Kacin: Srbija da zaboravi Kosmet

0
1661

kacinIzvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin stigao je u četvrtak uveče u Beograd, uprkos magli koja je njegov dolazak u Srbiju i planirane sastanke odložila za jedan dan.

Kacin, koji u Beogradu boravi uoči usvajanja izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama 16. januara u Evropskom parlamentu, otpočeo je razgovore sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, a sastaje se još i sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i šeficom pregovaračkog tima sa EU Tanjom Miščević.

Uoči planiranih sastanaka Kacin je za RSE, između ostalog, govorio o formiranju lokalnih vlasti na severu Kosova čemu rok ističe u petak, 10. januara, ali i mehanizamu suspenzije bezviznog režima koji je stupio na snagu u EU.

„Svakako je veoma značajno da dođe do formiranja lokalnih vlasti na severu, jer je sve što je bilo uloženo, bilo uloženo u to da Srbi na severu dobiju potpun legitimitet lokalnih vlasti. Ako Ivica Dačić govori da hoda po žici u Briselu, onda je hodao zato da bi ti organi bili formirani. No, to ne znači da će morati biti formirani i da će se to desiti. Bio sam veoma neugodno iznenađen tokom susreta delegacije, u kojoj je bio i gradonačelnik Severne Mitrovice, sa predstavnicima Evropskog parlamenta.

To je bio jedini čovek u delegaciji koji nije progovorio u susretu sa evropskim parlamentarcima. Oni su tražili razgovor s njim i ništa nam nije imao poručiti. Teško možemo to razumeti jer smo ubeđeni da dijalog između Beograda i Prištine i lokalni izbori nisu bili za to da bi rezultat toga svega bio kamenčić u nečijoj cipeli. To je za nas neshvatljivo.“

RSE: Kakve bi mogle biti reakcije Brisela ako se to ne dogodi?

Kacin: Ne znam zašto bi tu moralo biti reakcije Brisela. Ako Srbi odluče da rade u korist svoje štete, to je njihov inat, njihova volja i ja se nadam da se to neće desiti. To je jedino što nam preostaje, da se nadamo da ima dovoljno zrelosti, odgovornosti i državničkog smisla u ljudima od kojih zavisi formiranje državnih vlasti.

Da Vas podsetimo:  Poruka devojci koja je "nestala" i pola Srbije je tražilo dok se ona zezala

RSE: U Srbiju dolazite uoči usvajanja izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama 16. januara u Evropskom parlamentu. Gde je postignut napredak i u čemu je Srbija podbacila?

Kacin: To što radimo sada jeste da nadgradimo dosadašnji izveštaj koji je davno objavljen i oko kojeg postoji konsenzus. Ono što sada radimo su teme koje su ovih dana ovde aktuelne – a to su pitanja vezana za suspenziju viznog režima.

Milan Nešić

RSE

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime