Srbi na KiM i politička kriza

0
1039

Odluka francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja i odbije zahtev Srbije da bude izručen za ratne zločine, možda nije iznenadila srpski narod, ali svakako jeste uznemirila kosmetske Srbe.

kosovo-640x320Pre nego što je doneta odluka o oslobađanju bivšeg vođe OVK, oglasio se njegov brat i ratni saborac, Daut Haradinaj, rekaviši da “ako Ramuš bude bio izručen Beogradu, Srba na KiM neće biti“. Srpski narod je tu izjavu shvatio na pravi način, tj. kao opasnost, međutim, postavlja se pitanje šta je Daut Haradinaj želeo da poruči svojim sunarodnicima i političkim protivnicima?

Otkako je izabran za predsednika “Republike Kosovo“, Hašim Tači se svim silama trudi da ubedi sve oko sebe kako je on predsednik svih ljudi, bez obzira na etničku i versku pripadnost, koji žive na teritoriji Kosova i Metohije. Prošle godine je na srpskom jeziku čestitao pravoslavcima uskršnje praznike, što su Albanci dočekali sa negodovanjem, a nakon toga su usledile posete srpskim enklavama: Goraždevac, Staro Gacko, Velika Hoča.

U Goraždevcu je obišao spomenik srpskoj deci koja su nastradala u terorističkom napadu u avgustu 2003.godine; Srbi koji žive u ovoj enklavi, nenajavljenu i “iznenadnu“ posetu Hašima Tačija su doživeli kao uvredu i nepravdu, što nije nimalo iznenađujuće, jer se za ovaj napad sumnjiče Albanci iz susednog sela Ćuška, inače, rodnog mesta Agima Čekua, koji je danas ministar odbrane u kosovskoj vladi.

U Velikoj Hoči, Hašim Tači je obišao spomenik nestalim Srbima sa područija Orahovca i Velike Hoče, takođe, njegova poseta nije bila najavljena, a meštani ove srpske enklave nisu želeli da izađu iz svojih kuća, tako da je poseta kosovskog predsednika protekla u tišini i trajala svega nekoliko minuta.

Srbi su bili ljuti, uvređeni, a Hašim Tači je odahnuo, verovatno, verujući da je uspeo da ubedi svet, kome svakako ne pripadaju kosmetski Srbi, kako je on predsednik “svih građana Republike Kosovo“.

Šta je radila kosovska opozicija dok je Hašim Tači obilazio spomenike nastradalim i nestalim Srbima sa Kosmeta?

Naravno, opozicione stranke, čiji su lideri Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Behđet Pacoli i Aljbin Kurti, nisu komentarisale postupke Hašima Tačija.

No, nakon što je Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen u Francuskoj po srpskoj poternici, počeli su da se oglašavaju opozicioni lideri, naročito oni iz stranke Ramuša Haradinaja.

Pozivali su na rat, pokretali krivične prijave protiv “Srpske liste“ zato što Ramuša Haradinaja naziva ratnim zločincem, tvrdeći da Srbija želi rat.

Hašima Tačija i Isu Mustafu su nazivali “marionetama“ koje rade u interesu Srba iz Beograda. Daut Haradinaj je pretio nemirima, ukoliko njegov brat bude izručen Beogradu, a kada je saopštena odluka suda u Kolmaru i kada je bilo jasno da će se Ramuš Haradinaj vratiti u Prištinu, njegova porodica i stranka su odbile da država organizuje doček na trgu, već su to uradili sami.

Avni Arifi, predsednik Alijanse za budućnost Kosova u Prištini, izjavio je da “ vlada nije dala nijedan cent za odbranu Ramuša Haradinaja“.

Da Vas podsetimo:  Firmi Milenijum tima oko 10 miliona evra bespovratne pomoći za gradnju hotela

Očigledno, trebalo je poručiti kosovskim Albancima da je Hašim Tači zajedno sa svojim pristalicama, izdao Ramuša Haradinaja.

Srbi sa Kosova i Metohije, naročito oni koji žive južno od Ibra, neprestano se susreću sa teškim izazovima, a situacija sa Ramušom Haradinajem spada u jedan od njih;

Kako je Hašim Tači predsednik samoproglašene Repubile Kosova i samim tim predstavnik svih građana, pa i kosmetskih Srba, jasno je da su oni koji su njegovi neprijatelji, neprijatelji i kosmetskih Srba, te su se oni našli između dve vatre;

Ipak, postavlja se pitanje šta je Haradinaj poručio Albancima, pošto je jasno šta je želeo da poruči kosmetskim Srbima, koji bi u slučaju eskalacije sukoba između Tačija i Haradinaja bili “koletararna šteta“?

Da bismo to shvatili, potrebno je da se setimo šta se dešavalo prethodnih godina, ali i nakon toga;

U novembru 2012.godine, Ramuš Haradinaj se vratio iz Haga, a na aerodrumu ga je dočekao Hašim Tači.

Tada je drugi put oslobođen, dokazano je da je bilo zločina u Jablanici, ali da Ramuš Haradinaj nije odgovoran za te zločince, pa se kao pobednik vratio u Prištinu.

“Tražio je od mene da vam kažem da se on vraća na Kosovo, u Prištinu, i da će uz pristanak naroda, uskoro nastaviti ulogu koja mu pripada, ulogu lidera svoje zemlje. Vodiće vladu koja predstavlja sve građane Kosova, ma koji jezik govorili, ma kog porekla bili. Vreme je za pomirenje.“, tada je rekao branilac Ramuša Haradinaja, Ben Emerson, ispred zgrade Haškog tribunala.

Nakon što je oslobođen, Ramuš Haradinaj je davao sasvim drugačije izjave od ovih koje možemo čuti danas.

“Ja to prihvatam više kao biznis, nego kao nešto drugo.“, rekao je Ramuš Haradinaj 2012.godine, nakon što se vratio iz Haga, govoreći o pregovorima između Beograda i Prištine.

Objasnio je da Srbima “nudi iskrenost koja počinje od svega što čini život, pa ide do bezbednosti i prava na samoupravljanje koje postoji u nekim delovima.“.

Takođe, dodao je da je najvažnije suočiti se sa stvarnošću.

“Razumem da je teško i da je teška odluka pred građanima severnog Kosova, ali bitno je ono šta su dobili Athisarijem. Znam da ne vole to ime, ali će se i oni setiti da Srbija u to vreme nije bila protiv tog plana. Srbija je bila protiv krajnjeg cilja, nezavisnosti, ali sva predviđena rešenja za Srbe su danas povoljna.“, objasnio je on.

Pre pet godina Ramuš Haradinaj je bio ubeđen da će biti izabran za predsenika kosovske vlade, međutim, kada je shvatio da njegov ratni saborac, Hašim Tači, ne želi da zajedno sa njim vlada, odjednom je počeo da misli i govori drugačije.

Da Vas podsetimo:  LJUDI BEZ OBRAZA: Albanski istoričar predlaže da srpska crkva u Prištini bude muzej genocida

U decembru 2014.godine izjavio je da je “dijalog sa Beogradom neophodan“, kao i da je važno imati dobre odnose sa Beogradom, jer je to u cilju dobrobiti svih građana kao i slobode kretanja, ali i ekonomskog razvoja, ali da razgovori treba da vode međusobnom priznavanju.

No, kako Ramuš Haradinaj nije postao predsenik kosovske vlade, već 2016.godine on svojevoljno napušta skupštinu, nakon hapšenja poslanika stranke “Samoopredeljenje“ Aljbina Kurtija, a malo pre toga, optužuje kosovsku vladu da nije uradila ništa što bi dovelo do priznavanja Kosova, optužujući ih da trguju radnim mestima, umesto da rade ono što treba.

Osnivanje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, ocenio je kao lošu vest za građane Kosova, a danas se svim silama bori protiv toga;

Naravno, Srbi sa Kosova i Metohije se nalaze u središtu sukoba između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija. Njih niko ne pita da li uopšte podržvaju nekog od njih, ali se i jedan i drugi ponašaju kao da su kosmetski Srbi na drugoj strani, jer im tako odgovara;

Daut Haradinaj poziva na etničko čišćenje Srba ne samo da bi se rešio Srba koji žive južno od Ibra, već i da bi naveo Hašima Tačija da osudi njegove izjave i zameri se Albancima sa Kosmeta;

Ipak, Hašim Tači vešto odoleva tom izazovu, ali se Ramuš Haradinaj vraća u Prištinu, odbija doček koji bi organizovala država, tj. Hašim Tači i poziva kosmetske Albance da urade isto što i Hrvati;

Naravno, Hašim Tači ćuti, jer zna da bi sve što kaže bilo upotrebljeno protiv njega;

Ipak, Ramuš Hardinaj, koji je optužen, između ostalog, za ubistva nelojalnih Albanca, jasno je poručio svojim sunarodnicima: ko nije sa mnom, on je protiv mene;

Ko je uz Hašima Tačija i politiku koju vodi, on je protiv mene.

Otprilike, Ramuš Hardinaj je hteo da kaže da svi koji rade u interesu Hašima Tačija, rade u interesu kosmetskih Srba i Beograda, međutim, svako zna da ovo drugo nije istina, jer se položaj kosmetskih Srba nije poboljšao, naprotiv, ali predstavnici Albanaca sa KiM se svojski trude da svoje međusobne sukobe “zamaskiraju“ tobožnjom borbom protiv politike koju vodi Beograd, nadajući se da Albanci sa Kosmeta znaju da čitaju između redova, shvatajući šta oni žele da kažu.

Da je Ramuš Haradinaj izručen Beogradu, svakako, to bi bila pobeda pravde, međutim, postavlja se pitanje može li Ramuš Haradinaj, koji predstavlja vrlo bitnu figuru za Albance sa KiM biti izručen Beogradu bez podrške sa strane? Nažalost, ne; Da se to desilo, svi Albanci, kako oni koji podržavaju Hašima Tačija, tako i oni koji podržavaju Ramuša Haradinaja, ujedinili bi se, okrenuvši se protiv Srba, naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra;

Međutim, šta se može desiti ako Ramuš Haradinaj, koji je sada slobodan čovek, bude jedan od prvih koji će odgovarati pred specijalnim sudom za ratne zločine? Sigurno, Srbi će snositi određene posledice, ali i Hašim Tači; Hašim Tači, koji se poslednjih godina, kao što smo već primetili, trudi da postane predstavnik svih građana samoproglašene Republike Kosovo, biće glavni krivac. Kosmetski Srbi ne mogu biti krivi ako Hašim Tači dopusti da se njegov bivši ratni saborac nađe na optuženičkoj klupi specijalnog suda za ratne zločine; Na Kosovu odavno vlada kriza. Iako albanski premijer, Edi Rama, podržava nezavisno Kosovo, jasno je da on više govori, nego što dela. Kao što je Sali Beriša, početkom devedestih, podržao nezavisnost Kosova, iako je na odbio da pošalje vojsku na granicu sa SFRJ, tvrdeći da nema snage da ratuje protiv Jugoslavije, tako i Edi Rama podržava nezavisno Kosovo, iako Albanci sa Kosova i Metohije vrlo teško mogu dobiti albansko državljanstvo, jer je to bio uslov da se Albaniji ukine vizni režim; Dakle, reči, samo reči, ali ne i dela; Albanci sa Kosova i Metohije su svesni te igre, igre reči, kojom se služe njihovi predstavnici; Sa druge strane, Albanci sa KiM veruju da bi njihov život bio lakši da nema Srba sa Kosmeta. Ramuš Haradinaj poziva na novu “’Oluju“, nadajući se da će se izbori na Kosovu održati u junu, iako je Hašim Tači počeo da govori o prevremnim palamentarnim izborima onda kada je Ramuš Haradinaj zadržan u Francuskoj na osnovu srpske poternice.

Da Vas podsetimo:  Opet neuspeh EU

Dok se nalazio u Francuskoj, Ramuš Haradinaj je smatrao da ne treba organizivati vandredne izbore; Kad je Tači u pitanju,situacija je bila povoljna: pobediti politčkog protivnika koji je odsutan, a za to što je odsutan, optužiti Srbiju. Ipak, Ramuš Haradinaj je danas u Prištini. Prvo što je učinio, nakon dočeka koji su mu prirdeile pristalice, obišao je grob Ibrahima Rugove, kao i memorijalni centar u selu Glođan,gde su sahranjeni borci OVK čiji je on bio komadant.

Reklo bi se da se vratio na početak: svojevremeno, bio je operativni komadant zone Dukađini, a potom postao premijer Kosova i jedan od najmoćnijih ljudi na Kosovu i Metohiji.

Danas, on je jedan od onih kojih Hašim Tači treba da se reši, ne bi li nastavio da vlada Albancima sa KiM.

Očigledno, Ramuš Haradinaj je odavno shvatio ovo o čemu govorimo: shvatio je da se neprijatelj krije u njegovim redovima, te sve čini ne bi li održao svoju stranku, koju uglavnom čine članovi njegove porodice i Albanci sa Metohije u koje ima poverenja. Naravno, Srbi sa KiM jesu samo sredstvo kojim se bori protiv Hašima Tačija; Preti istrebljenjem ne bi li ubedio svoj narod da je jedan od onih lidera koji im je potreban.

Mina Ćurčić

www.vidovdan.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime