Srbi žele masovan povratak u Lipu i druga srpska sela

0
822
Foto: printscreen (ssr.org.rs)

Mještanin sela Lipa kod Bosanskog Petrovca Boško Romić izjavio je Srni da Srbi žele masovan povratak u ovo, kao i u druga srpska sela na ovom području, ali istovremeno zahtijevaju sprečavanje prebacivanja migranata iz Bihaća u Lipu.

– Više od 100 prijeratnih stanovnika ovog sela me zvalo i izrazilo želju da se vrati na svoja vjekovna ognjišta, a ukupan broj povratnika u srpska sela na ovom području mogao bi biti 350 – istakao je Romić.

Romić je rekao da su srpska sela na ovom području raseljena tokom proteklog rata, dok su pravi stanovnici izumrli, ali da njihovi pravni nasljednici žele da se vrate na ovaj prostor i obnove svoja prijeratna ognjišta.

On je pozvao Srbe koji žele povratak u Lipu da mu se jave, kako bi sačinili spisak pravih povratnika, a institucije Republike Srpske da im pomognu u infrastrukturi, dovođenju struje i obnovi sela.

Romić je rekao da je Lipa prije rata imala zgradu mjesne zajednice i ambulantu koja je uništena 1995. godine.

On je podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu u Garavice kod Bihaća odvedeno i ubijeno 500 mještana Lipe, kada je i počeo masovni politički i svaki drugi pritisak Bošnjaka da to selo bude raseljeno.

– Bošnjaci imaju namjeru da Lipu nasele nekim drugim stanovnicima zato što je to selo pogodno za poljoprivredu i bogato sa više od 50 izvora pitke vode – ukazao je Romić.

Gradsko vijeće Bihaća dalo je ranije saglasnost da na lokaciji Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, kao jedinoj koja je u gradskom vlasništvu, bude formiran privremeni prihvatni centar za migrante.

Lokacija je predložena sa namjerom da migranti budu izmješteni van naseljenih područja u Bihaću.

Da Vas podsetimo:  Srba u Hrvatskoj najmanje u istoriji

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je ranije Srni da će se Srbi organizovati i po svaku cijenu spriječiti da migranti iz Bihaća budu prebačeni u srpsko selo Lipa.

Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime