Srbija se mora povući sa Kosova

0
597

hodžajBERLIN – Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj kaže, uoči sutrašnjih ponovljenih izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici, da je siguran da će Srbi iskoristiti tu priliku i da je “budućnost u multietničkom Kosovu”.

“Na tri biračka mesta izbori se zbog incdinata ponavljaju 17. novembra. Siguran sam da će srpski građani iskoristiti ovu priliku”, rekao je Hodžaj u intervjuu za nemački list “Velt”.

Prema njegovim rečima, ti incidenti su bili pojedinačni slučajevi, dok su u na ostaloj teritoriji Kosova izbori protekli mirno.

Hodžaj je takođe naveo da Srbija mora da prizna suverenitet Kosova, savetovao da se povuče sa Kosova i preporučio Beogradu da se tamo “više ne meša”.

“Beograd mora prihvatiti suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Rešenje može samo da glasi – Srbija se mora povući sa Kosova i u buduće se ne sme više mešati”, rekao je on, precizirajući da se Srbija meša tako što sprečava Kosovo da bude član regionalnih saveza i međunarodno priznanje Kosova.

“Mi poštujemo doprinos koji je Srbija do sada učinila. Ali obećanja nisu dovoljna, moraju postojati dela”, kritikovao je kosovski ministar.

Govoreći o izborima 3. novembra, Hodžaj je ocenio da izbori na “celokupnoj državnoj teritoriji Kosova” znače veliki napredak.

“Oni su zato istorijski, jer su Srbi na severu Kosova prvi put imali mogućnost da se integrišu u kosovske institucije. Glasanje je deo sporazuma o normalizacije Beograda i Prištine, kome je Brisel posredovao”, rekao je Hodzaj.

Odgovarajući na pitanje o tome kako se sprovodi dogovorena normalizacija, Hodžaj je rekao da da su se oni “na papiru sa Srbijom dogovorili o suštinskim koracima” i kritikovao Beograd da nije u svim tačkama sproveo reči u dela.

“Srbija je u sporazumu, postignutom uz posredovanje EU, obećala ukidanje paralelnih struktura na severu Kosova. Pri tom, ja ne mislim samo da se isprazne kancelarije, već, takođe, da se obustavi delovanje….”, rekao je Hodžaj.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

On je, takođe, rekao da na jugu Kosova živi srpska manjina, “koja je dobro integrisana” i naglasio da to mora uspeti i na ostaloj teritoriji.

Cilj je da se Srbi sa severa privredno i društveno povežu u Kosovo. Zbog toga, dodao je, vlada mora, i mi to nameravamo, da na sever investira.

Kada je reč o činjenici da pet zemalja Evropske unije (EU) nije priznalo Kosovo, ocenio da je to više zbog unutrašnjih pitanja tih zemalja, a ne iz pravnih razloga i dodao da je samo pitanje vremena kada će i te države otvoriti svoje ambsade na Kosovu.

“Mi normalizujemo odnose sa Srbijom i pregovaramo sa EU o sporazumu o asocijaciji. Obe stvari govore u prilog tome da i tih pet zemalja EU ne mogu večno izbegavati da nas priznaju.To je, nadamo se, samo pitanje vremena kada će oni otvoriti ambasade kod nas”, rekao je Hodžaj i dodao da EU treba da proces prati i nadgleda.

Evropska perpektiva Srbije je, prema Hodžaju, “poluga”, koja treba da bude angažovana i Brisel bi tu “polugu”, smatra kosovski ministar, trebalo da koristi da bi garantovao uspeh normalizacije.

Hodžaj smatra da bi trebalo da se pokrene otvorena debata o tome koliko je Beograd svoje obećane obaveze ispunio i kaže da je “kombinacija pritisaka i ponuda proteklih godina na Balkanu pokazala veliko dejstvo”.

Prema Hodžaju, i nemačka vlada ima okvir “za igru”, da “bi Srbiju bolje integrisala”…..

Fond strateške kulture

(NSPM, Tanjug)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime