Srbija nema snage ni da jaukne

0
802

jasariU Severnom delu Kosovske Mitrovice početkom jula meseca postavljen je veliki betonski blok sa tablom na kojoj je na šiptarskom jeziku ispisano „Trg Adema Jašarija“. Nešto kasnije, u istom delu Severne Mitrovice, poznatom pod nazivom Bošnjačka mahala, na putu koji vodi prema multietničkom selu Suvi Do, postavljeni su novi betonski blokovi napunjeni zemljom i to su Šiptari nazvali „Trg OVK“.

Za kosmetske Šiptara Jašari je nacionalni heroj. On je, takođe, proglašen herojem i u susednoj Albaniji, a u samom centru Tirane podignut mu je spomenik. U realnom životu Jašari je bio težak kriminalac, za kojeg je srpska DB znala godinama. Nije jasno zašto srpski organi bezbednosti nisu ranije, pre marta 1988. godine, likvidirali Adema Jašarija i njegovu kriminalnu družinu. A kada je to konačno urađeno, urađeno je na takav način da je zajedno Jašarijem stradao najveći deo njegove bande, ali i jedan broj članova njegove porodice, uključujući i Jašarijevu ženu i jednog maloletnog sina. Danas nije do kraja jasno da li je srpska vlast mogla na neki drugačiji, manje upadljiv način da eliminiše Jašarija. Mnogi tvrde da jeste, ali ovako se desilo da je Jašari postao simbol borbe kosovskih Šiptara za „oslobođenje“.

Adem_Jasari_bista_u_Tirani-224x300
Spomenik Jašariju u Tirani

Pomenute akcije Šiptara usmerena su ka tome da se spreči izgradnja Trga cara Lazara u srpskom delu Mitrovice. I u tome su, za sada, uspeli, jer su dalji radovi na izgradnji pomenutog trga i pešačke zone u Severnoj Mitrovici obustavljeni. Takav razvoj pokazuje nemoć Srba na severu Kosmeta, koji sada nemaju nikakvu podršku one zemlje (Srbije) u koju i dalje veruju i koju drže za svoju otadžbinu. Nažalost, stvarnost je sasvim drugačija, jer se država Srbija, potpisivanjem Briselskog sporazuma, praktično „oslobodila“ (odrekla) i tog dela Kosmeta i utopila ga u „pravni sistem“ natovsko-šiptarske paradržave Kosovo. Kosmetski Srbi su tako prepušteni samima sebi i volji prištinskih ilegalnih vlasti. Uz to, aktuelna vlast države Srbije je čak ustvrdila da će „braniti“ Srbe na Kosmetu onoliko koliko oni budu branili same sebe, nekakvim osnivanjem Zajednice srpskih opština. Naravno, niti išta ima od te „spasonosne“ ZSO podružnice, niti Srbi na Kosmetu imaju ikakve snage da se odupru ozakonjenom šiptarskom bezakonju, potvrđenom kako odlukom EU birokratije tako i prihvatanjem takvih odluka u Beogradu. Zapravo, srpska vlast se u potpunosti odrekla i onog dela suverene srpske teritorije nad kojom je do sklapanja Briselskog sporazuma imala potpunu kontrolu. Tako nešto, verovatno, nije nigde ranije zabeleženo u istoriji, jer ne postoji zemlja na svetu koja bi, bez rata i poraza takvom u ratu, pristala da joj se uzme deo njene teritorije i naruši integritet zemlje.

Da Vas podsetimo:  Albanci su Srbima vadili organe a Ruse koristili kao inkubatore
hadzet-handzar-divizija-1409948114-562921-300x202
Handžar divizija

Nesrećna sudbina Kosova i Metohije je pokazala da se srpska država može lako cepati. A kada separatisti vide da im nije potreban neki veliki napor da otmu deo zemlje (od) Srbije, sasvim je logično da im se apetiti svakog dana povećavaju. Naime, ako su Šiptari uspeli da otrgnu veliki komad Srbije, da bi izgradili svoju kvazi-državu Kosovo, zašto to ne bi mogli da urade i drugi? Samo je pitanje dana kada će Šiptari na „jugu Srbije“, u opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, krenuti da „oslobađaju svoju zemlju“. Isti slučaj je i novopazarskom kraju, gde su se muslimani već organizovali u „tuđmanovskom“ stilu, zasada paradiranjem nenaoružanih, ali uniformisanih paravojnih jedinica. Takvo marširanje mladića u Novom Pazaru u odeždi zloglasne „Handžar divizije“ jasno pokazuje kakve su namere sandžačkih muslimana. Najverovatnije je da će ovog puta oni sinhronizovano krenuti u „borbu za slobodu“ zajedno sa preostalim Šiptarima „juga Srbije“. Čeka se samo mig srpskih (Vučićevih) „zapadnih prijatelja“, pa da u srpskoj državi nastane takav haos, u kojem će separatisti svih boja, od juga do severa Srbije, poput lešinara, tražiti priliku da za sebe otkinu komad srpske teritorije.

I što je najgore, male su šanse da srpska vazalna vlast spreči raspadanje i uništenje zemlje, jer se oni u svojoj državi najmanje pitaju za sudbinu te iste države. Zapravo, u Srbiji vlast i nije potpuno vazalna u klasičnom smislu te reči, jer ni vazali nikada nisu pristajali da učestvuju u uništenju svoje vazalne države, već su vazalni status uzimali kao prolaznu etapu ka samostalnosti i potpunoj državnoj suverenosti. Setimo se kneza Miloša Obrenovića. Otuda, ako se jednog dalekog dana u budućnosti i desi da EU odluči da Srbiju primi u svoje okrilje, pitanje je da li će od Srbije tada išta ostati, osim, eventualno, Beograda i bliže beogradske okoline.

Da Vas podsetimo:  Burek iz tepsije i domaće kiselo mleko – prepoznatljivost „Bistrice“

D. Gosteljski

DostaBre.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime