SRAMNO Država će se medicinarima odužiti – OTKAZIMA!

0
460
Foto: pixabay.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem maja da će se država odužiti medicinskim radnicima većim platama, uslovima rada i boljim bolnicama. Medicinari će, međutim, umesto ovih obećanja dobijati otkaze ukoliko odbiju da pređu u drugu zdravstvenu ustanovu ili kovid bonicu, jeste odluka koju je doneo Krizni štab, a koju je potpisala premijerka Ana Brnabić.

– Osim divljenja, aplauza i zahvalnosti, šta još možemo da vam damo? Na ovo pitanje država će dati pravi odgovor – mnogo bolje uslove rada, veću platu, sigurnost i bolje bolnice. Ni tada nećemo moći da kažemo da je dug vraćen, nego samo da je smanjen – rekao je Vučić nedavno.

Ipak, lekare i ostale medicinske radnike koji rade u određenim bolnicama, rukovodioci će bez problema moći da šalju u druge zdravstvene ustanove ili privremene kovid bolnice kojima treba dodatna pomoć. Ukoliko odbiju usmenu naredbu izdaje im se rešenje, a ukoliko se i u tom slučaju ogluše o naređenje, dobijaju otkaz – stoji u odluci Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koju je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Oni lekari koji se o naredbe ogluše ostaće bez posla, pa se postavlja pitanje da li je ovo način na koji država brine o onima koji su nam naročito za vreme epidemije koronavirusa najpotrebniji.

Ne samo da nisu ispunjena predsednikova obećanja, nego će ostati bez bilo kakve životne egzistencije.

Foto: printscreen

Kako se navodi u zaključku koji je doneo Krizni štab, radnici, saradnici i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama mogu biti upućeni na izvršavanje radne obaveze u bilo koju javnu zdravstvenu ustanovu ili u privremenu bolnicu, kojoj nedostaje potreban broj izvršilaca, na osnovu usmenog naloga svog rukovodioca, a u skladu sa planom popune zdravstvenih ustanova i drugim odlukama Kriznog štaba.

Da Vas podsetimo:  Đoković bez poraza u 2020. i dalje najbolji na svetu

– Zdravstveni radnici em su u manjku od 15 posto, em su mnogi oboleli, to je još 10 posto, em smo iscrpljeni jer ovo već dugo traje. Nemamo opremu, nemamo čime da lečimo pacijente. Molim građane da najozbiljnije shvate ovo i da više ne veruju ni politici, ni Kriznom šabu, već da se brinu o sebi, jer mi više nemamo čime da im pomognemo – izjavio je dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Još jedna sporna stavka u zaključku jeste da će medicinsko osoblje prava iz radnog odnosa ostvarivati u ustanovi u kojoj su zaposleni, odnosno iz koje su upućeni na novo privremeno radno mesto, bez zaključivanja posebnih ugovora ili aneksa ugovora o radu.

Država dakle, ima moć da raspolaže sa sudbinama medicinskih radnika i da ih prebacuje u druge zdravstvene ustanove bez njihove volje, a ukoliko ne pristanu da ih ostavi bez posla. Vučićeva obećanja od pre mesec dana ipak će ostati samo to – obećanja.

V. Todorović
Izvor: direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime