Srbi, pravednost i politika

1
942

kosmetSrbi apsolutno, u većini, osećaju princip pravednosti. Na primeru Kosova: da, pravedno bi bilo da srpska vojska reši problem Kosova kako je to radila u istoriji. Da, Briselski sporazum je nepravedan prema Srbima, kao što je nepravedan i Kumanovski i Dejton i Bečki pregovori, i nezavisnost Kosova i sve. Mnogo je toga nepravedno u našoj istoriji i Srbi znaju šta bi TREBALO uraditi po tim pitanjima.

Međutim, od TREBALO do MOGUĆE JE dalek je put.

A ono MOGUĆE nije i ono što je pravedno, to je POLITIKA.

Kako je moguće vojskom rešavati problem CELOG Kosova dok je NATO dole? Pravedno je i vrlo lako govoriti da se umesto voza pošalje puška, ali NIJE moguće. Dalje, Briselski sporazum: da, on je izdaja Kosova, međutim, da bi ga skroz mogli razumeti moramo imati u vidu da je on posledica Prizrenske lige 1878, Drugog svetskog rata, Titove politike, politike devedesetih, NATO agresije, Kumanovskog sporazuma, Bečkih pregovora, Tadićevog i Jeremićevog spuštanja pregovora Kosova sa UN na EU i na kraju trenutno političke situacije u kojoj je Srbija. Briselski sporazum nije izraz jedne generacije ili političara, nego istorijskog procesa u Srbiji.

A navešću i jednu potvrdu toga iz reči Boška Obradovića.

Nedavno sam slušao intervju Boška Obradovića u kojem je govorio i o Briselskom. Moram napomenuti, radi objektivnosti, da sam lično sa Boškom 2013. organizovao proteste protiv Briselskog sporazuma i zbog toga sam dve godine završio na sudu, te imam lični razlog da mrzim Vučića i SNS. Boško je najveći kritičar istog, međutim, na pitanje kako da se ukine Briselski on NIJE IMAO ODGOVOR i PLAN. O tome pričam: jedno je ono što bismo svi mi voleli, a drugo je ono što je MOGUĆE, a onemogućeno je činjenicom srpske okupacije od 5. oktobra najviše. Ko pokuša sada da ga ukine, lepo će ga Angela nazvati i reći: vrati moje novce i dopustiti Albancima da počiste ono malo Srba sa Kosova. Mnogo ljudi sam pitao da mi daju plan i način za rešavanje ksoovskog problema u postojećoj situaciji ili kako bi ukinuli Briselski i većina ideja je nerealna (rat sa NATO) ili su svi svesni da to nije moguće, ali nisu oni krivi, pa im to daje pravo da pljuju.

Da Vas podsetimo:  Para-olimpijske igre u Srbiji

Srbi mnogo osećaju princip pravednosti – šta bi TREBALO -, ali premalo politički princip – šta je MOGUĆE.
Kada napravimo balans između ova dva principa, biće dobro.

Nenad Uzelac

www.vidovdan.org / Fejsbuk profil Nenada Uzelca

1 KOMENTAR

  1. I ovaj vaš stav opravdava princip – Izdaja je uvek moguća! Ma dajte vi, Brankovići iz vidovdan.org, presaberite se malo u tim vašim aktivnostima perača Vučićevih gluposti, pogrešnih političkih poteza, nedostatka dostojanstva i odsustva svake svesti o nacionalnom interesu građana Srbije. Grize li vas savest? Bar ponekad, kad vidite jad, bedu i očaj u koji nas je, uz nemalu pomoć prehodnika, ugurala Vučićeva submisivna i antinacionalna politika?
    Što npr. ne pišete zašto voz nije saobraćao ranije, zašto sumanuti „Vučićev voz “ vozi Srbe do novih opasnosti i podsmeha drugih ali skreće pažnju sa poskupljenja, ukidanja carinskih olakšica čak i invalidima, prodaje EPSa , predsedničke kandidature Vuka Jeremića….? I što je najbitnije taj mamlaz se, svojim sumanutim igrarijama, uvek iznova podsmeva Srbima i manipuliše njihovim iskrenim patriotskim osećanjima praveći ih magarcima? Zar je moguće da ne osećate prezir? I prema kreatorima izdaje Srbije i prema novinarskim molerima-peračima tih izdaja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime