Sramno ponašanje akademika

0
492

Sanu1-640x523Izjava predsednika SANU o Kosmetu me nije iznenadila. SANU više nije akademska ustanova koja štiti nacionalni interes Srbije. Posle zapošljavanja starlete u SANU, koja ima dipomu frizerke i iskustvo rulet dame u kockarnici, ne trebamo više da se čudimo.

Sve možemo da očekujemo od SANU. Ponašanje akademika od 1990. do danas je sramno. Pisati o njihovoj nedoslednosti i nemoralu, služenju svakoj vlasti, postaje izlišno.

Šta da radimo?

Vratiću se na predlog iz devedesetih godina. Tada sam predložio da se raspusti SANU. Srbiji ne treba trista akademika. To je za jednu malu i siromašnu zemlju suvišno razmetanje. Predložio sam da SANU ima samo – 12 akademika.

Dvanaest akademika kao Dvanaest apostola. Svetih ljudi. Spremnih da se žrtvuju za Srbiju. Koji će svojim znanjem i životom živeti za Srbiju.

Ne može svaki naučnik da bude akademik. Ne može svaki profesor da bude akademik. Akademik zahteva posvećenost zajednici. Akademik nosi u sebi moralnu vertikalu zajednice.

Kada akademik govori, svi ućute. Kada akademik zbori, svi moraju da stoje. Kada akademik besedi, svi slušaju.

Akademik vidi ono što niko u zajednici ne može da vidi. Akademik zna ono što niko drugi ne zna. Akademik može ono što niko drugi ne može. Akademik brani moralnu čistotu zajednice u nama.

Akademik ne umire, on odlazi u večnost.

Posle svega što nam se dogodilo, obnavljam svoj ranije predlog.

SANU treba raspustiti!

Srbiji treba Dvanaest veličanstvenih akademika. Kada se jedan preseli u večnost, njegovo mesto će zauzeti drugi. Odnosno,njegovu svetu dužnost će preuzeti drugi sveti čovek. Tako se utemeljuju novi noseći stubovi razorenog društva.

Nema obnove društva bez ponovnog uzdizanja moralne vertikale. Samo obnovom moralnih principa možemo se spasiti iz sadašnje nesreće. Samo čestiti i pošteni ljudi mogu napraviti pravedno društvo. Samo žrtvovanjem se zaustavlja rastakanje i poniranje.

Ne treba nam institucija SANU, treba nam Dvanaest akademika. Posvećenih i predanih zajednici. Koji će živeti za Srbiju. I koji će se vedra osmeha preseliti u večnost.

Branko Dragaš

dragas.biz

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime