovoljno objektivan i da je to poruka Srbima da mogu da budu procesuirani za ono što nisu učinili“, rekao je Drecun Tanjugu.

Da Vas podsetimo:  Zna Vučić odlično šta i kad treba da potpiše! Srđa Trifković

Ivanovićeva porodica očekivala oslobađajuću presudu

Njegova supruga Milena Ivanović Popović izjavila je juče Tanjugu da porodica i posle svega veruje u pravdu i očekuje oslobađajuću presudu.

„Svaka druga presuda značila bi skandal za Euleks i početak kraja njihove misije koja bi donošenjem eventualno neke druge političke odluke pokazala da nije u stanju da obavi svoj osnovni zadatak a to je da svima nama obezbedi pravnu i svaku drugu sigurnost“, rekla je Ivanović Popović.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je ranije Tanjugu da očekuje oslobađajuću presudu, koja je jedino moguća u situaciji kada tužilac, kako je ocenio, nije ponudio ni jedan dokaz za navode optužnice.

Ivanović i Delibašić su bili u kućnom pritvoru, dok su ostala trojica Srba suđenje dočekala braneći se sa slobode.

Ukupno je 81 svedok saslušan u sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime