Srbi, to je neki drugi narod (1)

0
1312

Vostani Serbije!
Davno si zaspala,
U mraku ležala.
Sada se probudi
I Serblje vozbudi!

Dositej Obradović

2017-06-19_060804Srbi su tužan primer izumiranja jedne nacije. Izumiranja koje je rezultat  spoljnog delovanja, kao posledice ratova izazvanih interesima nekih velikih,   ali i  spostvenog delovanja kroz ponavljanje istorijskih grešaka, trpeljivost i nepoštovanje  nacionalnih interesa kao prioriteta.

Ubijali su nas, i satirali, Bugari , Mađari, Hrvati, Muslimani, izdajnici među nama ….

Nakon atentata u Sarajevu i odbijanja Kraljevine Srbije da, u potpunosti, prihvati  ultimatum Austrougarske monarhije  koji bi obesmislio njen suverenitet,  Austrougari započinju rat sa namerom da kroz stravičan teror i genocid nad srpskim narodom   brzo, računajući da je iscrpljena posle balkanskih ratova, eliminiše Srbiju    kao društveno – politički faktor u istorijskim zbivanjima na Balkanu, i  spreči je da bude  pokretač okupljanja Južnih Slovena.

U tom ratu je  1.247.435 Srba  ( podaci sa Konferencije mira u Parizu 1919.) što vojnika, što civila ubijeno u borbi, obešeno ili najsvirepije  zaklano od strane Austrijanaca, Mađara i Hrvata, Bugara i Muslimana, deportovano u logore  smrti gde   je najveći deo zatvorenika ubrzo umirao  od posledica terora i nemara. Sa teškim invalidima,  nesposobnim za samostalan život i privređivanje,  taj broj je  1.511.415 Srba.

500 000 nejake dece je ostalo bez oba roditelja.

Od 852 000 vojnika, koliko je Srbija pozvala pod ratnu zastavu,  poginulo je na ratištima ili umrlo od rana i epidemija 402.435 obveznika.

Ognjišta su porušena, imovina  opljačkana ili uništena a država je  ostala bez skoro 30% srpskog stanovništva. Tako velike gubitke u odnosu na broj stanovnika nije imala niti jedna država.

Austrougarska je ovaj rat vodila okrutno, ne poštujući međunarodne ratke konvencije  kao ni vojna ni  moralna načela ratovanja, jer joj je  je namera  bila  da Srbiju pregazi vojnički, iscrpi  ekonomski i, pre svega, da smanji  biološku snagu srpskog naroda i izazove duboke socijalne poremećaje  sa posledicama za dugi vremenski period.  Ubijani su ne samo vojnici na frontu već  su   masovno   vršeni    najstrašniji  zločina nad civilima, sve pod krilaticom “Serbien muss sterbien” (Srbija mora umreti)..

Da Vas podsetimo:  Javnosti Srbije

2017-06-19_060820U svom izveštaju  – Austrougarska zverstva –  Arčibald Rajs  navodi da su austrougarski vojnici koristili tzv. eksplozivna zrna, zabranjena svim ratnim konvencijama, koja su eksplodirala u telu a raspršeni delovi su se ponašali kao šrapnel, dok su prilikom bombardovanja  Beograda korišćeni  šrapnelski projektili u cilju što većeg stradanja civilnog stanovništva. Bombardovane su bolnice, muzeji, verski objekti, zgrada Narodnog muzeja i Univerziteta,uz mnoge druge civilne objekte iako je Austrougarska monarhija bila potpisnik Haške konvencije od 18. oktobra 1907. godine ( stupila na snagu 26. januara 1910. godine) gde je u članu 27. definisano “ Prilikom opsada i bombardovanja moraju se preduzeti sve potrebne mere da bi se poštedele, što je moguće više, sve zgrade namenjene bogosluženju, umetnosti, nauci i za humane svrhe, svi istorijski spomenici, bolnice i mesta gde se okupljaju bolesni I ranjeni, pod uslovom da se ovakv mesta istovremenao ne koriste u vojne svrhe”  a u čl.50  navedeno je : Nikakvo kolektivno kažnjavanje, novčano ili bilo koje drugo, ne može biti izvršeno nad stanovništvom, na osnovu postupaka pojednica za koje stanovništvo ne može biti smatrano kolektivno odgovornim.”

Nemački istoričar Peter Finc kaže “Ta mašinerija je radila sistematski, i u nekoliko faza neprijatelja lišavala karakteristika ljudskosti – u toj mjeri da vojnici ubijajući civile u Srbiji  nisu smatrali da ubijaju ljude, već bića koja ionako nisu vredna postojanja”.

Nastaviće se…

Sofija Lelić

Srbi, to je neki drugi narod (2)

Srbi, to je neki drugi narod (3)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime