Srbija na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od raka

1
1621

srce heroja Osiromašeni uranijum ubrzano nas ubija

U poslednjih deset godina broj obolelih od leukemije i limfoma u Srbiji povećan je za 110 posto, a broj umrlih od ovih bolesti povećan je čak 180 posto. To su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović- Batut“. Po procentu smrtnosti od različitih vrsta kancera, Srbija je na prvom mestu u Evropi. Prošlo je 16 i po godina od NATO bombardovanja Srbije i ove brojke o obolelima i smrtnosti od kancera svake godine su sve gore i gore. Stručnjaci upozoravaju da je ovo već epidemiološka situacija, koja ne čudi jer je na Srbiju tokom 3 meseca bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. Porast broja obolelih i umrlih u Srbiji od malignih bolesti zabrinuo je stručnjake, jer podaci pomenutog Instituta govre da se godišnje registruje više od 30.000 novoobolelih i oko 20.000 umrlih od različitih vrsta tumara, a najčešće su to rak dojke, grlića materice, pluća i debelog creva.

Osiromašeni uranijum izazivač više vrsta kancera i genskih mutacija

Predsednik društva Srbije za borbu protiv raka, profesor Slobodan Čikarić kaže d a ovi podaci o broju novoobolelih i umrlih od raka ne čudi i podseća da je osiromašeni uranijum bačen na Srbiju 1999. godine izuzetno kancerogen, ali dovodi i do genskih mutacija, što će imati za posledicu rađanje potomaka sa psihofizičkim deformacijama. Čikarić upozorava da će osiromašeni uranijum koji je bačen na Kosovu i Metohiji i po rubovima Pčinjaskog okruga, ostati an ovom prostoru večno, jer je vreme njegovog raspadanja p reko četiri milijarde godina.

Eksplozija broja obolelih od leukemije, ali i drugih vrsta kancera

Prve procene bile su da će stopa oboljevanja od malignih bolesti porasti za 15 posto, ali radiolog, i profesor Medicinskog fakulteta u penziji, Čikarić je upozoravao da će taj procenat biti mnogo veći i nezvanični podaci govore da je poslednje dve godine porast obolelih od kancera preko 20 posto. Inače, poslednji zvanični podaci „Batuta“ su za 2012. godinu i oni govore da je u toj godini broj novoobolelih bio 36.408, a umrlo je 21 269 osoba.

Da Vas podsetimo:  Vučić se opet malo zaigrao
Bombardovani vojni objekat na Zlatiboru
Bombardovani vojni objekat na Zlatiboru

„Sam uranijum kao uranijum ne bi izazvao štetne posledice ukoliko ne dođe u organizam. Međutim glavni putevi ulaska čestica u organizam jeste inhalatorni put, odnosno digestivni, unošenjem kontaminirane vode ili namirnica“, navodi profesorka biohemije Svetlana Žunić. Taj uranijum bačen tokom tri meseca 1999. godine najpre se pretvarao u prašinu koja je nošena vetrom po celoj Srbiji, ali i po celom Balkanu, čak je stizala do Avijana, odakle su avioni nosili bombe. Nakon toga čestice prašine su se taložile na zemlju i tako dospevale u površinske vode, biljke i životinje, i ulazile u lanac ishrane, objasnio je radiolog dr Čikarić. On dodaje da se bolest ne javlja odmah po dejstvu kancerogene materije, već prolazi određeni, latentni period, koji naprimer za leukemiju iznosi u proseku sedam ipo godina, dok je za kancer dojke, grlića materice, debelog creva, taj latentni period oko 15 godina. Obzirom da je 16 godina od bombardovanja, ne čudi onda porast broja obolelih i umrlih od svih vrsta kancera. Čikarić napominje da je latentni period za leukemiju prošao i da je najveći broj obolelih zabeležen osme godine posle bombardovanja, i navodi:

„Pratili smo kretanje malignih tumora od 2001. do 2010. godine i uočili da je pojava malignih leukemija i limfoma povećana za 110 posto, dok je učestalost svih drugih tumora povećana za 20 posto. Godina 2012. značila je eksploziju malignih tumora u Srbiju, jer je to godina njihove kliničke manifestacije od dejstva osiromašenog uranijuma. Naša istraživanja pokazala su da se od 2001. do 2008. godine broj obolelih od raka povećao za 2 posto, da bi u 2009. godini bio povećan za 6 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 2010. godine povećan je za 10 posto u odnosu na 2008. godinu“, objasnio je profesor Čikarić, uz upozorenje da će svaka sledeća godina biti sa većim procentom obolelih od raka.

Da Vas podsetimo:  Čačak za pet godina izgubio 3.066 stanovnika

Uočene genske mutacije najpre kod životinja

Pored malignih oboljenja stručnajci ukazuju i na genske mutacije kao posledice dejstva osiromašenog uranijuma. Nuklearni fizičar Vladimir Ajdačić upozoravao je da su na jugu Srbije gde su bačene velike količine uranijuma, uočene genske umacije na životinjama:“Te promene su prvo uočavaju kod životinja koje se puno kreću, kod lisica, pasa, mačaka“, naveo je dr Ajdačić. Zabeleženo je kako su na imanjima i domaćinstvima sela pored vojnog aerodroma Ponikve nedaleko od Užica , na koji su bačene tone i tone projektila, krave telile telad sa čestim deformacijama tela, pa su tako registrovani i slučajevi da se pojavi tele sa pet nogu, sa dve glave…

Nije ni za kakvu utehu što štetne posledice osiromašenog uranijuma nisu osetili samo građani Srbije, već i strani vojnici koji su učestovali u mirovnim misijama na Kosovu. Italijansko tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog sve većeg broja obolelih od kancera posle učešće u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo. Italijanski vojnici već godinama pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma, a prema podacima Udurženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, najviše tumora limfnih žlezda, dok je 3600 obolelo.

Svake godine u Srbiji 5500 novih obolelih od raka na milion stanovnika

ponikve
Ponikve

Ono što je neumoljiva statistika jesu i podaci da se u Srbiji svake godine otkrije 5 500 novih slučajeva raka na milion stanovnika Po ovom podatku smo nažalost na prvom mestu u Evropi koja ima prosek 2000 novoobolelih na milion stanovnika.
Zbog drastičnih podataka o broju obolelih i umrlih od raka u Srbiji, zdravstveni sistem je u stalnim kampanja za prevenciju i izbegavanje rizika od raka, te su već tri godine u Srbiji aktuelni skrininzi raka dojke i grlića materice, a kod muškaraca raka debelog creva. Podaci govore da nažalost građani ne shavataju ozbiljno upozorenja o porastu broja obolelih, te se još uvek ne odazivaju na skrininge u očekivanom broju. A prognoze zdravstenih radnika ukazuju da bi u skoroj budućnosti maligne bolesti u Srbiji mogle da premaše kardiovaskularne po broju obolelih i umrlih. Narvno, ne treba smetnuti sa uma da smo siromašna zemlja, da poštovanje procedure lečenja maligniteta još uvek ne može da se ispoštuje, jer naprimer po svetskim standardima na 250 000 stanovnika potreban je jedan aparat za zračenje, a u Srbiji ih trenutno ima upola manje od neophodnog broja. Da ne govorimo o skenerima, savremenim aparatima za ultrazvuk. Kada se pre izvesnih vremena pokvario skener u užičkoj bolnici, nekoliko meseci je bilo potrebno da se izvrši popravka i počne ponovo raditi. Odgovorni kažu, skupa je popravka, a slična je bila situacija i sa mamografom. U siromašnoj zemlji uz prisutan glavni faktor, odnosno osiromašeni uranijum, i siromaštvo sa svoje strane povećava broj umrlih od kancera.

Da Vas podsetimo:  Obeležen jubilej pančevačke železnice

Novka Ilić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime