Srbija: Kupovina TV stanica u predizborne svrhe

0
680

Novinarska udruženja upozoravaju da su dio lokalnih medija kupili biznismeni bliski vlasti uoči izbora.

Otkako su prošle godine u Srbiji na snagu stupili novi zakoni o informisanju i privatizaciji, ugašeno je 20 lokalnih medija.  Većina sadašnjih vlasnika ne ispunjava ugovorene obaveze i ne isplaćuje plate.

Novinarska udruženja i nevladine organizacije upozoravaju da su dio lokalnih medija kupili biznismeni bliski vlasti kako bi ih koristili u predizborne svrhe, bez dugoročnog plana.

Program Televizije Kragujevac uskoro bi mogao da se prekine. Televiziju je prošle godine kupio Radojica Milosavljević, koji je obećao ulaganje od 150.000 eura. Umjesto toga, danas radnicima duguje četiri plate.

Goran Antonijević, predsjednik sindikata Nezavisnost RTK kaže da se radnici nalaze u izuzetno teškom egzistencijalnom stanju.

Ima nas 67. Naše porodice trpe zbog svega ovoga. Ne vidimo kraj u celoj toj priči. Jedina mogućnost jeste da vlasnik uplati taj april i maj, čime bi taj prvi kvartal godine rešio, ali bi nam i dalje dugovao četiri i više plata“, dodaje.

Isti vlasnik kupio je još sedam lokalnih televizija u Srbiji. Finansijski problemi su i u TV Požega.

Moguće blokade računa

Zbog eventualnog kašnjenja u isplati plata i poreza, moguće je da će ova firma imati dodatnih problema, kao što je blokada računa.

Ugovor sa novim vlasnicima može da raskine Ministarstvo privrede, ako se ne isplaćuju plate, ako je prekinut program, ili nisu ispoštovane ugovorene investicije.

U slučaju Milosavljevića, Ministarstvo treba da zaštiti zaposlene tako što bi povuklo bankarske garancije, koje je novi vlasnik dao, kaže Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

Jer ja duboko verujem da on nije čovek iz medija i da on te medije nije ni kupio da bi održao tu delatnost, da bi održao taj kontinuitet i da bi se uopšte bavio tim poslom, već da bi pred izbore stavio na raspolaganje svoje medijske resurse političkim strankama“, dodaje.

Da Vas podsetimo:  Vučelić: SINOS laže da se novinari Novosti šalju na prinudni odmor

Ministarstvo privrede nije odgovorilo na pitanja koja smo im poslali, dok je Milosavljević na odmoru u inostranstvu.

Udruženje novinara nemoćno

U Udruženju novinara Srbije kažu da i posle gašenja medija postoji zakonski osnov da nastave s radom. Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da će situacija u medijima biti još i gora.

Nažalost broj privatizovanih medija će se praktično prepoloviti to je tendencija koju pokazuje primer medija koje je kupio Milosavljević, ali to nije kraj tih medija ukoliko bi država hitro reagovala i omogućila nekim drugim zainteresovanima da kupe te medije, ili pak da zaposleni postanu njihovi vlasnici“, dodaje.

Zakon o informisanju propisuje izlazak države iz medija, a taj proces je u Srbiji završen u oktobru prošle godine.

Do privatizacije u Srbiji su postojala 73 lokalna medija. Za 50 je oglašen javni poziv, od čega je 33  privatizovano. Ugašeno je 17 radio stanica, televizija I listova“, izvještava Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere.

TV Kragujevac je zbog loše privatizacije također pred gašenjem. Radnici su već bili u štrajku, a najavljuju novi, radikalniji, ako Ministarstvo privrede ne reaguje.

Cenzolovka / aldžazira

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime