Srbija popela na rang listi, ali sloboda medija pogoršana

0
623

18042016301Srbija se na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica za 2015. popela sa 67. na 59. mesto, i od zemalja bivše Jugoslavije, jedina je zabeležila napredak. RSF istovremeno ocenjuje da je stanje u toj oblasti i u Srbiji i u celom svetu u prošloj godini pogoršano.

Srbija je poboljšala mesto na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) za 2015. godinu, sa 67. popela se na 59, i u regionu je ispred Hrvatske za četiri mesta i iza Slovenije, koja je 40.

Srbija je ove godine skočila za osam mesta i dobila 0,06 bodova više u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom od 27,60, mada je opšti stav da se sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

„Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, Aleksandra Vučića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uređivačke prirode“, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF navodi da su oni koji „najviše kritikuju vlast, mete javnih napada“, kao i da je često na udaru u tom smislu istraživačka mreža BIRN. U izveštaju se navodi i da su u Srbiji „usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu“.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U regionu, Slovenija je ove godine ispred Srbije, na 40 mestu, Hrvatska je 63, BiH 68, Crna Gora je 106, a Makedonija je na 118. mestu. Od drugih zemalja u regionu, Albanija je 82, Grčka 89. i Bugarska 113.

Da Vas podsetimo:  SNS potrošila 2,4 miliona evra za predizborne TV reklame

Od zemalja bivše Jugoslavije, Srbija je jedina zabeležila napredak, dok su ostale pale na rang listi.

Hrvatska je pala za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, sa 58. na 63. mesto, kao i Slovenija, koja je bila 35, a sadaje na 40. mestu. BiH je pala sa 66. na 68. mesto, a Makedonija za jedno mesto, sa 117. na 118. mesto.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da je sloboda medija znatno pogoršana u celom svetu 2015. godine.

„Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu“, izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takođe zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su „verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja“, ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Beta/Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime