Sramotno: Država Srbija otpisala i zaboravila Kapetana Dragana

4
1559

Zanimljivo je kako se neki politički događaji poklapaju, ali uvek na srpsku štetu. Juče je objavljen intervju Aleksandra Vučića u hrvatskom „Večernjem listu“, gde on kaže kako Srbi Hrvati „moraju da budu saveznici u budućnosti“, a sa druge strane, istog dana, u Hrvatskoj je izrečena presuda u trajanju od 15 godina robije državljaninu Srbije, Draganu Vasiljkoviću (poznatom kao Kapetan Dragan), zbog navodnih ratnih zločina.

Onome ko je pažljivije pratio tok suđenja Vasiljkoviću, potpuno je jasno da je hrvatski sud delovao čisto politički, jer ne postoji nikakav dokaz da je kapetan Dragan počinio bilo šta od onoga što mu se pred Županijskim sudom u Splitu stavljalo na teret. Jednostavno, sud je delovao pod pritiskom besnih hrvatskih medija, osvetoljubive i antisrpski nastrojene javnosti i oportunih političara, koji su se na temi izmišljenog „srpskog zločinca“ nadmetali u svojoj velikohrvaštini. U stvari, u Hrvatskoj postoji jedno opšte uvreženo mišljenje, da Srbin u Hrvatskoj nikako ne sme biti oslobođen optužbe za ratni zločin. Naime, kada bi se tako nešto učinilo, hrvatska javnost bi to shvatila kao najveću moguću izdaju i nacionalnu sramotu.

Naravno, presuda Vasiljkoviću, kada se uzme raspoloženje Hrvata prema njegovom ratnom putu, možda je i manja nego što se moglo očekivati, a sigurno je da je hrvatska javnost takvom „malom“ presudom razočarana i ogorčena. Intimno, ne postoji Hrvat koji nije unapred dodelio Kapetanu Draganu barem 40 godina zatvora. Ako Hrvatima smetaju čak i srpske čokoladice, tada je jasno koliko im smetaju Srbi, a tek Kapetan Dragan… Njihova mržnja prema Srbima je neverovatna, normalnom ljudskom umu nedokučiva i nepojmljiva. Tolika hrvatska mržnja prema Srbima je čudovišna.

Ovo nema veze s ratnim zločinom, ovo je opresivni fašistički progon nad Srbima„, pre nekoliko dana kazao je sam Vasiljković, znajući da u takvoj atmosferi linča, nije moguće pravedno i nepristrasno suđenje. Isto to dobro znaju i srpski političari, koji mahom prelaze ćutke preko ovakve sudske farse i skandala na koji bi svaka država, koja drži iole do sebe, najoštrije protestovala i intervenisala svim mogućim političkim sredstvima i diplomatskim kanalima.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo finansija ignoriše prijavu uzbunjivača o zloupotrebi 950.000 evra godišnje

Predsednik Srbije, koji se inače oglašava o svemu i svačemu, ovog puta, izgleda, ne zna šta da kaže. Valjda, hteo bi da Srbija zadrži nekakav primat u održavanju, čak i garantovanju mira na Balkanu. Kao da se mir može braniti tako što ćete svakog dana nasilniku okretati drugi obraz. Zapravo, država Srbija nije do danas ništa ozbiljno uradila da izvrši pritisak na Hrvatsku, ali i druge međunarodne institucije i druge države, da suđenje Vasiljkoviću bude obavljeno pošteno i bez unapred donesene presude.

Zamislimo samo kakvu bi halabuku digla hrvatska vlada i kakvi bi protesti nastali širom Hrvatske, da je situacija obrnuta – da se u Srbiji sudi nekom od poznatih hrvatskih vojnih zapovednika iz poslednjeg rata iz devedesetih. Bukvalno, tamo bi se išlo i do pretnje novim ratom. Uostalom, pod pritiskom Hrvatske, veliki broj istinskih hrvatskih zločinaca pušten je iz srpskih zatvora ili im se nikada za zločine nije sudilo. Srbija je tu „velikodušna“ i popustljiva, jer želi da bude (i ostane) nekakav nabeđeni „faktor mira“.

Od srpskih političara oglasio se samo potpredsednik SNS Marko Đurić, što je krajnje smešno, jer njegov protest nema gotovo nikakvu težinu. Naime, izjave pojedinih partijskih čelnika nemaju onaj značaj koji je potreban da bi to neko u susednoj državi (ovog puta u Hrvatskoj) uopšte čuo, a kamoli to ozbiljno shvatio. A i izjava koju je dao Đurić, veoma je mlaka, beskrvna, da bi uopšte mogla da izazove bilo kakvu vrstu polemike:

Dragan Vasiljković je očigledno osuđen za primer, kao simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vera nisu bili poželjni, i u očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac„, konstatovao je Đurić.

Da Vas podsetimo:  Korona jača od Vučića

Eto, to je rekao Đurić, pa je bolje bilo da se nikako nije oglašavao. Baš će se neko u Hrvatskoj nasekirati zbog toga šta priča jedan potpredsednik SNS-a, pogotovo kada se iz takvog saopštenja jasno vidi da Srbija ne namerava da potegne određene političke i diplomatske mere, niti misli da šalje barem formalnu protestnu notu Hrvatskoj. Osuda Vasiljkovića bez ikakvih dokaza, jasno je, predstavlja atak na sve Srbe, pošto je Kapetan Dragan osuđen samo zbog toga što je Srbin, a ne zato što je počinio nekakvo krivično delo.

Svakome normalnom bilo bi jasno da nešto nije kako valja sa pravosudnim sistemom u Hrvatskoj, ako je jedna od optužbi protiv Kapetana Dragana bilo i ubistvo dve osobe čiji identitet nije utvrđen. Naravno, u sudskom postupku je (kako možemo videti iz priložene presude) Kapetan Dragan je u tom delu oslobođen, ali to pokazuje da su Hrvati jednostavno izmislili celu optužbu, jer da su imali ozbiljan optužni predlog, sigurno se ne bi služili primitivnim podmetanjem i brukali ubistvom nepostojećih ljudi.

Nažalost, ova, kao i brojne druge činjenice, koje ukazuju na klasičan progon po nacionalnoj liniji i na neverovatan šovinizam hrvatskog pravosuđa, u Srbiji, osim u malom broju medija, nisu nigde na državnom nivou uzete u ozbiljno razmatranje. Jednostavno, država Srbija je otpisala i zaboravila Kapetana Dragana, a zbog toga bi jedan broj ljudi u državnom vrhu morao jednog dana da odgovara pred zakonom.

D. Gosteljski

koreni.rs

4 KOMENTARA

  1. „Невероватан (србо-)шовинизам хрватског правосуђа“ могу да доживим само као шалу. Шта је ту невероватно? То што службени судски документ говори о „наоружаним српским агресорским снагама“ (што је, наравно, много горе него кад су агресори ненаоружани) у 1993-ој, кад у Крајини није било никог осим Крајишника, својих на своме? Невероватно да тако нешто долази од тзв. „Хрвата“? „Држава Србија“ тј. власт Србије није учинила капетану Драгану ништа горе него што је већ учинила не само Србима у тзв. Хрватској и Црној Гори, и хашким сужњима, него и целом народу Србије: аранжирала их и предала као прасенце на тацни непријатељима Србије. Уз дужно поштовање капетану Драгану, он је само кап у мору издаја „државе Србије“.

    • Hm,hmm…taj,“predmetnik u slozenici“ Dragan,nije bio pripadnik “ vojnih postrojbi“ drzave Srbije,a u jednom momentu,on i pajtosi su uperili oruzje u JNA,…poput Arkana,koji je samarao. oficira JNA,i hvalio se na tv “ zarobio sam pet tenka od JNA“..tada,uveliko srpskog sastava,uskakanje u “ vojni sistem monarhista“..??

  2. on je tamo otišao po zadatku udbe a ne srba i srbije.inače kako su ustaše ponovile zločine nad srbima,to nek pita nalagodavce koji čuvaju tog istog njihovog voljenog tita koji je i sprečio da se ustaše kazne za zločine počinjene prema srbima u drugom svetskom ratu.to što on nije razmišljao ko ga šalje to je njegov problem.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime